Zdravé srdce potřebuje správné palivo

Zdravé srdce potřebuje správné palivo

Publikováno: 23.02.2018

Zobrazení: 373

Téměř 50 % všech úmrtí v ČR mají na svědomí onemocnění srdce a cév. Jedním z hlavních rizikových faktorů je také životospráva, kterou ale můžete ovlivnit vy sami, rozhodnete-li se, že se budete ke svému srdci chovat ohleduplně.

Záliba v tučném mase, sladkostech a fast foodu, přemíra alkoholu a průmyslově vyráběných potravin, či naopak nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny, celozrnných výrobků a kvalitních bílkovin – tyto nešvary v jídelníčku způsobují, že našemu srdci dříve či později dojde dech. Jak a co bychom tedy měli jíst, abychom mu maximálně prospěli?

Rozdělte si talíř na čtvrtiny

Jednoduchou a praktickou pomůckou je tzv. zdravý talíř. V praxi to znamená, že si jídlo na talíři rozdělíte následujícím způsobem: čtvrtinu by měla tvořit zelenina, čím rozmanitější, tím lépe pro vás (brambory a hranolky se nepočítají, ty patří do zcela jiné skupiny). Druhá čtvrtina připadá na ovoce, ideálně sezonní a co nejvíc barevné. Můžete ho ale nahradit zeleninou, která potom tvoří polovinu celého pokrmu. Kvalitní bílkoviny představují další čtvrtinu (kromě masa a ryb lze zařadit i luštěniny, vejce, ořechy či olejnatá semínka). Poslední čtvrtina zahrnuje přílohy – zkuste občas třeba jáhly, ovesné vločky, kváskový chléb nebo divokou rýži. A vyhněte se pokud možno knedlíkům a těstovinám z bílé mouky.

Omezte příjem „špatných“ tuků

Je také vhodné omezit příjem „špatných“ tuků, ve kterých převažují nasycené mastné kyseliny a transmastné kyseliny. Nejvíc jich je v sádle, tučném mase, uzeninách, plnotučných mléčných výrobcích, zákuscích, různých polevách, sladkostech a trvanlivém pečivu. K potravinám, které naopak obsahují „dobré“ tuky, patří kvalitní rostlinné oleje (s výjimkou palmojádrového), vlašské ořechy, semínka, nebo tučné mořské ryby (losos, sleď, makrela, sardinky). Z dalších potravin, které obsahují velmi důležité živiny (antioxidanty, vitaminy, vlákninu), jmenujme chřest, avokádo, brokolici, špenát, fazole, artyčoky, chia semínka, zelený čaj, skořici, kurkumu, brusinky, granátové jablko, borůvky, kaki (kaki churma), meloun, pomerančovou šťávu, hnědou rýži, quinou nebo celozrnné těstoviny.

Péče již na buněčné úrovni

Velmi důležitou látkou je koenzym Q 10 (nazývaný též ubichinon), který je důležitou součástí buněčných mitochondrií. Ty hrají jednu z klíčových rolí při získávání energie z potravy. Vysoké množství koenzymu Q10 je obsaženo v tkáních srdce, ale také plic nebo jater, tedy orgánů, které mají vysoké energetické nároky. Mitochondrie fungují jako nenahraditelné továrny energie pro všechny tělesné buňky. Koenzym Q 10 je částečně vytvářen přímo v našem organismu, ale jeho produkce s rostoucím věkem postupně klesá. K jeho nedostatku může vést i užívání tzv. statinů, což jsou léky určené ke snižování hladiny cholesterolu. Koenzym Q 10 se sice nachází také v některých potravinách, ale ty většinou nekonzumujeme v dostatečném množství. Praktickým řešením proto mohou být doplňky stravy s obsahem vysoce kvalitního koenzymu Q 10, které jsou volně k dostání v lékárnách a na e-shopech. 

Antioxidanty mohou posílit zdraví srdce a metabolizmus
06.08.2010

Antioxidanty mohou posílit zdraví srdce a metabolizmus

Dlouhodobá suplementace antioxidanty může mít příznivý vliv na metabolismus cukrů a tuků, a může zlepšit zdraví srdce tím, že zvyšuje pružnost cév.

Přečtěte si více
Zobrazení: 90
Omega-3 mastné kyseliny mohou snížit hodnoty rizikových faktorů způsobujících nemoci srdce
06.05.2011

Omega-3 mastné kyseliny mohou snížit hodnoty rizikových faktorů způsobujících nemoci srdce

Omega-3 mastné kyseliny jsou spojovány se snížením hodnot homocysteinu, aminokyseliny, která má souvislost se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění a demence. Toto udává nová meta-analýza založená na vědeckých důkazech.

Přečtěte si více
Zobrazení: 101
Kyselina listová a zdraví srdce dětí
07.12.2009

Kyselina listová a zdraví srdce dětí

Suplementace kyselinou listovou během těhotenství může nejen snížit riziko poškození plodu, ale také chrání děti před vrozenou srdeční vadou dle nové studie z Holandska.

Přečtěte si více
Zobrazení: 294