Venku to klouže. Pozor na úrazy!

Venku to klouže. Pozor na úrazy!

Publikováno: 16.03.2018

Zobrazení: 43

Zima a sníh s sebou přinášejí nejen spoustu radovánek, ale také častá nebezpečí v podobě pádů a úrazů.

Ať už je příčinou přecenění vlastních sil a schopností na sjezdovce nebo „jenom“ náhodné uklouznutí na zledovatělém chodníku, zdravotní následky chvilkové nepozornosti mohou být vážné. Umíte těmto rizikům předcházet?

K nejčastějším zimním zraněním patří vymknutá, vykloubená či zlomená zápěstí, podvrtnutí kotníku a také úrazy hlavy a zlomeniny krčku stehenní kosti, které jsou obvyklé zejména u seniorů. Většinu vážných zimních úrazů, při kterých dochází především k poškození bederní páteře, má na svědomí lyžování.

Použijte hůlky a návleky na boty
Mrznoucí déšť mění silnice a chodníky v jedno velké kluziště, kde hrozí zvýšené riziko podvrtnutí nebo zlomenin. Pádem na kluzkém chodníku jsou ohroženi hlavně starší lidé se zhoršenou pohyblivostí, kteří by v takových případech – je-li to jen trochu možné – měli omezit pohyb venku, nebo alespoň dbát zvýšené opatrnosti. Pozor by si ale samozřejmě měli dávat všichni. Na zledovatělém povrchu se snažte pohybovat pomalu a šoupavým krokem, abyste se oběma chodidly stále dotýkali země a neztratili stabilitu. Tam, kde to terén umožní, se přidržujte zdi nebo zábradlí. Na boty můžete použít protiskluzové návleky (nejlevnější pořídíte kolem 100 Kč), případně si vezměte na pomoc hůlky na nordic walking, se kterými snáze udržíte rovnováhu. Větší pozor by si měli dát i pejskaři. Pes na vodítku vás může nečekaně strhnout.

Nechte si v servisu seřídit lyže
Na brusle nebo na lyže nikdy nevyrážejte bez ochranných pomůcek (přilba, rukavice, chrániče, reflexní vesta). Nepouštějte se také mimo značenou sjezdovou či běžkařskou trať a náročnost tras přizpůsobte svým schopnostem – příčinou mnoha úrazů bývá únava a nedostatek pozornosti. Dbejte také na to, aby vaše lyžařské nebo běžkařské vybavení bylo v dobrém technickém stavu (ostré hrany, seřízené vázání apod.).

Dodržte dobu rekonvalescence
Pokud přece jen dojde k úrazu, snažte se zůstat v naprostém klidu, a to tak dlouho, jak vám doporučí lékař. Někteří lidé nedodržují stanovenou dobu rekonvalescence a zraněné místo namáhají mnohem dříve a častěji, než by měli. Tím však pouze oddalují úplné vyléčení, případně si mohou přivodit ještě další problémy.
Během zotavování je třeba věnovat zvýšenou pozornost také jídelníčku. Po úrazu může totiž spotřeba živin organismu výrazně stoupnout, a to až o 50 %. Dbejte proto, abyste přijímali dostatečné množství živin, včetně kvalitních bílkovin a nenasycených mastných kyselin (hovězí a vepřové maso, krůtí a kuřecí prsa, vaječný žloutek, tuňák, platýs, losos, sardinky, čočka, fazole, cottage sýr, řecký jogurt, lněný a olivový olej, avokádo, semínka).

Dodejte tělu kolagen a vitamin C
Hojení je proces, kdy dochází k obnově tkání. Kolagen je základní bílkovina pojivových tkání kloubů a chrupavek. Kolagen si naše tělo vytváří samo. S přibývajícím věkem však tato jeho schopnost klesá. Existuje nejméně 27 rozdílných druhů kolagenu. Kolagen typu I, tzv. nativní kolagen, je nejhojněji se vyskytující kolagen v lidském těle a nachází se například ve šlachách, kůži nebo kostech. Kolagen typu II, tzv. hydrolyzovaný, najdete hlavně uvnitř chrupavky a je běžnou součástí stravy, například v želatině. Nativní kolagen je naopak velmi obtížné získat ze stravy, protože se znehodnocuje jakoukoli tepelnou úpravou. Pokud si tedy chceme udržet zdravé a ohebné klouby nebo podpořit tkáně při procesu hojení, měli bychom tělu pravidelně dodávat kloubní výživu. Ta obsahuje kolagen I. typu, kolagen II. typu, které se v přirozeně vykytují v kloubních chrupavkách a rovněž vitamin C, který přispívá ke správné tvorbě kolagenu v těle pro normální funkci kloubů a pojivových tkání. V lékárnách a na e-shopech jsou volně k dostání doplňky stravy, které obsahují komplex všech těchto látek.

 

Klouby
16.12.2015

Klouby

Pečujte o své klouby. Dbejte na zdravý životní styl, ale i na doplnění potřebných minerálů a vitamínů pomocí speciálních doplňků stravy, kosmetických a zdravotnických prostředků od renomovaného českého výrobce.

Přečtěte si více
Zobrazení: 394
Bolest kloubů: Jak jí předcházet
27.10.2015

Bolest kloubů: Jak jí předcházet

Bolavé klouby nemusí být váš případ. Naučte se, jak jim předejít. Věnujte se vhodným sportům, zaměřte se na zdravý životní styl a doplňte stravu o správně vybrané potraviny.

Přečtěte si více
Zobrazení: 835
Vhodný sport při bolavých kloubech? Zkuste nordic walking!
24.10.2022

Vhodný sport při bolavých kloubech? Zkuste nordic walking!

Za bolestmi kloubů se mohou skrývat různé příčiny. Nejčastěji však nadváha, nadměrná fyzická zátěž a věk. První známky opotřebení kloubů se mohou objevit už po třicítce, a proto o své klouby začněte pečovat ještě před tím, než se objeví první bolesti. Jak? Pestrou a vyváženou stravou a pravidelným pohybem. Nordic walking je sport vhodný pro každého, a to dokonce i pro ty, které bolí klouby.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1166