Paměť potřebuje trénink a výživu

Paměť potřebuje trénink a výživu

Publikováno: 11.12.2017

Zobrazení: 551

Vystáli jste důlek před bankomatem, protože jste si nemohli vzpomenout na PIN? A už druhý den marně lovíte v paměti jméno člověka, který vás včera pozdravil na ulici? Nejste sami. Podobné trable trápí spoustu lidí. Pokud si však chcete udržet mozek v kondici, musíte ho začít trénovat.

Často se divíme, jak je možné, že si bez problémů vzpomeneme, s kým jsme v první třídě seděli v lavici, ale za nic na světě si nemůžeme vybavit adresu firmy, kam se příští týden chystáme jít na pohovor. Na tom však není nic divného. Člověk totiž disponuje dvěma druhy paměti – dlouhodobou a krátkodobou. Ta první má téměř neomezenou kapacitu. Uchovává informace získané během života, které jsou pro nás z nějakého důvodu stále důležité. Zapomínání se týká krátkodobé paměti, právě kvůli omezené kapacitě. Existují ale způsoby, jak ji rozšířit.

Zkuste mahjong nebo pexeso

Luštíte křížovky, osmisměrky nebo sudoku? Rádi čtete, případně se učíte nějaký cizí jazyk? Tyto činnosti jsou pro trénink paměti přímo ideální. Výborné jsou i různé strategické hry, které vyžadují velkou dávku soustředění (například šachy, tradiční čínský mahjong nebo třeba obyčejné pexeso). Rozvoj paměti souvisí také s kreativní činností, bez ohledu na to, jestli máte talent. Vezměte si pastelky a skicák a zkuste si něco nakreslit. Pusťte se s partnerem do lepení modelů, nebo třeba uháčkujte šálu vnoučatům. Snažte se také každý den získávat nové informace – čtením zájmových časopisů, sledováním vzdělávacích pořadů nebo prostě náhodným klikáním na záložky Wikipedie. Všechno se počítá.

Tip na procvičení paměti

Dívejte se několik vteřin na těchto pět slov a potom je zakryjte:

TUŽKA – DOUTNÍK – KRABICE – SŮL – LAMPION

Nyní nahlas vyjmenujte názvy všech měsíců a dnů v týdnu a přidejte i dnešní datum (abyste odvedli svou pozornost). Následně zkuste odříkat všech pět slov, a to v pořadí, v jakém šla po sobě.

Vsaďte na přírodní extrakty

Je celkem příznačné, že látky, které napomáhají efektivně podporovat periferní mikrocirkulaci v oblasti mozku a podporovat naši paměť, pocházejí z nejstaršího stromu na planetě. Jinan dvoulaločný (ginkgo biloba) si vskutku pamatuje mnohé, jeho výskyt na Zemi vědci odhadují přibližně na 200 milionů let. Listy jinanu obsahují jedinečný komplex flavonoidů, terpenů a organických kyselin souhrnně nazývaný ginkgolides, který nenajdete v žádné jiné rostlině. Ne náhodou se tento „koktejl“ už po staletí využívá v tradiční čínské medicíně jako silný antioxidant s blahodárnými účinky na paměť a koncentraci. Vsaďte na přírodu – extrakt z ginkgo biloby je také součástí doplňků stravy určených k podpoře kognitivních funkcí a mentální výkonnosti, které jsou volně k zakoupení v lékárnách i na e-shopu.

Co ještě umí ginkgo:

  • podporuji krevní oběh
  • podporuje periferní mikrocirkulaci (končetiny, uši, vhodné při pocitu studených nohou a rukou)
  • podporuje pocit duševní pohody
Studie prokazují účinky extraktu ze zeleného čaje na posílení paměťové aktivity
13.05.2011

Studie prokazují účinky extraktu ze zeleného čaje na posílení paměťové aktivity

Podle výsledků randomizované, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studie (prováděné v Korei) může denní příjem extraktu ze zeleného čaje zvýšit duševní bdělost a zlepšit paměť.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1064
Chrom pikolinát a paměť
26.11.2010

Chrom pikolinát a paměť

Doplňky stravy obsahující chrom pikolinát mohou posílit funkci paměti u starších lidí dle nové placebem kontrolované studie. Tyto poznatky byly publikované v časopise Nutritional Neuroscience. Denní užívání vedlo ke zlepšení učení a paměti.

Přečtěte si více
Zobrazení: 284
Zhoršuje se Vám paměť? Cítíte se mentálně vyčerpaní a nevýkonní? Nebo je Vám pořád chladno na ruce a nohy?
14.07.2010

Zhoršuje se Vám paměť? Cítíte se mentálně vyčerpaní a nevýkonní? Nebo je Vám pořád chladno na ruce a nohy?

Těmito pocity trpí mnoho z nás a intenzita podobných prožitků se s věkem stupňuje. Dobrou zprávou však zůstává, že existuje cesta k zachování dobré paměti, kognitivních funkcí i mentální výkonnosti!

Přečtěte si více
Zobrazení: 447