Jak si poradit s příznaky menopauzy

Jak si poradit s příznaky menopauzy

Publikováno: 24.04.2023

Zobrazení: 2567

Menopauza je přirozeným obdobím v životě každé ženy, kterého není třeba se bát. Jde hlavně o to zmírnit nepříjemné obtíže způsobené poklesem pohlavních hormonů, které mohou menopauzu doprovázet. I život v menopauze se dá přece žít naplno!

Menopauza není pauza!

V období menopauzy, kdy dochází k útlumu činnosti vaječníků a hormonální produkce, probíhá v ženském těle mnoho změn, které vedou k vymizení menstruace a k přechodu do postproduktivní fáze života. Přechod, jak je menopauza také označována, se projevuje nejen postupnou ztrátou menstruace, ale u některých žen také nepříjemnými tělesnými a psychickými projevy, kterými mohou být např. návaly horka, noční pocení, bušení srdce, výkyvy nálad a podrážděnost. Vlivem nižší produkce hormonů se u žen v menopauze zvyšuje riziko degenerativních onemocnění, především aterosklerózy a osteoporózy, protože pohlavní hormony, které dříve fungovaly jako ochrana před kornatěním tepen a odbouráváním kostní hmoty, se postupně přestávají tvořit. Naštěstí ale existuje mnoho možností, jak zdraví a kondici žen v období menopauzy podpořit.
 

Jídelníček během menopauzy

Během menopauzy je vhodné zaměřit se na jídelníček. Důležité je omezit kofein, alkohol, sladkosti, pikantní pokrmy, horké polévky a nápoje, které mohou vyvolávat návaly horka. Ženy by měly konzumovat více potravin bohatých na esenciální mastné kyseliny pro zdraví srdce, mozku a správnou hladinu tuků v krvi. V jídelníčku by neměly chybět tučné mořské ryby jako je např. losos a makrela. Stav kostí úzce souvisí s příjmem vápníku a vitaminu D, a proto je nutné myslet na jejich dostatečný příjem. Vitamin D se přirozeně tvoří v kůži vlivem slunečního záření, ale ve vyšším věku je jeho potřeba vyšší. Bohatým zdrojem vitaminu D je rybí maso, sýry, vaječný žloutek, játra a kvasnice. Vhodné je doplňovat také hořčík, který obsahují např. banány, brambory, datle, sušené meruňky a špenát. Pokud si ovšem ženy nejsou jisté, že jídelníček obsahuje to, co by měl, je vhodné zařadit do jídelníčku kvalitní doplňky stravy. V Klubu zdraví najdou ženy vše, co k podpoře zdraví během menopauzy potřebují. Vysokou dávku omega-3 prémiové kvality pro zdravé srdce, mozek i zrak najdete v doplňku stravy Omega-3 rybí olej FORTE 1000 mg. Vápník snadno doplníte díky Vápník Hořčík Zinek OSTEO a Vitamin D poskytne vašemu organismu Solarvit DuoEffect D3 + K2.

Vsaďte na účinky fytohormonů!

Za mnoha obtížemi v období klimakteria může být snížená hladina hormonů. Vhodné jsou proto potraviny obsahující fytoestrogeny, látky, které se svou strukturou podobají ženským pohlavním hormonům estrogenům a přispívají k obnovení hormonální nerovnováhy a zmírnění nepříjemných projevů menopauzy, a mohou představovat alternativu k substituční hormonální léčbě. Fytoestrogeny lze najít např. v sóje, bramborách, celozrnných obilovinách, červené řepě, zelených fazolkách, mrkvi, granátových jablkách, datlích, kešu a lněných semínkách. Ke zmírnění nepříjemných projevů menopauzy přispívají i některé byliny jako je červený jetel a ploštičník hroznatý. A právě tyto podpůrné byliny najdou ženy v doplňku stravy Minapent se šalvějí. Tato nehormonální pomoc pro podporu tělesné a psychické pohody v období klimakteria obsahuje nejen extrakty z červeného jetele a ploštičníku hroznatého příznivě působící v kterékoliv fázi klimakteria, ale také šalvěj lékařskou, která přispívá k omezení nadměrného pocení a návalů horka. Pokud hledáte doplněk stravy, který podpoří vaši fyzickou i psychickou kondici během této náročné životní fáze, vyzkoušejte Minapent se šalvějí, protože rostlinné izoflavony se svými účinky podobají přirozeným pohlavním ženským hormonům (estrogenům). Při jeho podávání došlo ve sledované skupině žen k úlevě od obtíží běžných v období klimakteria.*
  
*Procházka, D.: Pozorování účinnosti přípravku Minapent dle Kuppermanova indexu, klinické pozorování, Brno, 2007.

 

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.

  
Ženám v období přechodu je třeba rozumět…
29.11.2007

Ženám v období přechodu je třeba rozumět…

Jen málokterý muž u nás může prohlásit, že ženám opravdu rozumí. Doc. MUDr. Jaroslav Feyereisl, CSc., ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze tak může učinit se svědomím naprosto klidným. Třicetiletá praxe v oboru gynekologie a porodnictví ho k tomu opravňuje a doslova předurčuje. Množství žen, které léčil, operoval, kterým pomáhal přivést na svět děti je jen těžko spočitatelné. Jsou jich tisíce. Velmi dobře rozumí i období, které je pro mnoho žen obávaným strašákem. Přechod – odborně klimakterium – je slovo, které u žen vyvolává mnohé obavy a v jejich myslích evokuje nesčetné otázky. Na ty nejpodstatnější pan docent zaměřil svoje odpovědi.

Přečtěte si více
Zobrazení: 10236
Šalvěj lékařská podporuje zdraví při kašli i ženských obtížích
17.09.2020

Šalvěj lékařská podporuje zdraví při kašli i ženských obtížích

Šalvěj lékařská, salvia officinalis, nese svůj název podle latinského slova „salvare“, což znamená spasit či vyléčit. Není proto divu, že šalvěj lékařská byla od nepaměti považována za lék na dlouhověkost a téměř všechny tělesné neduhy. Dnes je šalvěj oblíbenou léčivou bylinou zejména díky podpoře zdraví respiračního systému, imunity a trávicí soustavy. Proč patří šalvěj mezi nejoblíbenější léčivé byliny? Důvodů je mnoho, a proto by šalvěj neměla na vaší zahrádce chybět.

Přečtěte si více
Zobrazení: 5273
Vitaminy pro podporu ženského zdraví a krásy
28.07.2020

Vitaminy pro podporu ženského zdraví a krásy

Každé životní období, kterým ženy prochází, se vyznačuje specifickými potřebami na příjem vitaminů pro podporu zdraví. Někdy však není jednoduché ten správný a vyvážený poměr vitaminů tělu zajistit z kvalitních potravin, a právě v takových případech lze na podporu zdraví využít doplňky stravy. Pokud tápete v nepřeberném množství vitaminových doplňků, poradíme vám, které vitaminy jsou pro ženské zdraví a krásu ty pravé.

Přečtěte si více
Zobrazení: 464
Pupalka dvouletá, poklad nejen pro ženské zdraví
07.03.2023

Pupalka dvouletá, poklad nejen pro ženské zdraví

Pupalka dvouletá je známá jako bylina s mnoha příznivými účinky na lidské zdraví. Známý je pupalkový olej, který se používá pro léčebné i kosmetické účely. V oblibě pupalku mají ale především ženy. Málokterá bylina je tak prospěšná ženám jako pupalka, která podporuje optimální komfort během menstruace. Kromě toho pupalka vyniká také svými účinky v péči o krásu.

Přečtěte si více
Zobrazení: 13898
Jak udržet močové cesty ve zdraví? Překvapeny budou hlavně ženy!
20.02.2024

Jak udržet močové cesty ve zdraví? Překvapeny budou hlavně ženy!

Pokud patříte k těm, kteří úzkostlivě dbají na to, aby oblast břicha a zad byla v zimě v teple, protože se obáváte zánětu močových cest, možná vás překvapíme.  Za problémy s močovými cestami nestojí vždy jen tolik obávané prochladnutí, ale příčinou může být také nechráněný pohlavní styk a nesprávná hygiena. Poradíme vám, jak močové cesty udržet ve zdraví.

Přečtěte si více
Zobrazení: 914
Pupalkový olej pro zdraví a krásu
27.07.2018

Pupalkový olej pro zdraví a krásu

Pupalka dvouletá je velmi půvabná rostlina výjimečná nejen tím, že své žluté voňavé květy vystavuje na odiv pouze v noci a nad ránem odkvétá (proto se jí také často přezdívá „noční svíce“), ale i svými mimořádnými vlastnostmi. Jejím původním domovem je Severní Amerika, kde je tato úžasná bylinka už stovky let nedílnou součástí tradiční medicíny.

Přečtěte si více
Zobrazení: 6283
Inkontinence, citlivé téma pro ženy i pro muže
18.06.2021

Inkontinence, citlivé téma pro ženy i pro muže

Inkontinence znamená samovolný nebo nechtěný únik moči. I když se s touto nepříjemnou zdravotní obtíží setkávají především ženy, potkat může také muže. U žen jsou nejčastěji na vině oslabené pánevní svaly, u mužů zvětšená prostata. Jaké jsou nejběžnější typy inkontinence a kdo je jimi nejvíce ohrožen?

Přečtěte si více
Zobrazení: 443
Nejčastější chyby žen při intimní hygieně
02.03.2020

Nejčastější chyby žen při intimní hygieně

Intimní hygiena je téma, o kterém se příliš nemluví. Předpokládá se, že ženy o své intimní partie pečují správně. Nepříjemné pocity jako svědění, pálení či infekce bývají důsledkem právě chyb v oblasti intimní hygieny. Jak má správná intimní hygiena vypadat a čemu se vyvarovat, aby „dole“ bylo vše bez problémů?

Přečtěte si více
Zobrazení: 9107