Zdravé oči potřebují pravidelný pohyb

Zdravé oči potřebují pravidelný pohyb

Publikováno: 24.12.2017

Zobrazení: 307

Předejděte potížím oční gymnastikou.

Naše oči jsou extrémně namáhaný orgán, který stále čelí zátěži, ať už je to prach, nedostatek světla, či naopak ostré slunce, vítr, smog, ale také práce na počítači nebo klimatizace. Není divu, že jsou často podrážděné, svědí nás a pálí...

Se syndromem tzv. suchého oka se velmi často potýkají hlavně lidé, kteří většinu dne prosedí před monitorem. Důvod? Zatímco strnule hledíme na obrazovku, zapomínáme mrkat. Z očí se tak vypařuje slzný film, který je chrání proti vysychání, takže nás brzy začnou pálit, bělmo zčervená a může se objevit i rozostřené vidění.

Trénujte střídavý pohled

Těmto problémům se vyhnete tím, když svým očím umožníte, aby se na chvilku zrelaxovaly. Udělejte si každou hodinku pár minut přestávku a místo na počítač se zadívejte z okna. Nebo to můžete střídat – trénujte přechod mezi pohledem do blízka (třeba na telefon na vašem pracovním stole) a do dálky. Velmi prospěšná je také oční gymnastika, kterou je nejlepší provádět třikrát denně, z toho jednou večer před usnutím. Funguje jako přirozená masáž očí – okohybné svaly se totiž upínají na oko z jeho vnější strany, takže ho vlastně zároveň masírují. Pravidelné cvičení zlepší látkovou výměnu v očích a příznivě tak ovlivní i zrak.

Cvičte poctivě a bez brýlí

Při cvičení byste měli být uvolnění, ale oční pohyby se snažte provádět až do krajních poloh. Mezi jednotlivými cviky si dejte vždycky malou pauzu a oči na 10 vteřin zavřete. A samozřejmě cvičte bez brýlí!

  • 10krát rychle zamrkejte
  • 10krát se podívejte nahoru a dolů
  • 10krát pohlédněte doleva a doprava
  • 10krát se podívejte ve směru úhlopříčky – v jednom a potom i v opačném směru
  • 10krát zakružte očima postupně v obou směrech
  • 10krát znovu rychle zamrkejte

Dejte očím výživu

Zdraví vašich očí můžete podpořit i doplňky stravy s obsahem zinku či vitaminu A, které podporují stav zraku. Součástí těchto doplňků bývá také lutein – látka, která patří do skupiny karotenoidů a přirozeně se vyskytuje ve žlutočerveném ovoci, zelené listové zelenině nebo vaječném žloutku. V případě, že namáháme náš zrak, třeba při práci na počítači, dlouhých cestách za volantem, nebo ručních pracích, potřebuje naše oko dostatek živin. Proto je vhodné dodat je tělu i prostřednictvím doplňků stravy, které jsou volně k zakoupení v lékárně či na e-shopu.

Vitamin C a jeho zdravotní potenciál pro oči a mozek
20.07.2011

Vitamin C a jeho zdravotní potenciál pro oči a mozek

Nová studie říká, že vitamin C může napomoci správné funkci nervových buněk v oku. A navíc rovněž předpokládá, že tento vitamin může být také velmi důležitý pro mozkové funkce.

Přečtěte si více
Zobrazení: 394
Omega 3 mastné kyseliny mohou předcházet ztrátě zraku související s věkem
13.10.2009

Omega 3 mastné kyseliny mohou předcházet ztrátě zraku související s věkem

Zvýšený přísun omega 3 mastných kyselin může snižovat riziko rozvoje na věku závislé slepoty.

Přečtěte si více
Zobrazení: 71
5 nejčastějších mýtů o zraku
12.12.2017

5 nejčastějších mýtů o zraku

Také jim věříte? Zrak je naším nejdůležitějším smyslem. Přesto o něm panuje řada zkreslených představ, které se často předávají z generace na generaci...

Přečtěte si více
Zobrazení: 425