Aby děti v zimě nemarodily

Aby děti v zimě nemarodily

Publikováno: 14.12.2023

Zobrazení: 88

Zimní počasí představuje riziko vyšší nemocnosti zejména pro děti mladšího školního věku. Respirační onemocnění se v dětských kolektivech šíří rychlostí blesku, a rodiče si tak často kladou otázku, co udělat proto, aby jejich děti v zimě nebyly tak často nachlazené. Základním doporučením je podpora imunity, ovšem ještě před tím, než se objeví první známky nachlazení.

Příčiny časté nemocnosti u dětí

V období mladšího školního věku nemusí být vyšší výskyt nachlazení způsoben poruchou imunity, jak si někteří rodiče mohou mylně myslet. Častá nemocnost může být způsobena nejen dozráváním imunitního systému, které je u každého dítěte individuální, ale také nedostatečnými hygienickými návyky a nezdravým životním stylem, za který jsou zodpovědní především rodiče dítěte. Absence čerstvého ovoce a zeleniny v jídelníčku, nedostatek pohybu na čerstvém vzduchu a dlouhodobý spánkový deficit totiž normálně fungující imunitě příliš nenahrávají.  
 

Rizikové období? 6 až 8 let!

Vyšší výskyt respiračních onemocnění se týká zejména mladších dětí. V uzavřeném prostředí škol a školek jsou děti vystaveny velkému množství virů a bakterií, které se zde koncentrují. Už jen pouhá přítomnost v dětském kolektivu výrazně zvyšuje riziko nákazy. Mezi nejčastější problémy patří rýma, kašel, ale také chřipka a další onemocnění dýchacích cest. Každá další nemoc přitom ještě více oslabuje imunitní systém dítěte. Dobrou zprávou je, že s přibývajícími roky a zráním imunitního systému, se výskyt respiračních onemocnění u dětí obvykle snižuje.  
 

O onemocnění rozhoduje imunitní systém

Nachlazení naštěstí nemívají vážný průběh. Děti mají zpravidla rýmu, kašel, jsou unavené, bez nálady, nemají chuť k jídlu a mohou mít zvýšenou teplotu. Ve většině případů se jedná o záněty nosohltanu, které se však někdy mohou zkomplikovat. Infekce může napadnout oblast středouší, vedlejší nosní dutiny, případně průdušky a plíce. Velmi nepříjemná je také chřipka, kterou často doprovází vysoká horečka, bolesti hlavy, svalů a kloubů a silná malátnost. Za to, jestli dítě onemocní je zodpovědný jeho imunitní systém. Základním předpokladem zdraví nejen dětí, ale také dospělých, je normálně fungující imunita, jejíž podporu mnozí podceňují.
 

Jak podpořit dětskou imunitu?

Odolnost dětského organismu podpoří zdravá a vyvážená strava s dostatkem vitaminů a minerálů, které ovlivňují normální funkci imunitního systému. Pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu podpoří prokrvení sliznic a dýchacích cest, a zvýší tak jejich odolnost. Důležitá je také dostatečná hygiena. K dodržování základních hygienických pravidel je nutné vést dítě již od útlého věku. Jít si umýt ruce po toaletě, po návratu zvenku nebo před jídlem, by měla být naprostá samozřejmost. Pro zdraví dítěte je zásadní také zdravý a kvalitní spánek. Ačkoli dospělým může stačit 6 až 8 hodin spánku denně, děti by měly spát alespoň 10 hodin, protože odpočinutý dětský organismus je přirozeně odolnější vůči infekcím. 

Které vitaminy podpoří imunitu?

Spousta lidí se na zimu předzásobí „céčkem“ v přesvědčení, že se tím vyhnou nachlazení. Vitamin C je důležitý antioxidant přispívající k normální funkci imunitního systému, ale sám o sobě není všemocný. Významnou roli ve fungování imunity hraje také vitamin D, jehož nedostatek se může projevit právě zvýšenou náchylností k různým onemocněním. Vitamin D přirozeně čerpáme ze slunečního záření, a proto ho můžeme mít v chladných měsících nedostatek. K podpoře imunity je vhodný také vitamin A, zinek a bylinné extrakty. Pro podporu imunity je využívána řada bylin, z nichž nejoblíbenější je černý bez, echinacea purpurea, šípek a rakytník
 

Maťánci, zdraví, které dětem chutná!

Pokud chcete podpořit nejen imunitu, ale také zdravý vývoj dětí, obohaťte dětský jídelníček doplňky stravy řady Marťánci. Příznivé účinky různých vitaminů, minerálů a bylinných extraktů byly prokázány jako podpora imunity dětí a jejich celkového zdraví. Vybrat ty správné Marťánky můžete nejen podle složení, ale také podle ročního období.
 

Na našem e-shopu najdete také řadu Marťánci PROimun, která je speciálně určená pro podporu dětské imunity. Marťánci ProImun cucací tablety a sirup obsahují extrakt z černého bezu, šípků a vitamin C, které přispívají ke správné funkci imunity. Proimun Sirup je možné užívat dětmi již od 1 roku a Proimun cucací tablety jsou vhodné pro děti od 3 let.  
 



  

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.

Jak připravit dětem nejhezčí Vánoce?
13.11.2023

Jak připravit dětem nejhezčí Vánoce?

Které svátky děti nejvíce milují? Jednoznačně Vánoce! Vůně cukroví, vánočně vyzdobený dům a dlouho očekávaný příchod Ježíška je pro každé dítě zážitek, na který se těší celý rok. A v nás, dospělých, vánoční svátky oživují nezapomenutelné vzpomínky na to, jak jsme kdysi s maminkou pekli cukroví a s tatínkem kupovali kapra. Není se proto čemu divit, že každý rodič touží připravit svému dítěti co nejkrásnější vánoční svátky.  

Přečtěte si více
Zobrazení: 287
Vánoce se blíží! Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké!
03.11.2023

Vánoce se blíží! Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké!

Už jste začali přemýšlet o vánočních dárcích? Pokud nevíte, čím letos svoji rodinu obdarovat, nechte se inspirovat našimi tipy. Vánoční svátky jsou časem, kdy si více než kdy jindy uvědomujeme, na jakých věcech v životě opravdu záleží. A právě zdraví je jednou z nich. Překvapte své blízké dárky, které potěší pod vánočním stromečkem a podpoří zdraví během celého roku.

Přečtěte si více
Zobrazení: 703
Zima, Vánoce a domácí mazlíčci. Víte, na co se připravit?
12.12.2023

Zima, Vánoce a domácí mazlíčci. Víte, na co se připravit?

Možná právě Vy přemýšlíte, jak letos zařídit šťastné a pohodové vánoční svátky nejen pro Vaši rodinu, ale také pro Vašeho čtyřnohého přítele. Pokud stále nemáte ten správný dárek, máme pro Vás tipy z našeho e-shopu a praktické rady, díky kterým budou Vánoce obdobím klidu a pohody i pro Vaše domácí mazlíčky.

Přečtěte si více
Zobrazení: 300
Jídelníček pro zahřátí těla
28.11.2023

Jídelníček pro zahřátí těla

Pokud ve Vašem podzimním a zimním jídelníčku převažují zeleninové saláty, není se čemu divit, že je Vám stále chladno. Pokrmy z čerstvé zeleniny je vhodné konzumovat v létě, protože mají schopnost organismus ochlazovat. V chladných měsících se vyplatí zařadit do jídelníčku potraviny, které organismus zahřejí, a navíc podpoří imunitu a dodají energii. Víte, co by ve Vašem podzimním a zimním jídelníčku nemělo chybět?

Přečtěte si více
Zobrazení: 449
ROZHOVOR: Návštěva psychologa už nemusí být tabu
25.10.2023

ROZHOVOR: Návštěva psychologa už nemusí být tabu

Nacházíte se zrovna v obtížné životní situaci, přemýšlíte o návštěvě psychologa, ale máte obavy, co by tomu řekli ostatní? Pokud ano, přinášíme vám rozhovor s psycholožkou Terezou Hruškovou, která se rozhodla prostřednictvím projektu @kpsychologovi bořit mýty související s návštěvou psychologa a se svým týmem pomáhá lidem na cestě za psychologem. Máte-li těžkosti a nevíte kudy kam, psycholog může být cestou, jak se opět cítit lépe. A jak říká Tereza, důležité je uvědomit si, že v tom nejste sami. 

Přečtěte si více
Zobrazení: 78