9 tipů, které pomohou udržet krevní tlak

9 tipů, které pomohou udržet krevní tlak

Publikováno: 25.01.2018

Zobrazení: 1487

Hypertenze umí být velmi záludná. Příznaky jsou zpočátku mírné, takže je člověk většinou neřeší, protože se cítí zdravý. Postupně se však zhoršují a mohou poškodit některé orgány. Co raději začít změnou životosprávy?Hypertenze umí být velmi záludná. Příznaky jsou zpočátku mírné, takže je člověk většinou neřeší, protože se cítí zdravý. Postupně se však zhoršují a mohou poškodit některé orgány. Co raději začít změnou životosprávy?

1. Hlídejte si optimální váhu

Nadváha a obezita zatěžují krevní oběh a tlak má potom tendenci stoupat. To ovšem neznamená, že začnete držet hladovku nebo se vrhnete na nějakou drastickou dietu – 1 kilogram za měsíc úplně stačí. Postupujte zvolna a pomalu, aby byl pro vás nový režim únosný. Uvidíte, že váš tlak se časem upraví (např. při snížení hmotnosti o 5 kg dochází k poklesu tlaku o víc než 10 mmHg).

2. Odneste ze stolu slánku

Lidé si často automaticky solí jídlo, aniž by ho předtím ochutnali, a to jen proto, že mají po ruce slánku. Zkuste si denně vystačit s menším množstvím soli, než jaké se vejde na 1 čajovou lžičku (cca 5 gramů). A snažte se pokud možno vyhýbat přesoleným potravinám, jako jsou uzeniny, chipsy nebo slané oříšky. Mezi naprosté rekordmany v obsahu soli patří pršut (též prosciutto – sušená vepřová šunka), bryndzové oplatky a sleďové filety.

3. Skoncujte s nikotinem

Když přestanete kouřit, ušetříte tím nejen slušnou sumu peněz, ale především své plíce, srdce a cévy. Zlepší se také celkové prokrvení těla a sníží se riziko vzniku infarktu, mrtvice či nádorových onemocnění.

4. Omezte alkohol

Denně byste si měli dopřát maximálně dvě deci vína nebo třetinku piva, což platí nejen pro ženy. Dejte si také pozor na nárazovou konzumaci většího množství alkoholu (například na večírcích a oslavách), která silně zatěžuje mozkové a srdeční cévy.

5. Nestresujte se

To se snadno řekne, ale hůř udělá. Občasnému stresu se neubrání nikdo z nás. Pokud se však vypjaté situace opakují příliš často (nebo dokonce denně), srdce je nuceno pracovat ve vyšším tempu, zrychluje se krevní oběh a tlak postupně narůstá. Naučte se relaxovat, jděte se projít na čerstvý vzduch, dělejte věci, které vás baví… Prostě se odreagujte.

6. Zařaďte ryby

Ideálně dvakrát týdně. Jsou totiž přirozeným zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, jež příznivě ovlivňují zdraví srdce, které rozvádí krev cévami po těle (nejlepší je losos, sardinka, sleď, makrela, pstruh nebo kapr).

7. Choďte víc pěšky

Každý člověk by se měl minimálně 3–4krát týdně věnovat nějaké fyzické aktivitě, a to aspoň 30–45 minut. Nejlepší je svižná chůze, plavání, jízda na kole nebo běh. Pravidelná aerobní zátěž prospívá srdci a cévám.

8. Pijte hodně tekutin

Lidské tělo i krev jsou z velké části tvořeny vodou. Voda funguje jako transportní kapalina a napomáhá rozvádět živiny i elektrolyty po těle – z buněk a do buněk. Nedostatek tekutin narušuje tuto elektrolytickou rovnováhu důležitou pro správný tlak krve a nepříznivě zahušťuje krev, což zatěžuje celý cévní systém. Vyvarujte se nápojů s vysokým obsahem sodíku (některé minerální vody). Voda, neslazené bylinné čaje či hodně naředěné ovocné šťávy vás budou ideálně hydratovat po celý den.

9. Mějte cukr pod kontrolou

Zvýšená hladina krevního cukru přispívá k řadě srdečně-cévních komplikací a je spojena se zvýšeným krevním tlakem. Proto je důležité dbát také na optimální hladinu glykémie – například i tím, že zařadíte užívání doplňků stravy s extraktem ze skořice, které pomáhají udržovat zdravou hladinu cukru v krvi. Tyto doplňky lze zakoupit v lékárnách nebo na e-shopu.

Omega 3 mastné kyseliny mohou zlepšovat krevní tlak během hubnutí
17.06.2009

Omega 3 mastné kyseliny mohou zlepšovat krevní tlak během hubnutí

Konzumace tučných ryb, jako je losos, nebo doplňků stravy obsahujících rybí olej, může snižovat krevní tlak u lidí s energeticky omezenou dietou.

Přečtěte si více
Zobrazení: 559
Hledáte způsob, jak si udržet zdravý krevní tlak?
17.12.2010

Hledáte způsob, jak si udržet zdravý krevní tlak?

Navštivte naše nové internetové stránky, kde se dozvíte spoustu užitečných informací o krevním tlaku a doporučení, jak si jej udržet na optimální hladině.

Přečtěte si více
Zobrazení: 173
Extrakt z olivového listí a vysoký krevní tlak
11.03.2011

Extrakt z olivového listí a vysoký krevní tlak

Extrakt z olivového listí je účinný při snižování krevního tlaku stejně jako jiná běžná léčiva na vysoký krevní tlak.

Přečtěte si více
Zobrazení: 435