Ochablé pánevní dno se týká i mužů

Ochablé pánevní dno se týká i mužů

Publikováno: 27.02.2023

Zobrazení: 2023

Problematika ochablých svalů pánevního dna se netýká jen žen, ale komplikovat život může také mužům. Budete-li mít pánevní dno v kondici, nejen, že podpoříte své zdraví, ale podle odborníků můžete dokonce zažít i lepší sex!

Proč mít pánevní dno v kondici?

S ochablými svaly pánevního dna je spojeno jak mnoho obtíží zdravotních, tak i sociálních. V důsledku ochablého svalstva se může objevit obávaná a velice nepříjemná inkontinence, což je samovolný únik moči a nekontrolovatelný únik větrů a stolice. Dalšími projevy mohou být také problémy s menstruací, otěhotněním a sexuální poruchy. Ochablé pánevní dno se tak netýká jen seniorů, jak si mnozí mylně myslí, ale bojují s nimi i lidé podstatně mladší.
 

Únik moči, bolesti zad i poruchy potence

Pánevní dno se skládá ze tří svalových vrstev, které společně vytvářejí spodní část dutiny břišní. Tyto svaly se starají o to, aby se vnitřní orgány nacházely ve správné poloze, a zároveň spolupracují s hlubokými zádovými a příčnými břišními svaly, bránicí a částečně i šikmými vnějšími svaly. Při ochabnutí svalů pánevního dna hrozí, kromě již zmíněných obtíží, také bolesti zad a snížená tělesná stabilita. Ochablé svalstvo však může způsobit i druhý extrém, kdy jsou svaly pánevního dna naopak příliš ztuhlé a v křeči. Obojí se pak neblaze podepisuje na našem zdraví.
 

Svaly je potřeba rozhýbat!

Jako všechny svaly, tak i ty pánevní, ocení pohyb! Budou-li vaše svaly aktivní, budou také pružné. Pokud nevíte, kde svaly pánevního dna jsou, a jak je rozhýbat, poradíme vám!  Když během močení několikrát přerušíte proud moči, zapojujete právě ty svaly, o kterých je řeč. Neberte to ale jako doporučení, které byste měli denně opakovat. Přerušované močení neprospívá močovému měchýři a samo o sobě toho s ochablým pánevním dnem moc nezmůže. Máme pro vás mnohem účinnější cvik!
 

Jak na to?

Lehněte si na záda, pokrčte kolena, opřete je o sebe a snažte se co nejvíc uvolnit hýžďové svaly. Pomalu a zhluboka se nadechněte a vydechněte. Při výdechu se snažte napodobit stah konečníku, jako kdybyste chtěli zadržet stolici. Vydržte 10–20 sekund. Postupně můžete měnit rychlost stahu a jeho sílu. Hýždě by však měly být stále uvolněné. Dbejte také na to, abyste nestahovali zároveň stehna nebo břišní svaly. Později můžete tento cvik provádět i ve stoje, a to kdekoliv, aniž by si toho někdo všiml (třeba ve frontě, nebo při cestě autobusem).
 

Pánové, péče o prostatu se vyplatí!

Ačkoliv problematika ochablého pánevního dna u mužů, patří k těm, o kterých se příliš nehovoří, je důležité o ní vědět. A protože muži péči o své zdraví tak trochu podceňují, není od věci zmínit vyloženě mužské téma, kterým je zvětšená prostata. Ta se může začít ozývat dokonce už po čtyřicítce a jedním z projevů jejího zvětšení je právě časté a obtížné močení. K péči o prostatu můžete využít doplňky stravy, které navíc podpoří i zdraví močových cest, potenci a vitalitu. A pokud právě v tomto předvánočním čase přemýšlíte, čím muže ve vaší rodině obdarovat, máme pro vás tip!

 

 

Prostenal Control jako dárek pro zdravé každému muži!

Neustálé návštěvy toalet, časté noční močení a slabší proud moči mohou značit obtíže s prostatou, které jsou navíc spojovány také s vyšším rizikem vzniku obtíží s potencí. Prostenal CONTROL, nyní v cenově výhodném limitovaném vánočním balení, je doplněk stravy pro podporu zdraví prostaty. Prostenal CONTROL kombinuje dobře zdokumentované a tradičně užívané rostlinné extrakty a živiny, navíc udržující správnou funkci močových cest s příznivým vlivem na vitalitu. Standardizovaný extrakt ze Saw palmetta (Serenoa repens) je známým přírodním prostředkem pro udržení zdravé prostaty a normálního proudu moči a extrakt z kopřivy dvoudomé (Urtica dioica) podporuje správnou funkci močového ústrojí a ledvin. Prostenal CONTROL je zkrátka ideální dárek pro každého muže!
 

 


 

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.

Co je to prostata a jak funguje?
23.06.2016

Co je to prostata a jak funguje?

Potíže s prostatou jsou přirozenou součástí mužského stárnutí a jejich intenzita se stupňuje s věkem. Již muži kolem 40 let věku pociťují tyto komplikace.

Přečtěte si více
Zobrazení: 45784
Téma, o kterém muži neradi hovoří? Prostata!
15.11.2022

Téma, o kterém muži neradi hovoří? Prostata!

Ať už jste muž či žena, pak jistě znáte to, když Vás během noci vzbudí pocit, že musíte na záchod. U žen může být na vině mnoho faktorů. Dnes se zaměříme ale spíše na muže! Na vině může být totiž zvětšená prostata! Problém, o kterém se zdráhají muži mluvit nejen se svými blízkými, ale dokonce i se svým lékařem. Prostatické obtíže se mohou objevovat již u mužů po 40. roce věku, a proto je důležité vědět, jak o zdraví prostaty pečovat.

Přečtěte si více
Zobrazení: 459
Vitamín E chrání prostatu
11.05.2004

Vitamín E chrání prostatu

Snížená spotřeba tuku, sójové bílkoviny ve stravě, deriváty vitamínu E a selen mohou být ochranné účinky proti rakovině prostaty.

Přečtěte si více
Zobrazení: 868
Zvětšená prostata? Po padesátce problém mnoha mužů!
23.11.2023

Zvětšená prostata? Po padesátce problém mnoha mužů!

Benigní hyperplazie prostaty je téma, kterému se stále mnoho mužů vyhýbá. Časté nutkání na močení a nepříjemný únik moči nepředstavují jen závažný zdravotní problém, ale také problém sociální. Prostatické obtíže mohou výrazně zhoršovat kvalitu života zralých mužů, a proto se o zdraví prostaty vyplatí pečovat ještě dříve, než se objeví první varovné signály toho, že s prostatou nemusí být vše zcela v pořádku.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1751
Ochablé pánevní dno se týká i mužů
27.02.2023

Ochablé pánevní dno se týká i mužů

Problematika ochablých svalů pánevního dna se netýká jen žen, ale komplikovat život může také mužům. Budete-li mít pánevní dno v kondici, nejen, že podpoříte své zdraví, ale podle odborníků můžete dokonce zažít i lepší sex!

Přečtěte si více
Zobrazení: 2023