Pozor na skrytý cukr!

Pozor na skrytý cukr!

Publikováno: 22.06.2001

Zobrazení: 0

Cukru sníme mnoho a často o tom ani nevíme. Všechna uhlovodanová sladidla jsou cukry, i když často mají jiná jména. Například v kečupu je o 8 % více cukru než ve zmrzlině.

Mezi součástmi sladkých těstovin je sacharosa na třetím, kukuřičný sirup na pátém a med na sedmém místě. Ani to nezaregistrujeme, jenom jíme něco, co je cukr na 50 %!

Spotřebitel je už od mládí zvyklý na cukr. Výživné výrobky pro kojence se často sladí cukrem, později i dětská výživa. Protože cukr působí i jako konzervační látka, váže a zadržuje vlhkost, často je v takových potravinách, ve kterých bychom to skutečně nepředpokládali (např. v slaném arašídovém másle, v zeleninových konzervách, v polévkových kostkách a jinde).

Uvěříte, že v kečupu, kterým si ochucujete špagety, je o 8 % více cukru než ve zmrzlině?
Že bílý prášek, který se používá jako náhražka smetany do kávy, obsahuje 65 % cukru v porovnání s 51 % v čokoládě?

Skutečně konzumujeme příliš mnoho cukru a škodíme tím organismu. Mimo jakoukoliv pochybnost je fakt, že prvořadou příčinou zubního kazu je cukr. Navíc má 1/3 naší populace nadváhu a tloušťka způsobuje nemoci srdce, cukrovku, vysoký krevní tlak a může být příčinou vzniku žlučníkových kamenů, bolestí a artritidy. Samozřejmě příčinou těchto nemocí není jenom cukr. Jeho přítomnost v potravinách nutí uživatele k tomu, aby více jedl. Pokud snížíte kalorický příjem bez toho, abyste zároveň snížili i příjem cukru, rychleji ztratíte výživné látky bez toho, abyste ztratili na váze. S cukrem se dáva do souvislosti hypoglykemie a ač existují důkazy pro i proti, cukrovka se bezprostředně považuje za jednu z příčin srdečních onemocnění.

Za skryté se považují cukry, se kterými člověk nejméně počítá. Pokud chcete pátrat po cukrech, doporučuji kontrolovat složení potravin na štítku. Hledejte náhražky sacharosy, například kukuřičný sirup nebo kukuřičný cukr a zaměřte se na slova končící -osa, které poukazuji na přítomnost cukru. Nezávisle na názvu, cukr je jenom cukr.

Těžké kovy vážně ohrožují naše zdraví
19.04.2018

Těžké kovy vážně ohrožují naše zdraví

Znečištěné životní prostředí zapříčinilo, že v současné době jsou všechny živé organismy na této planetě vystaveny škodlivému působení toxických látek, člověka nevyjímaje. K jednoznačně nejnebezpečnějším patří těžké kovy – zejména arzén, olovo, kadmium a rtuť.

Přečtěte si více
Zobrazení: 0
Proč mi píská v uších?
12.03.2018

Proč mi píská v uších?

Tinnitus je pro lékaře stále tak trochu záhadou. Existuje sice celá řada možných „viníků“, přesná příčina vzniku tohoto onemocnění však není dosud zcela jasná.

Přečtěte si více
Zobrazení: 0
Bolest kloubů: Jak se projevuje artróza
30.07.2015

Bolest kloubů: Jak se projevuje artróza

Bolí vás klouby a chcete vědět, jak se projevuje artróza? Udělejte si přehled o nejčastějších příznacích a zjistěte, jak ji předcházet.

Přečtěte si více
Zobrazení: 0