Podporovat imunitu je třeba i v létě!

Podporovat imunitu je třeba i v létě!

Publikováno: 15.05.2018

Zobrazení: 180

O imunitě se nejčastěji mluví v chladných měsících, kdy za oknem řádí plískanice a vzduchem poletují bacily.

Málokdo však myslí na to, že obranyschopnost je zapotřebí podporovat i v létě. Také během slunečných dnů na nás totiž číhají různé nástrahy, například prudké střídání teplot nebo klimatizace. Když ale o své zdraví pečujete celý rok, chřipky a virózy, které se objevují hlavně s podzimem, si na vás tak snadno nepřijdou...

Jak na to? Nehledejte v tom žádnou složitost. Ta nejlepší a nejúčinnější opatření jsou zároveň ta nejjednodušší: zdravá strava, pravidelný pohyb, kvalitní spánek a odpočinek.

Jezte čerstvé ovoce a zeleninu
V létě je všude dostatek čerstvých plodů, tak toho využijte. Šťavnaté ovoce a křehká zeleninka během horkých dnů báječně osvěží. Můžete si z nich vyrobit i čerstvou mixovanou šťávu (smoothie), dodáte tak tělu vitaminy, minerály, antioxidanty a tolik prospěšnou vlákninu, která v našich střevech funguje jako velmi účinný kartáč. A jak asi víte, právě zde se nachází převážná většina imunitních buněk. Jinak řečeno zdravé střevo rovná se dobrá imunita.

Neseďte doma a protáhněte tělo
Pěkné počasí nás doslova tahá ven. Využijte toho a hýbejte se! Pobyt na čerstvém vzduchu a pravidelná fyzická aktivita je pro tělo hotový elixír zdraví. Vyjeďte si na kole nebo na bruslích, jděte si zaběhat, zaplavat nebo třeba zahrát tenis, popadněte hůlky a vyrazte na procházku. V létě máte tolik možností! Když budete věnovat sportu aspoň 30 minut denně, podpoříte imunitu na celý zbytek roku.

S klimatizací zacházejte opatrně
Znáte to. Venku je vedro na padnutí, ale sotva vstoupíte do kanceláře, už automaticky saháte po svetru. Na teplotní rozdíl, který často činí třeba až 10 nebo 15 °C, tělo nedokáže v tak krátké chvíli přiměřeně reagovat. K oslabení odolnosti přispívá i velmi suchý vzduch, který oslabuje sliznice dýchacích cest a činí je citlivější vůči nežádoucím mikroorganismům. Není tedy divu, že dlouhodobý pobyt v klimatizovaných prostorách s sebou přináší zvýšené riziko nachlazení, bakteriálních a virových onemocnění. Stejně záludná je klimatizace v autě a dalších dopravních prostředcích. Jak se tomuto nebezpečí vyhnout? Když už používáte klimatizaci, dbejte na to, aby rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou byl maximálně 5–7 °C (pokud je tedy venku 33 °C, nastavte na termostatu alespoň 26 °C).

Pijte vodu bez ledu a bylinkové čaje
Zejména během letních měsíců je nezbytné dodržovat pitný režim. Sladké limonády, hutné ovocné džusy a různé smetanové koktejly se ale nepočítají. Tím byste své imunitě dvakrát neprospěli. K pokrytí denního množství tekutin si bohatě vystačíte s čistou neperlivou vodou, ideálně bez ledu! Pro lepší chuť do ní můžete přidat několik plátků citronu či pomeranče nebo kousek okurky. Vhodné jsou také zelené a různé bylinkové čaje (například šalvějový, mátový, meduňkový).

Jděte se prohřát do sauny
Sauna v létě? Nesmysl! Když je venku horko na padnutí, proč bychom se měli ještě prohřívat? Tak zní obvyklé argumenty odpůrců letního saunování. To s sebou však přináší celou řadu výhod. Za prvé zlepšuje tělesnou termoregulaci. Budete-li saunu navštěvovat pravidelně, budete časem lépe zvládat teploty, při kterých se druzí sotva plouží, a zlepší se i vaše schopnost reagovat na přechody z tepla do zimy, což zároveň podpoří váš imunitní systém. Pobyt v sauně také regeneruje unavené svaly a klouby, takže je ideálním doplňkem k letním sportovním aktivitám. A v neposlední řadě přispívá i k větší psychické pohodě a odbourává stres, který jak známo velmi úzce souvisí s imunitou.

K podpoře odolnosti můžete také využít kvalitní doplňky stravy s obsahem látek, které napomáhají správnému fungování imunitního systému (vitaminy C, D, selen, zinek, kyselina listová) a podporují zdraví dýchacích cest, (echinacea, kurkuma, černý bez, šípek apod.). Dětem pak můžete pořídit lahodné multivitaminové doplňky v podobě cucacích tablet, želatinových bonbonků nebo chutných sirupů v lákavých ovocných příchutích. Všechny tyto přípravky seženete volně v lékárnách nebo na e-shopech. 

Astaxantin a podpora imunitního systému
30.04.2010

Astaxantin a podpora imunitního systému

Denní konzumace astaxantinu – pigmentu, který lososům dodává jejich růžovou barvu – může chránit DNA před poškozením a posilovat imunitní systém u zdravých mladých žen.

Přečtěte si více
Zobrazení: 72
Med a rakytník, spojenci silné imunity
24.03.2022

Med a rakytník, spojenci silné imunity

Nachlazení se v chladných měsících vyhne málokomu. Pokud vaši blízcí a většina vašich kolegů v zaměstnání smrká a kašle, není od věci podpořit imunitu a celkové zdraví osvědčenými přírodními prostředky. Co takhle vyzkoušet med a rakytník?

Přečtěte si více
Zobrazení: 821
Zvyšte příjem zinku – podpoříte celkově svůj organismus a  imunitní systém
03.03.2016

Zvyšte příjem zinku – podpoříte celkově svůj organismus a imunitní systém

Trápí vás rýma a kašel? První projevy nachlazení se objevují v důsledku reakce imunitního systému na bakterie a viry. Dobrá hygiena, mytí rukou a vyvážená strava, může ovlivnit reakci imunitního systému v jeho obranné fázi. Jednou z látek, která podpoří vaší imunitu v období kdy je to nejvíce potřeba je zinek.

Přečtěte si více
Zobrazení: 24701