Cestování a průjem

Cestování a průjem

Publikováno: 08.06.2017

Zobrazení: 534

Blíží se doba dovolených. Mnoho z nás už se chystá do našich oblíbených destinací. Exotická místa, jsou také častěji spojena s exotickými zkušenostmi. Jednou z nich může být i nepříjemný cestovatelský průjem, který patří k nejčastějším zdravotním obtížím na cestách.

Je tomu tak proto, že v cizím prostředí, se vyskytují bakterie a viry, na které není náš imunitní ani gastroenterologický systém zvyklý. Když se ještě přidá stres a únava z cesty, popřípadě dietní chyby, pravděpodobnost, že dostaneme průjem, se zvýší.

Tyto stavy jsou sice nepříjemné ale obvykle odezní během 4-6 dnů. Vysoké riziko průjmu je při cestách do zemí Afriky, Asie, Latinské Ameriky a na střední východ. Více náchylné jsou osoby, které mají sníženou kyselost žaludečních šťáv, a osoby s oslabeným imunitním systémem. Závažnější průběh a nároky na péči a pozornost vyžadují děti a starší osoby. Původcem onemocnění jsou ze 60 % bakterie a asi z 20 % viry.

Dobrý zdravotní stav, a také přirozený stav střevní mikroflóry, mohou pomoci při zvládání těchto náročných situací. Zvažme navštěvovanou destinaci, vzhledem k zdravotnímu stavu a věku nás i spolucestujících. Vyhýbejme se místům, kde se mohou vyskytovat koliformní bakterie, jako ústí kanalizace do moře. A nezapomeňme, že i v písku se mohou skrývat nepříjemné patogeny.

Můžeme se pokusit zavést jistá opatření, která nám pomohou, se těmto potížím vyhnout.

Říká se jim zásady „šesti O"

  • Obchod: Pečlivě volit obchody kde nakupujeme potraviny, sledujme, za jakých podmínek jsou potraviny skladovány. Nekupujme a nejezme jídlo od pouličních prodavačů.
     
  • Originál: Používat originálně zabalené potraviny (vodu, mléko, nanuky). Nenakupovat nebalené potraviny, jako zmrzlinu, nedávat si do vody led. Balenou vodu užívejte také k čištění zubů.
     
  • Otevřít: Zkontrolovat si před užitím celistvost originálního balení, a otevřete ideálně před konzumací.
     
  • Oloupat: Čerstvou zeleninu a ovoce vybíráme z těch druhů, které mají slupku a můžeme ji sami oloupat bezprostředně před jídlem.
     
  • Omýt: Před přípravou stravy, omýt ovoce zeleninu balenou vodou a ruce důkladně omýt mýdlem.
     
  • Ovařit: Dáváme přednost tepelně upravené zelenině a jídlu. Nedovolíme si syrové maso či ryby. I saláty z čerstvé zeleniny mohou představovat riziko.

Pro přirozenou rovnováhu střevních bakterií, je vhodné již před cestou ale i při cestování užívat probiotika. Například Biopron Forte, Biopron Premium nebo Biopron Junior.

Do lékárničky si přibalte Tammex family, která zastavuje a léčí průjem různého původu. Díky obsahu Diosmektitu, přírodního jílu, který zahušťuje stolici, chrání střevní stěnu a absorbuje toxiny a viry které odvede pryč z těla spolu se stolicí. Výhodou je, že je vhodný pro děti již od 1 roku, dospělé i seniory a chutná po pomerančích. V těle se nemetabolizuje a nejsou u něj známy žádné vedlejší účinky.

Jak se zachovat, pokud již průjem nastane se můžete dočíst v článku Vše o průjmu.


 

Vše o průjmu
07.06.2017

Vše o průjmu

Pro všechny známý, pro všechny nepříjemný průjem, může mít různé příčiny a také různé následky.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1698
Probiotika mohou zmírnit nadýmání u lidí se střevními poruchami
24.06.2011

Probiotika mohou zmírnit nadýmání u lidí se střevními poruchami

Vědci z univerzity v Severní Karolíně (USA) tvrdí, že denní příjem dvou probiotických kmenů může zmírnit symptomy nadýmání u lidí se střevními poruchami.

Přečtěte si více
Zobrazení: 595
Probiotika mohou podpořit duševní pohodu
08.07.2011

Probiotika mohou podpořit duševní pohodu

Výzkumy ukazují, že probiotická úprava střev může následně ovlivňovat mozek a tím i náladu člověka.

Přečtěte si více
Zobrazení: 75