7 tipů pro přirozené trávení

7 tipů pro přirozené trávení

Publikováno: 25.02.2018

Zobrazení: 11527

Během zimních měsíců se mnozí z nás potýkají se zhoršeným zažíváním – nadýmáním, zácpou, průjmy, těžkým žaludkem... Na vině je hlavně energeticky vydatnější strava a nedostatek pohybu.

1. Žvýkejte semena koriandru

Tato bylinka zvyšuje chuť k jídlu, upravuje trávení, pomáhá při bolestech břicha a nadýmání. Z drcených semen si můžete připravit odvar (1 polévková lžíce semen na 2–3 dcl vody), nebo je konzumovat čerstvě nadrcená, zhruba 1 čajovou lžičku 3krát denně.

2. Před obědem snězte plátek zázvoru

Přibližně 30 minut před každým větším jídlem (oběd, večeře), nebo bezprostředně po něm je vhodné požít malou špetku koření, které podporuje trávení (například zázvor nebo kardamom). Dobře poslouží také čerstvý zázvorový čaj.

3. Uvařte si čaj pro dobré trávení

Římský kmín (neboli kumín) brání hnilobným a kvasným procesům ve střevech, účinně likviduje střevní parazity a urychluje vylučování škodlivých látek z těla. Podpořte své zažívání léčivým čajem: rozdrťte ½ lžičky semínek koriandru, ¼ lžičky semínek římského kmínu a ¼ lžičky semínek fenyklu. Zalijte vroucí vodou a nechte asi 10 minut louhovat. Potom nápoj sceďte a vypijte ho teplý.

4. Vynechte nadýmavé potraviny

Trápí vás plynatost? Vyškrtněte z jídelníčku (alespoň načas) všechny nadýmavé potraviny: luštěniny, zelí, brokolici, cibuli, kapustu, papriky, ale také jablka a slané pokrmy (příčinou nadýmání může být i zadržování vody, které vyvolává konzumace potravin s vysokým obsahem sodíku). Nebo zvolte jiný způsob úpravy. Například čočka bude mnohem stravitelnější, pokud vodu při namáčení několikrát vyměníte. Tím se odplaví část látek, které způsobují nadýmání.

5. Vsaďte na účinky anýzu

Příjemně aromatické koření ulevuje při plynatosti a křečích, zmírňuje průjmy a koliky. Při léčbě střevních problémů se (podobně jako u koriandru) používají podrcená semena. Čaj z anýzu se doporučuje také při mírných otravách jídlem a jako podpůrný prostředek při průjmových onemocněních. Jeho příprava je snadná: 2–3 čajové lžičky drcených semen zalijte ¼ litrem vody a nechte 15 minut odstát. Popíjejte obden.

6. Utište podrážděný žaludek

Zažívací potíže často způsobuje překyselení. V takovém případě pomůže kořenová zelenina (nastrouhaný celer nebo petržel), která působí zásadotvorně. Neutralizovat kyseliny pomáhá i voda z vařených brambor. Podrážděný žaludek příjemně zklidní také lehce rozvařená rýže, resp. specifický „šlem“, který se během vaření vytváří na povrchu rýžových zrnek. Klidně vypijte i trochu vody, ve které jste rýži uvařili.

7. Zařaďte užívání probiotik

Tyto živé mikroorganismy jsou přirozenou součástí vyvážené, správně fungující střevní mikroflóry, která pokrývá sliznici střeva. Probiotika lze dodat tělu běžnou stravou (jogurty s živými bakteriálními kulturami, kefír a zákysy, tradiční podmáslí, kysané zelí a nakládané okurky, tempeh, kimchi, miso pasta, kombucha) nebo pomocí potravinových doplňků, které jsou volně k dostání v lékárnách či na e-shopech. Součástí těchto přípravků mohou být i fruktooligosacharidy, které působí jako potrava a zdroj energie pro „přátelské“ bakterie, jsou zdrojem živin pro mikroflóru v tlustém střevě a umožňují bakteriím rychleji osidlovat sliznici zažívacího traktu.

Pro dobré trávení
28.04.2011

Pro dobré trávení

Aniž bychom si to uvědomovali, stav střev má přímý vliv nejen na naše fyzické zdraví, ale i na psychickou pohodu. Při užívání antibiotik, ale také při dalších projevech špatně fungující střevní mikroflóry je vhodné užívat Salutil Probio.

Přečtěte si více
Zobrazení: 108
Probiotika mají příznivý vliv na průjem vyvolaný užíváním antibiotik
24.09.2012

Probiotika mají příznivý vliv na průjem vyvolaný užíváním antibiotik

Z  nové metaanalýzy vyplývá, že užívání probiotik je spojeno se snížením rizika vzniku průjmu, jakožto vedlejšího účinku vyvolaného užíváním antibiotik.

Přečtěte si více
Zobrazení: 755
Nenechte si rozhodit zažívání
15.07.2020

Nenechte si rozhodit zažívání

Každý z nás se občas potýká s nadýmáním, zácpou nebo „těžkým" žaludkem. Nejčastěji za to mohou špatné stravovací návyky a stres. Kromě úprav životosprávy pomohou také některé bylinky.

Přečtěte si více
Zobrazení: 660