Pozor na žilní trombózu

Pozor na žilní trombózu

Publikováno: 13.05.2021

Zobrazení: 49737

Příznaky mohou být nenápadné, ale určitě je potřeba věnovat jim dostatek pozornosti

Cítíte občas bolest a nepříjemné napětí v lýtku nebo stehnu? Otékají vám nohy a na kůži si všimnete fialové skvrny? To zřejmě nebude jen obyčejná modřina, ale varovný signál, který upozorňuje na ucpanou cévu.

V žilách, které vedou krev do srdce, či v tepnách, které ze srdce krev odvádějí, může dojít k vytvoření krevní sraženiny (trombus). Příčiny jsou různé – poškození cévní stěny (nejčastěji zánětem), zvýšená srážlivost krve nebo zpomalená krevní cirkulace. K většímu riziku trombózy přispívá i zvýšená hladina ženských pohlavních hormonů (v době těhotenství, při užívání antikoncepce či hormonální substituce), kouření a věk nad 50 let.

Bolest někdy připomíná svalovou křeč

Z krve, která nemůže projít uzavřeným místem žíly, uniká cévní stěnou do okolních tkání tekutina, která způsobuje otok. Na poškození reaguje také samotná tkáň, která bývá horká a fialově zbarvená. Postižený cítí napětí a bolest, které někdy připomínají svalovou křeč. Tento pocit zesílí pokaždé, když jsou nohy ve svislé poloze, která transport krve z nohou do srdce ještě víc komplikuje. Bolestivé bývá rovněž stisknutí lýtka nebo chodidla rukou.

Riziko zvyšují zanedbané křečové žíly

K rozvoji trombózy může přispět i dlouhodobé zanedbávání křečových žil, které nejsou zdaleka jen estetický problém, jak se mnozí domnívají. Je proto důležité nepodceňovat jejich léčbu, nebo ještě lépe – učinit včas preventivní opatření. Mezi rizikové faktory vzniku varixů patří také nadváha, různé ortopedické poruchy (plochá noha, vysoká klenba), časté přenášení těžkých břemen, vysoké teploty, příliš těsné oblečení, nevhodná obuv a hormonální změny.

Péče o cévy: pravidelný pohyb i některé byliny

Důležitá je tělesná aktivita, a to nejméně 30 minut denně. Žilnímu oběhu svědčí hlavně chůze, jízda na kole, tanec, gymnastika nebo plavání. Snažte se hýbat nohama i při práci, zvláště při takové, která vyžaduje dlouhé stání nebo sezení. Dělejte si pravidelné přestávky a pokaždé se aspoň trochu projděte. Můžete také zařadit doplňky stravy s obsahem bylinných extraktů, které podporují zdravé a pevné cévy (např. koňský kaštan, listnatec bodlinatý, pupečník asijský, brusnice borůvka). Dají se volně koupit v lékárně nebo na e-shopu.

 

3 časté dotazy ohledně trombózy

Kdy je nutné vyhledat lékaře?

Obecně platí, že k lékaři byste měli zajít vždy, když si všimnete varovných příznaků (bolest a otoky dolních končetin, horká zarudlá pokožka). Lékař provede vyšetření a určí další postup. Návštěvu ordinace rozhodně neoddalujte. Hrozí zde nebezpečí plicní embolie, při které jde doslova o život.

Při práci najezdím denně autem spoustu kilometrů. Jak se mám chránit před trombózou?

Při delších cestách, například v letadle, autě či autobuse skutečně vzniká nebezpečí trombózy. Zvlášť jestli jsou vaše nohy skrčené v ostrém úhlu déle než pět hodin, téměř se nehýbete a máte nějaké to kilo navíc. Proto se doporučuje častěji vstávat a nohy protahovat. Nebo aspoň při sezení opakovaně napínat svaly na nohou. Nejlepší by bylo naplánovat si během cesty pár zastávek a pokaždé se trochu protáhnout. Pomůže i rázný pochod na místě nebo střídání chůze na špičkách, plných chodidlech a patách. Čím dál více lidí také využívá kompresní punčochy nebo podkolenky.

Alkohol prý zabraňuje tvorbě sraženin. Dá se tedy užívat i jako prevence? Samozřejmě v přiměřených dávkách…

Je pravda, že alkohol má vazodilatační účinky, to znamená, že roztahuje cévy a tím zlepšuje krevní průtok. Obecně ho ale jako prevenci trombózy doporučit nelze.
 

Těžké, unavené a oteklé nohy. Znáte to také?
26.07.2023

Těžké, unavené a oteklé nohy. Znáte to také?

Pocit těžkých a unavených nohou mnohé trápí zejména v letních měsících. Na vině může být řada faktorů, a to od dlouhého stání, až po nedostatečnou mikrocirkulaci krve v končetinách, která již může značit vážnější problém. Jak nohám zajistit úlevu, a kdy vyhledat lékaře, vám poradíme.

Přečtěte si více
Zobrazení: 3321
6 největších mýtů o křečových žilách
30.12.2017

6 největších mýtů o křečových žilách

Nohy vás nosí celý život. Věnujte jim trochu víc pozornosti.

Přečtěte si více
Zobrazení: 884
Křečové žíly a žilní nedostatečnost
18.05.2017

Křečové žíly a žilní nedostatečnost

Co jsou to křečové žíly a jak vznikají? Jak jim předcházet a jak je léčit? Na tyto otázky se teď pokusíme odpovědět.

Přečtěte si více
Zobrazení: 6564