Na podzim dostanou játra zabrat. Nenechte je v tom!

Na podzim dostanou játra zabrat. Nenechte je v tom!

Publikováno: 14.12.2017

Zobrazení: 488

Zrevidujte jídelníček a vsaďte na krásný bodlák.

Jste často unavení, silně se potíte, žaludek máte jako na vodě a pod očima tmavé kruhy? Takovými projevy se většinou hlásí o svá práva přetížená játra. Neignorujte je. Bez této výkonné čističky se naše tělo neobejde.

Hlavní funkcí jater je detoxikace, což v praxi znamená rozklad toxinů, které kolují v krvi nebo lymfatickém systému, a jejich vyloučení do ledvin, odkud jsou následně vyplaveny močí. To se týká nejen jedovatých látek, které do těla pronikají zvenčí (alkohol, léky apod.), ale také škodlivin vznikajících během látkové přeměny v organismu. Játra fungují i jako důležitá zásobárna některých vitaminů, podílejí se na tvorbě žluči, a tak jsou nezbytná pro trávení, a účastní se asi 500 dalších chemických procesů. Bez jater by naše tělo brzy zkolabovalo.

Neškodí jim zdaleka jen alkohol

Přestože je tento orgán nesmírně výkonný a schopný pracovat dokonce i při vysokém stupni poškození, existuje řada vlivů, které ho mohou výrazně oslabit: zejména alkohol či nadbytek některých léků (např. analgetik, antibiotik nebo synteticky vyráběných hormonů), dále konzumace potravin s velkým množstvím přídatných látek, umělá sladidla a různé smažené „lahůdky", zvlášť pokud si je dopřáváme často a v hojné míře. Náročný pro játra bývá každoročně také přechod mezi jednotlivými ročními obdobími. Není proto od věci je trochu podpořit a zařadit před zimou důkladnou jaterní očistu. Způsobů, jak to provést, je několik – od úpravy jídelníčku až po užívání detoxikačních bylin.

Drobná semínka stříbrného bodláku

Pro činnost jater je velmi vhodný jídelníček bohatý na zásaditou zeleninu (kapusta, řeřicha, brokolice, celer, cibule, rukola, čekanka, polníček, artyčoky), dále pak limetky, grapefruity, luštěniny, semínka, panenské rostlinné oleje, vlašské a lískové ořechy a mořské ryby (losos, sardinky). V bylinné říši je největším expertem na játra ostropestřec mariánský, známý také jako stříbrný bodlák, bílý trn nebo Kristova koruna. Obsahuje komplex aktivních látek souhrnně nazývaných Silymarin, které podporují samočistící schopnosti jater. V lékárně lze zakoupit semínka ostropestřce, která doma rozdrtíte a připravíte si z nich čaj, nebo můžete zvolit pohodlnější variantu v podobě doplňku stravy s vysokým obsahem čistého a kvalitního extraktu ze semen.

Tip z čínské medicíny

Stimulační masáž jater

Důkladně si promněte dlaně, položte je přes sebe a jemným krouživým pohybem rozehřejte oblast jater. Konečky natažených prstů pravé ruky potom zabořte pod okraj pravého žebra a promačkáváním postupujte až do středu hrudní kosti. Opakujte minimálně pětkrát a totéž proveďte následně na levé straně těla.

O svátcích játra utrpěla. Dostaňte je znovu do formy!
29.01.2018

O svátcích játra utrpěla. Dostaňte je znovu do formy!

Firemní večírky, setkání s rodinou, posezení s přáteli, procházky městem se svařákem v ruce… A jako třešinka na dortu pořádný silvestrovský mejdan. Není divu, že po takové jízdě vaše játra trpí. Vynahraďte jim to novoroční očistou.

Přečtěte si více
Zobrazení: 179
Antioxidanty mohou posilovat zdraví tlustého střeva
15.12.2009

Antioxidanty mohou posilovat zdraví tlustého střeva

Doplňky stravy obsahující selen mohou zabránit vzniku nových polypů tlustého střeva u lidí s anamnézou polypové formace, říká nová studie.

Přečtěte si více
Zobrazení: 637
Zdravým zažíváním k optimální kondici
23.04.2018

Zdravým zažíváním k optimální kondici

Zdravá střeva jsou nejen důležitou součástí správně fungujícího zažívání a sídlem imunitního systému, ale skrze správně fungující zažívání mohou mít vliv také na naši hmotnost. Redukce hmotnosti je s počátkem roku vždy aktuální téma, a proto vám poradíme, co vás kromě zdravého jídelníčku a pohybu dostane po vánočních svátcích zpět do formy.

Přečtěte si více
Zobrazení: 578