Šerosleposti jde předcházet vhodnou stravou

Šerosleposti jde předcházet vhodnou stravou

Publikováno: 27.01.2018

Zobrazení: 1216

Máte problémy s viděním za šera? Tyto potíže se obvykle zhoršují během zimních měsíců, kdy je málo přirozeného světla.

Šeroslepost (neboli nyctalopia) se projevuje zhoršeným či zaniklým viděním v noci a za šera. Člověk se v noci obtížně orientuje v tmavých prostorech – naráží do předmětů a zakopává. Někdy dochází i ke ztrátě periferního vidění (pacienti uvádějí, že mají pocit, jako by se dívali přes trubici). Nejnebezpečnější je však šeroslepost za volantem, která ovšem nepůsobí potíže při řízení auta pouze za šera, ale také v mlze nebo za hustého deště. Šeroslepost bývá provázena suchostí očí, případně změnami na očních spojivkách, a dokonce i poškozením oční rohovky, což ve výsledku může vést až k oslepnutí. Tato nemoc se nejčastěji objevuje u lidí kolem třicátého až čtyřicátého roku života.

Problém, který se dá snadno léčit

Příčinou šerosleposti je špatná funkce zrakových tyčinek v oku. Tyto smyslové buňky oční sítnice mají za úkol zachycovat světelné vjemy a předávat nervové signály mozku. Tyčinky se aktivují zejména pro černobílé vidění v šeru a ve tmě – na rozdíl od čípků, které se zaměřují spíše na vnímání barev za běžného osvětlení. Šeroslepost může být vrozená, tyto případy jsou však poměrně vzácné.

Zařaďte víc listové zeleniny

Vitamin A se v našem těle tvoří z některých karotenoidů (jako je betakaroten), které fungují jako jeho provitaminy. Mezi karotenoidy patří například i lutein nebo zeaxanthin, které vyplňují oční sítnici. Jsou obsaženy především v zelené listové zelenině (špenát, hlávkový salát), ovoci, celozrnných potravinách nebo vaječných žloutcích. V lékárně či na e-shopu jsou volně k zakoupení také doplňky stravy s luteinem a zeaxanthinem, a to v kombinaci s dalšími živinami, které jsou důležité pro zdraví očí (např. zinek). Pro prevenci šerosleposti se doporučuje i pravidelná konzumace borůvek či borůvkové šťávy.

 

Vitamin C a jeho zdravotní potenciál pro oči a mozek
20.07.2011

Vitamin C a jeho zdravotní potenciál pro oči a mozek

Nová studie říká, že vitamin C může napomoci správné funkci nervových buněk v oku. A navíc rovněž předpokládá, že tento vitamin může být také velmi důležitý pro mozkové funkce.

Přečtěte si více
Zobrazení: 394
Zdravé oči potřebují pravidelný pohyb
24.12.2017

Zdravé oči potřebují pravidelný pohyb

Předejděte potížím oční gymnastikou.

Přečtěte si více
Zobrazení: 307
5 nejčastějších mýtů o zraku
12.12.2017

5 nejčastějších mýtů o zraku

Také jim věříte? Zrak je naším nejdůležitějším smyslem. Přesto o něm panuje řada zkreslených představ, které se často předávají z generace na generaci...

Přečtěte si více
Zobrazení: 425