Skořice – cukr pod kontrolou

Skořice – cukr pod kontrolou

Publikováno: 08.12.2017

Zobrazení: 542

Hlídejte si hladinu cukru v krvi.

Oblíbené aromatické koření, které s oblibou přidáváme do štrúdlu a vánočního cukroví, má mnohem větší potenciál, než mnozí z nás vůbec tuší. Jeho všestranné účinky jsou známé už celá staletí. Nejnovější studie potvrdily, že skořice je i nadějným podpůrným prostředkem pro udržení zdravé hladiny cukru

V ČR trpí diabetem téměř desetina populace a každý rok přibývá zhruba 10 000 dalších případů. Mnohem častěji se jedná o cukrovku druhého typu, se kterou se léčí přibližně 800 000 lidí. Riziko se přitom netýká pouze těch, kteří mají tuto nemoc v rodině. Diabetes 2. typu totiž úzce souvisí se životním stylem nemocného, a pokud se adekvátně neléčí, může způsobit závažné poškození některých tkání a orgánů (to se týká hlavně očí, ledvin, cév a periferních nervů).

Vysoká hodnota glykémie dlouhodobě škodí

Jeho včasnému odhalení často brání fakt, že hyperglykémie nebolí. Vysoká hodnota glykémie má ale na tělo z dlouhodobého hlediska negativní vliv. Jednak jsou to tzv. specifické komplikace diabetu, jejichž vznik je úzce spojen s hyperglykémií, následně pak vznikají problémy kardiovaskulární, neboť hyperglykémie výrazně urychluje aterosklerózu, a postihuje tak cévy a srdce. Při pravidelných kontrolách u lékaře, které by měly u rizikových pacientů probíhat minimálně dvakrát ročně, je z krve stanoven parametr HbA1c, známý též jako glykovaný hemoglobin (dlouhý cukr – u zdravého člověka mají být hodnoty HbA1C mezi 20–42 mmol/mol). Z něho lze odvodit, jaká byla průměrná hodnota glykémie v posledních 3 měsících.

Mezi rizikové faktory rozvoje diabetu patří věk, výskyt onemocnění v rodině, zvýšená hladina tuků v krvi, zvýšený krevní tlak, nedostatek pohybu, kouření, špatný životní styl, nezdravý jídelníček a zejména nadváha.

Jak udržet hladinu cukru v optimálních mezích

Pro optimální hladinu glykémie je důležitá středně intenzivní aerobní zátěž, pravidelná strava i její vhodná skladba. Zaměřit byste se měli na komplexní sacharidy, dostatečný přísun kvalitních bílkovin a tělu prospěšné tuky. Rovněž je důležitá pestrost a kvalita stravy, která zaručí přísun všech potřebných živin.

Vhodné je také zahrnout do běžného jídelníčku skořici. Výborně se hodí do různých dezertů a moučníků, ale i rýžových či obilných kaší nebo do cukroví. Používá se při zavařování ovoce a skvěle chutná v rajské omáčce nebo polévce. Bez skořice se neobejde ani vánoční svařák a pečené čaje, které jsou pro chladné měsíce jako stvořené. Skořice má totiž silné záhřevné účinky, a po čem jiném prahne v zimě naše tělo víc, než po teple? Diabetici nebo lidé, kteří se nacházejí ve stadiu tzv. prediabetu (stav, kdy je hladina krevního cukru vyšší než normálně, ale není ještě natolik vysoká, aby se dalo mluvit o cukrovce 2. typu) mohou také užívat doplňky stravy s extraktem ze skořice a dalšími látkami (jako je například chrom), které pomáhají udržovat zdravou hladinu cukru v krvi, jako součást dietního režimu a dalších opatření. Tyto doplňky lze zakoupit v lékárnách ale i na e-shopu.

Hořčík a diabetes mellitus 2. typu
07.02.2011

Hořčík a diabetes mellitus 2. typu

Nízká hladina hořčíku může zhoršit příznaky diabetu 2. typu dalším ovlivněním hladiny inzulínu.

Přečtěte si více
Zobrazení: 324
Omega-3 mastné kyseliny mohou posílit zdraví ledvin u diabetiků
05.02.2010

Omega-3 mastné kyseliny mohou posílit zdraví ledvin u diabetiků

Omega-3 mastné kyseliny představují potenciální přínos pro skupinu obyvatelstva se zvýšeným rizikem onemocnění ledvin.

Přečtěte si více
Zobrazení: 99
Selen může snížit riziko vzniku cukrovky
23.04.2010

Selen může snížit riziko vzniku cukrovky

Zvýšená hladina selenu může snížit riziko nesprávného metabolismu cukru v krvi u mužů a tím může chránit proti cukrovce, říká nová studie z Francie.

Přečtěte si více
Zobrazení: 46