Těžké kovy vážně ohrožují naše zdraví

Těžké kovy vážně ohrožují naše zdraví

Publikováno: 19.04.2018

Zobrazení: 2633

Znečištěné životní prostředí zapříčinilo, že v současné době jsou všechny živé organismy na této planetě vystaveny škodlivému působení toxických látek, člověka nevyjímaje. K jednoznačně nejnebezpečnějším patří těžké kovy – zejména arzén, olovo, kadmium a rtuť.

Těžké kovy mají schopnost vázat se v živých organismech na určité látky (jako jsou bílkoviny, nukleové kyseliny apod.) a poškozovat jejich vnitřní struktury. V těle působí jako enzymatické jedy a vyvolávají oxidativní stres. Mohou podpořit vznik chronických infekcí a onemocnění, narušují normální činnost imunitního systému a mnohé z nich jsou karcinogenní. Jejich nebezpečí spočívá i v tom, že se kumulují v organismu a působí synergickým efektem (vzájemně se podporují ve svých účincích). Navíc jsou prakticky nerozložitelné a smrtelné i v poměrně nízkých koncentracích.

Příčinou je znečištěná voda, vzduch i půda

Do našeho těla pronikají většinou jako součást potravinového řetězce. To znamená, že na začátku stojí znečištěná zemědělská půda, odkud nahromaděné toxiny přecházejí do rostlin, které se zde pěstují. A odsud se pak tyto nebezpečné látky dostávají do lidského organismu. Těžké kovy se nacházejí také v rybách, jako důsledek znečištění vody v oceánech (k nejrizikovějším patří tuňák, mečoun nebo žralok).
Tím ovšem výčet potenciálních zdrojů nekončí. Těžké kovy jsou také všude v okolním prostředí. Těžební a metalurgický průmysl, spalování fosilních paliv, výfukové splodiny z aut, průmyslová hnojiva a mnoho dalších faktorů způsobuje, že těžké kovy pronikají i do vzduchu, který denně dýcháme.

Detoxikace – účinný způsob, jak se bránit

Těmto nebezpečným látkám se bohužel nelze vyhnout. V boji proti těžkým kovům nejsme ale naštěstí zcela bezmocní. Účinným způsobem, jak omezit jejich negativní působení na naše zdraví, je důkladná detoxikace (v případě těžkých kovů chelace). Základem tohoto procesu je nejen změna životního stylu (odstranění různých škodlivých návyků, dostatek spánku a odpočinku, pravidelný pohyb), ale hlavně úprava jídelníčku. Právě stravou totiž zatěžujeme své tělo škodlivinami ze všeho nejvíc. A prostřednictvím střev také dochází k největšímu vylučování toxinů. Obecně platí, že jakákoliv detoxikace má pouze minimální efekt, pokud ji nepodpoříme i vhodnou stravou. 

Omezte bílý cukr, uzeniny, polotovary

Co se týče konkrétních úprav, odborníci doporučují vyloučit zejména maso a uzeniny, dále mléčné výrobky, potraviny s rafinovaným cukrem a průmyslově vyráběné polotovary s obsahem syntetických přídaných látek. Naopak je třeba zařadit větší množství čerstvého ovoce a zeleniny, obilovin, ořechů, semínek a celozrnného pečiva. Důležitý je také dostatečný příjem čisté vody, která napomáhá k vyplavování škodlivin. Veškeré metabolické procesy, trávení a zažívání, činnost jater či lymfatického systému – to všechno se odehrává s pomocí vody. S detoxikací nám mohou pomoct i některé konkrétní potraviny, jako je listová zelenina (špenát, kapusta, zelená petržel, celerová nať), klíčky nebo mladé výhonky rostlin. Očistný proces můžeme podpořit také bylinkovými čaji (vhodná je kopřiva, pampeliška, sedmikráska, koriandr, ostropestřec, šťovík či vojtěška).

Využijte očistné účinky chlorelly

Vynikajícím pomocníkem při očistě je také chlorella. Tato sladkovodní řasa pomáhá odstranit těžké kovy a pozitivně ovlivňuje funkci žlučníku, jater a ledvin, tzn. orgánů, které mají detoxikační funkci. Podporuje metabolizmus a správné trávení a pomáhá udržovat optimální hladinu cukru a cholesterolu. Přispívá k normálnímu fungování imunitního systému a její pravidelné užívání vede k vitalitě a osvěžení organismu. Doplňky stravy s obsahem vysoce kvalitního extraktu z chlorelly jsou volně k dostání v lékárnách nebo na e-shopech.

DetoxElixeer MAX - očista organismu
01.10.2016

DetoxElixeer MAX - očista organismu

Pomocí detoxikace zbavujeme naše tělo škodlivých látek. Tento proces je často spojován s obdobím jara, kdy se vše probouzí k životu. Občasná očista organismu však neuškodí kdykoliv v průběhu roku, nejenom v jarních měsících, vhodná je také na podzim.

Přečtěte si více
Zobrazení: 430
I ve stáří můžete být zdraví a vitální
06.12.2017

I ve stáří můžete být zdraví a vitální

Vyvážená strava dělá divy – a u seniorů to platí dvojnásob!

Přečtěte si více
Zobrazení: 166
I mlsání může být zdravé!
19.01.2011

I mlsání může být zdravé!

„Gumové” bonbonky děti milují, Walmark pro ně ale nachystal ještě lepší „vychytávku” – želatinové Marťánky, na nichž si pochutnají a kteří jim zároveň dodají tu správnou porci denní dávky vitaminu D, ale i ostatních vitaminů a minerálů.

Přečtěte si více
Zobrazení: 17