Jarní očista podle ajurvédy

Jarní očista podle ajurvédy

Publikováno: 25.03.2024

Zobrazení: 195

Ajurvéda je celostní systém podpory zdraví, s kořeny sahajícími až do Indie, do doby před více než 5 tisíci lety. Ajurvéda vychází ze znalostí a zkušeností indických mudrců, kteří se snažili udržet v těle harmonii a rovnováhu za pomoci bylinných prostředků, masáží, jógy a meditace. I dnes je ajurvéda oblíbenou alternativní cestou péče o zdraví. Chcete-li jarní očistu podle ajurvédy vyzkoušet a být po zimě opět v kondici, poradíme vám, jak na to!

Buďte spojeni s přírodou

Podle ajurvédy je člověk spojen s přírodou a měl by o své zdraví pečovat právě v souladu s přírodou. Na jaře, kdy se příroda probouzí, je podle ajurvédy vhodné probudit také tělo a mysl a zbavit tělo toxinů a škodlivých látek, které se během zimy v organismu nahromadily. Jarní očista je vhodná nejen na jaře, ale kdykoliv během roku, kdy máte pocit, že by tělo mohlo být zaneseno velkým množstvím toxických látek, což podle odborníků na ajurvédu lze poznat prostřednictvím mnoha tělesných projevů. Obtíže se zažíváním, bolesti kloubů, častá nachlazení, pocity únavy a vyčerpání mohou být známkou toho, že si vaše tělo žádá detox.                                                                                                                  

Jarní jídelníček 

Prvním krokem k očistě organismu je změna jídelníčku. Zimní hutné zeleninové polévky a zahřívací potraviny vyměňte za jarní potravinykteré dodají energii. Zaměřte se zejména na ty s vysokým obsahem vitaminu C. Bohatou zásobárnou vitaminu C jsou šípky, rakytník, červená paprika, brokolice, růžičková kapusta, kiwi, citrusy, rajčata a bobulové ovoce. Nemáte-li dostatek ovoce a zeleniny ve svém každodenním jídelníčku, můžete využít např. doplněk stravy Cetebe IMMUNITY Forte, který kromě vitaminu C obsahuje také vitamin D a zinek, které přispívají k normální funkci imunitního systému. Pro ochranu buněk před působením volných radikálů jsou vhodné také antioxidanty, vitamin E, vitamin C, zinek, selen, riboflavin, měď, mangan. Vhodné jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny (např. luštěniny, pohanka, divoká rýže, ovesné vločky, ořechy a olejnatá semínka). Dbejte také na dostatečný pitný režim a mějte na paměti, že nejlepší je čistá neperlivá voda a bylinkové čaje. Zvýšenou pozornost věnujte játrům, která mohou být na jaře oslabená. K podpoře zdraví jater vyzkoušejte doplněk stravy Ostropestřec mariánský FORTE 7000 mg s obsahem extraktu Silybum marianum (ostropestřec mariánský), což je rostlina, která je se zdravím jater neodmyslitelně spojená a přispívá k jejich správné funkci. 

Zkuste olejový výplach úst

Možná jste o ajurvédské metodě, tzv. mlgání, už slyšeli. K mlgání oleje, výplachu, potřebujete pouze 1 polévkovou lžíci rostlinného oleje (nejlépe slunečnicový nebo kokosový). Jak na to? Jazyk nejdříve jemně očistěte škrabkou a poté do úst vložte olej. Ústa pevně zavřete a olej v nich pomalu převalujte. Nasávejte ho, „kousejte“ a srkejte mezi zuby. Během několika minut pocítíte, že olej zhoustl, což je podle ajurvédy známka toho, že do sebe vstřebal nežádoucí toxiny. Po 5 minutách „přežvykování“ olej vyplivněte. Pozor, olej nepolykejte! Výplach provádějte denně, nejlépe ráno, kdy je jazyk pokrytý bílým povlakem. 

Zajděte na lymfatickou masáž

Hromadění toxinů v těle může ovlivňovat také pomalejší průtok lymfy, která za normálních okolností odvádí z těla škodliviny. Mízní systém nemá vlastní pumpu jako krevní oběh a k rozproudění lymfy potřebuje pohyb. Pokud ale nejste zrovna sportovní typ, zajděte si na lymfatickou masáž (lymfodrenáž). 

Naordinujte si terapii sluncem

Jedním z důvodů, proč jsme koncem zimy unavení, rozmrzelí a náchylnější k nemocem, je nedostatek vitaminu D, kterému se přezdívá sluneční vitamin. Vitamin D vzniká v pokožce působením slunečních paprsků. Pro dostatečný příjem vitaminu D je vhodné trávit denně alespoň 30 minut na slunci. Co ale v případě, že se nám nedaří trávit příliš mnoho času venku? Pak vyzkoušejte doplněk stravy SOLARVIT DuoEffect D3+K2. Kombinace vitaminu D3 a vitamin K2 v jedné tobolce pro podporu imunity a k udržení normálního stavu kostí, zubů a činnosti svalů. 

Podpořte energii přírodní cestou

Na pocity únavy a vyčerpání můžete kromě jarního detoxu vyzrát také pomocí aktivních látek přírodního původu. Vyzkoušejte např. doplněk stravy Guaranu 800 mg, která podpoří nejen energii, ale také soustředění a imunitu. Guarana (Paullinia cupana) je liánovitá rostlina pocházející z tropických pralesů Amazonie a je po staletí používána jako elixír života podporující imunitu. Díky tomu, že přirozeně obsahuje vysoké množství kofeinu, stala se guarana populárním energetickým doplňkemGuarana od Walmarku obsahuje originální extrakt ze semen guarany z Brazílie. Zažijte jarní příliv energie s Guaranou 800 mg od Walmarku a buďte připraveni čelit každodenním výzvám.
 
Ať už se pro jarní očistu těla rozhodnete jakkoliv, k podpoře zdraví, energie a krásy můžete využít další doplňky stravy z naší nabídky.
 


 

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.

Jarní únava? Podpořte energii přírodní cestou!
19.03.2024

Jarní únava? Podpořte energii přírodní cestou!

I když venku začíná všechno kvést a příroda se probouzí ze zimního spánku, vy byste nejraději zůstali v posteli. Ačkoliv únava je spojována hlavně s podzimem, někteří nadměrnou únavou a vyčerpáním trpí právě na jaře. Abyste se necítili unavení a bez energie, vyzkoušejte naše tipy a užívejte si jaro naplno!

Přečtěte si více
Zobrazení: 1063
Ostropestřec, bylina, která si s játry rozumí
23.02.2024

Ostropestřec, bylina, která si s játry rozumí

Pokud jste ještě neobjevili sílu ostropestřce mariánského, je to velká škoda. Ostropestřec mariánský patří mezi nejoblíbenější a nejznámější byliny pro podporu zdraví jater, jejich přirozenou detoxikaci a podporu správného trávení. Jeho pozitivní účinky na játra jsou navíc známá již více než 2 tisíce let. V době, kdy je naše tělo neustále pod vlivem škodlivých toxinů (např. v důsledku znečištěného životního prostřední, užívání léků, či konzumace potravin s umělými přísadami), je důležité myslet na to, jak zdraví jater podpořit.

Přečtěte si více
Zobrazení: 2594
Sportujete? Nezapomínejte tělu doplnit hořčík!
29.02.2024

Sportujete? Nezapomínejte tělu doplnit hořčík!

Nejen vrcholoví sportovci, ale i ti rekreační, by neměli zapomínat na dostatečný příjem minerálních látek, které podpoří nejen sportovní výkon, ale také regeneraci organismu po něm. Jednou z nejdůležitějších minerálních látek, které organismus před i po náročných výkonech ocení, je hořčík!

Přečtěte si více
Zobrazení: 497
ROZHOVOR: Abyste se ve své kůži cítili dobře
02.02.2024

ROZHOVOR: Abyste se ve své kůži cítili dobře

V jakém věku začít pečovat o pleť, chceme-li zmírnit projevy jejího předčasného stárnutí? Jak by měla vypadat správná denní rutina péče o pleť? Jak podpořit zdraví a krásu pleti zevnitř? Na to jsme se ptali MUDr. Lucie Rajské, Ph.D., vyhledávané a zkušené lékařky všeobecné, preventivní, laserové a estetické dermatologie, která je zároveň zakladatelka a vedoucí lékařka oblíbené Rajská Clinic. Lucii však můžete znát také z mnoha médií a jejího instagramového účtu, na kterém sdílí tipy, díky kterým může i Vaše pleť vypadat zdravě, svěže a mladě.   

Přečtěte si více
Zobrazení: 173
ROZHOVOR: Co všechno vás zajímá o gynekologii, ale bály jste se zeptat
20.06.2023

ROZHOVOR: Co všechno vás zajímá o gynekologii, ale bály jste se zeptat

Byly jste v ordinaci gynekologa a styděly jste se na něco zeptat? Ačkoliv oblast intimního a sexuálního zdraví je nedílnou součástí našich životů, existují otázky, na které se neptáme. Chceme-li najít odpověď, pátráme na internetu. Až budete příště hledat odpovědi na otázky, na které vám stud nedovolí ptát se, navštivte instagramový profil gynekoložky MUDr. Kamily Žižkové, která ve svých příspěvcích, vtipně a s lehkostí, řeší vše, co ženy zajímá, a na co se svého gynekologa často bojí zeptat.

Přečtěte si více
Zobrazení: 245