Zažeňte jarní splín a mějte rozkvetlou mysl!

Zažeňte jarní splín a mějte rozkvetlou mysl!

Publikováno: 17.04.2023

Zobrazení: 81

Jaro, na které jste se tak dlouho těšili, je konečně tady. Všechno začíná kvést, v korunách stromů zpívají ptáci a příroda se probouzí k životu. Tak proč právě vás přepadá smutek, únava a nic se vám nechce? Možná za to může jarní splín! Máme pro vás tipy, díky kterým nastartujete nejen tělo, ale také mysl!

Na jaře únava a deprese?

Namísto optimismu a přívalu energie, pociťujete únavu, deprese a vyčerpání? Pokud ano, je na čase s tím něco udělat! Jedním z mnoha důvodů, proč se na jaře můžeme cítit fyzicky i psychicky vyčerpání, může být nedostatek slunečního svitu a s ním spojený deficit vitamínu D. Vhodným způsobem, jak během chladných měsíců doplnit organismu déčko, jsou kvalitní doplňky stravy. Zkuste podpořit zdraví doplňkem stravy Solarvit DuoEffect D3 + K2, který kromě vitaminu D3 obsahuje také vitamin K2, který přispívá k udržení normálního stavu kostí a k normální srážlivosti krve.

 
Zkuste jarní očistu organismu!

Dalším důvodem, proč se na jaře cítíte unavení, může být zvýšené enviromentální znečištění v uplynulém zimním období. Všudypřítomný smog a znečištěný vzduch mohou způsobovat znečištění organismu toxiny a dalšími škodlivými látkami. Jde o látky, které mohou přímo působit na buňky těla, poškozovat je, a tělo se tak může cítit právem unavené. Vhodným prostředkem pro osvěžení těla i mysli může být detoxikace organismu. A i když má organismus vlastní samočistící schopnost, na jaře je dobré mu pomoci. Často jsou na podporu očisty těla využívány byliny, které mohou příznivě ovlivňovat činnost detoxikačních orgánů, z nichž nejdůležitější jsou játra. S podporou zdraví jater je od nepaměti spojován ostropestřec mariánský, který najdete také v doplňku stravy Silymax 7000 mg. Extrakt z ostropestřce přispívá k udržení normální funkce jater, podporuje detoxikační potenciál jater, přispívá k ochraně jaterních buněk před škodlivým působením volných radikálů a podporuje očistu těla.

 
Nezapomínejte na antioxidanty

V souvislosti s volnými radikály a možným poškozením buněk, je důležité zmínit antioxidanty. Pokud si představíte volné radikály jako agresivní látky, které mají schopnost navázat se na buňku a tím jí ničit, můžete si antioxidanty představit jako „hodné látky“, které se s takovými radikály pustí do boje a zničí jejich schopnost se vázat, narušovat a ničit. Z “volného radikálu” se tak působením “antioxidantu” stane neškodná molekula. Antioxidanty se vyskytují především v čerstvém ovoci a zelenině, a proto zkuste každé ráno začít smoothiem, mixovanou směsí ovoce a zeleniny, do které můžete přidat i bylinky, což na jaře organismu prospěje mnohem víc než ranní dávka kofeinu.
 

Zmírněte stres a podpořte kvalitní spánek

Stres je škodlivý sám o sobě, ovšem málokdo ví, že stres je nejčastějším zabijákem kvalitního spánku. Existují však byliny jako např. kozlík lékařský a chmel otáčivý, které přispívají ke zmírnění projevů nadměrného stresu, k celkové relaxaci, zklidnění a tím i k podpoře spánku. Pokud se chcete ráno cítit svěží a odpočatí, zkuste SpiLEEP, který právě extrakty z uvedených bylin obsahuje. SpiLEEP je prémiový doplněk stravy, díky kterému budete mít nejen kvalitní spánek a svěží ráno, ale navíc zklidníte tělo i mysl.
                                           

Zažijte příval energie

Zdá se vám, že pro to, abyste se na jaře cítili ve formě, jste toho již udělali dost? A co dodat tělu energii? Pro podporu energie vyzkoušejte Ženšen korejský, vysoce kvalitní extrakt z korejského ženšenu pro duševní a fyzickou pohodu, navíc obohacený o vitamin E, který jako antioxidant chrání buňky těla před oxidačním stresem. Organismus tzv. „nakopne“ také stále oblíbenější guarana. Guarana 800 mg je prémiový doplněk stravy, která dodá energii z přírodních zdrojů, a to přímo z oblasti Brazílie. Guaranu oceníte nejen na jaře, protože podporuje bdělost, soustředěnost, fyzickou aktivitu a povzbuzuje tělo, což se hodí všem, jejichž zaměstnání je fyzicky i psychicky náročné.
 

Dopřejte si také relax

Nejen na jaře, ale během celého roku nezapomínejte naslouchat signálům svého těla, a pokud je to třeba, zpomalte! Naučte se odpočívat a dělat věci, které vás činí šťastnými. Odpočinek a relaxace jsou totiž klíčové nejen pro zdraví fyzické, ale i to duševní. A pokud se dlouhodobě necítíte dobře, návštěvu lékaře nikdy neodkládejte, protože zdraví máte jen jedno!

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.

Co dělat, když život náhle ztratí smysl...
26.01.2018

Co dělat, když život náhle ztratí smysl...

Možná jste už zažili situaci, kdy jste pochybovali o sobě i o tom, co děláte. Nic vás netěšilo a měli jste pocit, jako by ze světa zmizela všechna radost. Odborníci to nazývají syndromem vyhoření (burn-out syndrom). 

Přečtěte si více
Zobrazení: 10443
Jarní očista podle ajurvédy
25.03.2024

Jarní očista podle ajurvédy

Ajurvéda je celostní systém podpory zdraví, s kořeny sahajícími až do Indie, do doby před více než 5 tisíci lety. Ajurvéda vychází ze znalostí a zkušeností indických mudrců, kteří se snažili udržet v těle harmonii a rovnováhu za pomoci bylinných prostředků, masáží, jógy a meditace. I dnes je ajurvéda oblíbenou alternativní cestou péče o zdraví. Chcete-li jarní očistu podle ajurvédy vyzkoušet a být po zimě opět v kondici, poradíme vám, jak na to!

Přečtěte si více
Zobrazení: 206
10 příznaků deprese
29.10.2018

10 příznaků deprese

Míváte občas „depku“? To je v dnešní době hojně užívaná fráze, zejména v případech, kdy jsme smutní, prožíváme velký stres nebo se v našem životě dějí nepříjemné věci. Se skutečnou depresí však tyto přechodné stavy duševní nepohody nemají pranic společného. Deprese je onemocnění, jež vyžaduje odbornou pomoc a které nepřejde jen tak samo od sebe. Na to, že situace je opravdu vážná, by vás měly upozornit následující příznaky, které jsou pro depresi charakteristické.

Přečtěte si více
Zobrazení: 140614
Jarní detox s rozumem
12.05.2021

Jarní detox s rozumem

Na počátku jara se na nás ze všech stran valí zaručené tipy, jak na jarní detoxikaci organismu. Jarní detox v podobě přísné diety a hladovění organismu v žádném případě ovšem neprospívá. Na to, aby se člověk cítil dobře, a to nejen na jaře, stačí zdravé stravování, dostatek pohybu a odpočinku a dostatek životního optimismu.

Přečtěte si více
Zobrazení: 5393
Jak na správnou detoxikaci, zásady a tipy
02.03.2020

Jak na správnou detoxikaci, zásady a tipy

Očista střev je základem každé detoxikace organismu. Je to proces, díky kterému se zažívací trakt zbaví nahromaděných škodlivin a zároveň je také prevencí mnoha zdravotních potíží, a to nejen zažívacích. Detoxikace střev je podmínkou úspěšné očisty dalších orgánů. Škodlivé látky omezují správné fungování organismu a negativně působí nejen na tělo, ale i na psychiku. Jak na úspěšnou detoxikaci a jaké zásady je potřeba dodržovat se dočtete v našem článku.

Přečtěte si více
Zobrazení: 32935
Probiotika, prebiotika a vitamin D! Jak podpořit imunitu a celkové zdraví?
19.10.2021

Probiotika, prebiotika a vitamin D! Jak podpořit imunitu a celkové zdraví?

V chladných měsících, kdy se potýkáme s mnoha respiračními infekcemi, nestačí zásobit tělo jen vitaminem C. Zdraví sídlí ve střevech, a proto je vhodné zaměřit se také na probiotika, prebiotika a vitamin D, který přispívá k normální funkci imunitního systému. Pokud hledáte doplněk stravy s kombinací těchto látek, už hledat nemusíte! Je tu nový Biopron 9 Immunity! 

Přečtěte si více
Zobrazení: 422
8 signálů, že vašemu tělu chybí vitamin D
19.07.2018

8 signálů, že vašemu tělu chybí vitamin D

Věděli jste, že pouze 10 % vitaminu D se do těla dostává potravou? Zbývajících 90 % déčka totiž naše tělo získává ze slunečních paprsků. Až čtyřem z pěti z nás ale tento „sluneční vitamin" chybí,* což naše tělo ani v nejmenším nevítá. Jeho nedostatek může souviset s řadou nepříjemností i závažných problémů.

Přečtěte si více
Zobrazení: 44770
Spánek jako klíč ke zdraví aneb co jste o spánku nevěděli
06.08.2023

Spánek jako klíč ke zdraví aneb co jste o spánku nevěděli

Důležitost spánku pro lidské zdraví si často uvědomíme až tehdy, když se nám ho nedostává. Bohužel těch, kteří trpí nespavostí, nejčastější spánkovou poruchou, přibývá. Pokud vás trápí příliš dlouhá doba usínání, nekvalitní spánek a časté noční probouzení, je na čase podpořit spánek. Nejen tipy, díky kterým se ráno můžete opět probouzet svěží a odpočatí, ale také zajímovosti o spánku, vám přinášíme.  

Přečtěte si více
Zobrazení: 6485
Jak mít kvalitní spánek a svěží ráno?
12.01.2024

Jak mít kvalitní spánek a svěží ráno?

Dostatečně dlouhý a kvalitní spánek po namáhavém dni je snem snad každého z nás. Rychle usnout a ráno se probudit svěží a odpočatý však nemusí být samozřejmostí. Poruch spánku přibývá a podle odhadů jimi trpí až 20 % dospělé populace. Příčin nespavosti může být mnoho, avšak tou nejčastější je nadměrný stres. Jaké jsou další příčiny nespavosti a lze se jim vůbec vyhnout?

Přečtěte si více
Zobrazení: 433
Jarní únavě se snažte předejít
28.03.2023

Jarní únavě se snažte předejít

Znečistěné životní prostředí, stres, nedostatek pohybu a odpočinku, nevyvážená strava, dlouhodobý nedostatek slunečního svitu, to všechno jsou jevy, jejichž působení vyvolává v lidském těle řadu obtíží. Projevovat se mohou jako nespavost, pocity psychického a fyzického vyčerpání, oslabená imunita a často únava, se kterou se potýkáme zejména na jaře. Nepříjemná jarní únava možná trápí i vás, a proto vám přinášíme tipy, jak s ní účinně bojovat.

Přečtěte si více
Zobrazení: 135
Jaro přichází a s ním i pylové alergie
01.04.2022

Jaro přichází a s ním i pylové alergie

Je tu jaro a s ním i nepříjemné pylové alergie. Slunce svítí a všechno kolem kvete. Pro většinu ideální počasí. Bohužel ne pro alergiky. S jarem se totiž probouzí řada pylových alergenů. Pokud patříte mezi ty, kteří právě bojují s neustálým kýcháním, rýmou a slzením očí, je dobré se zamyslet, zda na vině nejsou právě pylové alergeny.

Přečtěte si více
Zobrazení: 809