Není kašel jako kašel – jak je od sebe rozeznat

Není kašel jako kašel – jak je od sebe rozeznat

Publikováno: 19.05.2021

Zobrazení: 38426

S kašlem se v rozmarném jarním období potýká kdekdo. Jedná se o zcela přirozený ochranný reflex, kterým naše tělo reaguje na přítomnost cizorodých látek. Abychom se ho však mohli zbavit, je nejprve třeba vědět, o jaký typ se jedná. Na každý druh kašle totiž platí něco jiného...

Trápí vás suchý, nebo vlhký kašel? To bývá zpravidla první otázka, kterou vám lékař položí. Odpovědět ale není vždy snadné. Po ránu se totiž většinou objevuje vlhký kašel, neboť hleny, které se během spánku nahromadily v dýchacích cestách, potřebují ven. V noci nás zase obvykle přepadá suchý kašel, který nám často nedává spát. Jak je tedy od sebe odlišit?
 

Suchým kašlem to většinou začíná

Při tomto kašli cítíme silné dráždění a nutkání ke kašlání, ale zároveň nic nevykašláváme. Proto se tento druh kašle označuje jako neproduktivní – nevytvářejí se při něm žádné hleny. Jeho původcem bývá obvykle virová či bakteriální infekce dýchacích cest. Lze ho léčit pomocí antitusik, léků snižujících dráždivost ke kašli. Suchý kašel bývá typický zejména pro začátek onemocnění. Později může přejít do fáze vlhkého kašle se zvýšenou hlenovou produkcí.
 

Při vlhkém kašli se v těle hromadí hlen

Zde je situace opačná – organismus produkuje velké množství hlenu, který ulpívá na sliznicích dýchacích cest a dráždí ke kašli. Ten však většinou bývá hustý a viskózní, a proto se velmi obtížně vykašlává, což vytváří ideální podmínky pro další množení virů nebo bakterií. V tomto případě mohou pomoct přípravky ze skupiny expektorancií, které ovlivňují strukturu hlenu – ředí ho, a tím usnadňují jeho vykašlávání. Někdy lékař předepíše také nízkou dávku antitusik, ale pouze na noc, aby se pacient mohl vyspat.
 

Dopřejte si čas na zotavení

Většina lidí rychle ztrácí trpělivost a za několik dní už sedí v ordinaci a žádají antibiotika. Nedají tak tělu možnost, aby se s problémem vypořádalo samo, vlastními silami. Je třeba si uvědomit, že zotavení je proces, který trvá určitou dobu. K tomu, abychom se zbavili běžného kašle, potřebujeme obvykle dva týdny až měsíc. Pokud jste pouze nachlazení, kašlete a nemáte jiné závažné potíže, nezatěžujte svůj organismus užíváním syntetických léků a dopřejte mu čas k návratu do normálu. Případně můžete vyzkoušet osvědčené přírodní metody, které vám uleví při potížích.
 

Místo antibiotik zkuste med a cibuli

Na suchý dráždivý kašel výborně zabírá například odvar z vlašských ořechů: vyloupejte asi 12 kusů ořechů, zalijte je půl litrem studené vody a nechte louhovat zhruba 4 hodiny. Poté 30 minut povařte a dolévejte vodou. Na závěr můžete osladit trochou medu. Odvar pijte vlažný několikrát denně, do druhého by mělo dojít ke zmírnění potíží. Výborně pomáhá i cibulová šťáva s cukrem či medem: na hluboký talíř (do misky) rozložte na tenká kolečka pokrájenou cibuli a zalijte ji velkou lžící medu nebo ji posypte cukrem. Přiklopte pokličkou a nechte asi 2 hodiny odležet. Cibule pustí šťávu, kterou je vhodné konzumovat po lžičkách několikrát denně. Díky medu (cukru) bude cibulová šťáva chutnat i dětem. Při vlhkém kašli zase můžete vyzkoušet tymiánový sirup, který podporuje vykašlávání: asi 200 g cukru svařte ve ¼ litru vody, odstavte z plamene a vmíchejte sáček sušeného tymiánu (nebo přidejte 3 snítky čerstvé bylinky). Nechte louhovat do vychladnutí a potom přeceďte. Užívejte 1 lžičku 3–5krát denně.
 

Pozor na chronický kašel

Kašlete už déle než 8 týdnů? Dlouhotrvající kašel může signalizovat závažný problém (např. refluxní chorobu jícnu, ale také srdeční a onkologická onemocnění). Proto byste ho v žádném případě neměli nepodceňovat a měli byste se co nejdříve nechat vyšetřit lékařem. U dětí je tato lhůta ještě kratší – 4 týdny. 

Angína, nebo jenom bolest v krku?
12.06.2018

Angína, nebo jenom bolest v krku?

Bolí vás v krku tak silně, že nemůžete ani polknout? Žádnou paniku! Každá bolest v krku, ačkoli vám přijde někdy skoro nesnesitelná, ještě nemusí být angína. Nechtějte po svém lékaři, aby vám hned napsal antibiotika. Jsou-li původcem vašich problémů viry, je to beztak zbytečné (na chřipku a další virová onemocnění tyto léky nezabírají) a jenom byste zbytečně zatížili organismus.

Přečtěte si více
Zobrazení: 295943
Proč nás v létě bolí v krku?
01.07.2021

Proč nás v létě bolí v krku?

Venku jsou vedra na padnutí, celý den z vás permanentně lije pot, ale v krku vás nepříjemně škrábe a bolestivě se vám polyká? To není nic výjimečného. I v létě totiž klidně můžete chytnout angínu, a to mnohem snáz, než si myslíte. A velkou porcí zmrzliny to nespravíte, to se jen tak říká. Naopak, můžete si ještě podchladit mandle a přivodit další zbytečné trable.

Přečtěte si více
Zobrazení: 9580
Omega 3 mastné kyseliny mohou snížit riziko onemocnění dásní
11.11.2010

Omega 3 mastné kyseliny mohou snížit riziko onemocnění dásní

Příjem omega 3 mastných kyselin je nepřímo spojen s parodontitidou (vleklý zánět tkání v okolí zubů) dle výzkumu zveřejněného v časopise Journal of the American Dietetic Association.

Přečtěte si více
Zobrazení: 259