Čeká vás exotická dovolená? Pozor na cestovatelský průjem!

Čeká vás exotická dovolená? Pozor na cestovatelský průjem!

Publikováno: 03.07.2023

Zobrazení: 1188

Zažívací obtíže mohou být noční můrou těch, kteří se chystají trávit dovolenou v některé z exotických destinací. Jedním z velkých strašáků jsou tzv. cestovatelské průjmy, které hrozí zejména v zemích s nižším hygienickým standardem. Pokud se chystáte např. do Egypta, Thajska, či Indie, máme pro vás tipy, jak si vytouženou dovolenou užít ve zdraví.   

Možné příčiny akutních průjmů

Za akutní průjem, který je definován jako 5 až 10 řídkých stolic denně, mohou v letních měsících nejčastěji tzv. alimentární infekce neboli otravy z jídla. Potraviny mohou být kontaminovány bakteriemi Salmonely, Campylobacter či Escherichia colli, nebo viry, které se vyskytují zejména v podobě rotavirových či norovirových infekcí. Zažívací obtíže ale mohou být projevem i obyčejné „cestovní horečky", kterou může doprovázet únava z časového posunu a změny klimatu, hektické přípravy, strach z létání a nadšená očekávání. U senzitivních jedinců může být průjem také projevem zvýšené psychické zátěže, protože i ta se může do kvality zažívání promítnout. Jednou z častých příčin cestovatelských průjmů může být náhlá změna ve stravovacích návycích. Pokud jste se celý rok stravovali zdravě a střídmě, akutní průjem pak může být nechtěnou „odměnou“ za exotické pochoutky, přejídání, stravování se v pouličních fast foodech a nadměrnou konzumaci alkoholu.
 

Zklidněte zažívání

S prvními obtížemi obvykle chuť na dovolenkové přejídání rychle zmizí. Žaludek pomohou zklidnit suchary, starší suché pečivo nebo malé množství rýže či brambor. Vhodné jsou také banány, strouhaná jablka a vařená mrkev. Při průjmu je důležitý zejména dostatek tekutin, a to nejlépe černý čaj, který je vhodné pít po doušcích, a pramenitá voda. Náhlá dehydratace může postihnout především děti a starší osoby, které hůře vnímají pocity žízně. Čím teplejší počasí, tím větší riziko dehydratace hrozí, a proto při jakýchkoliv pochybnostech raději vyhledejte lékaře, a to i na dovolené.  

 

Zásady hygieny pro cestovatele

Průjmy většinou nemají dlouhého trvání a u jinak zdravých jedinců odezní do několika málo dnů. Důležitá jsou dietní opatření a dostatečný pitný režim. V případě rizika dehydratace je vhodná orální rehydratační terapie, a to zejména u osob chronicky nemocných, u seniorů a u dětí. V lékárnách lze koupit orální rehydratační roztoky, které pomáhají organismu dodat sůl, glukózu a minerály, k jejichž ztrátám mohlo v důsledku průjmu dojít. Pokud se váš zdravotní stav ale nelepší, teplota je vyšší než 38 ̊ Celsia, navštivte raději lékaře. V exotických destinacích používejte ke konzumaci jen balenou vodu, a to i na čištění zubů. Voda z kohoutku nemusí být vždy zdravotně nezávadná, tak proč zbytečně riskovat. V rámci prevence je vhodné také odolat pochutinám, které nabízejí pouliční prodejci. Ačkoliv zmrzlina a nápoje s ledem mohou vypadat lákavě, vyčkejte s ochutnávkou raději do hotelu, kde budou hygienické podmínky pro přípravu pokrmů a nápojů jistě lepší. Na tržištích raději zapomeňte na pestrou nabídku krájeného ovoce a raději si vyberte celé plody ve slupce, které si sami naporcujete. Vhodná není ani konzumaci syrového masa, ryb a dalších mořských živočichů. Než vyrazíte na dovolenou, nezapomeňte si do kufru přibalit volně prodejné léky proti průjmům, protože průjem může potkat každého nadšeného cestovatele, a to i v tuzemsku.

 

Biopron před cestou i na cesty!

O svá střeva pečujte pravidelně, ještě před odjezdem na dovolenou za exotickou kuchyní. Biopron9 je vhodný pro každodenní péči o střevní mikrobiotu. Vyvážená kombinace 9 probiotických kmenů v denní dávce 9 miliard CFU*.

*CFU – počet živých mikroorganismů tvořících kolonie (colony-forming units)
 

V portfoliu Biopron najdete vysoce kvalitní probiotické produkty obsahující probiotické kmeny, které splňují přísné požadavky včetně prokázané životaschopnosti a odolnosti vůči kyselinám pokrývající různé potřeby různých cílových skupin. Nejen pro milovníky exotických destinací je vhodný Biopron FORTE pro náhlé situace nejen na cestách. Probiotický komplex s S. Boulardii, laktobacily a prebiotiky pro dospělé a děti již od 6. měsíce věku. Biopron FORTE pro podporu rovnováhy střevní mikrobioty při náhlých situacích a při změně stravovacích návyků a konzumaci rizikových potravin.

 

Podpořit střevní mikrobiotu nezapomeňte ani u dětí, protože některé produkty Biopron jsou vhodné dokonce již pro děti od narození. BIOPRON BABY+ jsou probiotické kapky vhodné při jakémkoliv narušení rovnováhy střevní mikrobioty pro děti již od narození. Navíc obsahují vitamin D, který přispívá ke správné funkci imunitního systému. Pro děti od 1 roku doporučujeme expertní probiotika s prebiotiky Biopron KIDS+ s komplexem vitaminů B6 a C, které podporují imunitní systém. Vhodné při jakémkoliv narušení rovnováhy střevní mikrobioty, které může být mimo jiné způsobeno také v případě akutního, či chronického průjmu.

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.

Cestování a průjem
08.06.2017

Cestování a průjem

Blíží se doba dovolených. Mnoho z nás už se chystá do našich oblíbených destinací. Exotická místa, jsou také častěji spojena s exotickými zkušenostmi. Jednou z nich může být i nepříjemný cestovatelský průjem, který patří k nejčastějším zdravotním obtížím na cestách.

Přečtěte si více
Zobrazení: 536
Probiotika mají příznivý vliv na průjem vyvolaný užíváním antibiotik
24.09.2012

Probiotika mají příznivý vliv na průjem vyvolaný užíváním antibiotik

Z  nové metaanalýzy vyplývá, že užívání probiotik je spojeno se snížením rizika vzniku průjmu, jakožto vedlejšího účinku vyvolaného užíváním antibiotik.

Přečtěte si více
Zobrazení: 755
Zdravým zažíváním k optimální kondici
23.04.2018

Zdravým zažíváním k optimální kondici

Zdravá střeva jsou nejen důležitou součástí správně fungujícího zažívání a sídlem imunitního systému, ale skrze správně fungující zažívání mohou mít vliv také na naši hmotnost. Redukce hmotnosti je s počátkem roku vždy aktuální téma, a proto vám poradíme, co vás kromě zdravého jídelníčku a pohybu dostane po vánočních svátcích zpět do formy.

Přečtěte si více
Zobrazení: 578
Zdravá střeva jako brána imunity dětí i dospělých
23.01.2024

Zdravá střeva jako brána imunity dětí i dospělých

Věděli jste, že kondice trávícího traktu úzce souvisí také se zdravím celého organismu. Řada Biopron představuje vysoce kvalitní probiotické produkty, které podpoří zdraví Vaší střevní mikrobioty, a tím i Vaše celkové zdraví. Široká škála produktů pokrývá různé potřeby různých cílových skupin včetně dětí. Péče o střevní mikrobiom dětí i dospělých se opravdu vyplatí, protože zdraví sídlí ve střevech!

Přečtěte si více
Zobrazení: 330
Účinná pomoc při zažívacích obtížích
22.02.2021

Účinná pomoc při zažívacích obtížích

Trápí vás vždy po jídle pocit nafouklého a plného břicha nebo bolesti v nadbřišku? Potíže se zažíváním mohou být spojeny také s celkovou nevolností, pálením žáhy, průjmem, zácpou, zvracením a nechutenstvím. Za zažívacími problémy stojí nejčastěji špatná životospráva, konzumace nezdravých a nevhodných potravin, ale také nedostatek pohybu a sedavý způsob života. Co pomáhá při dyspepsii a jaká je její léčba?

Přečtěte si více
Zobrazení: 640
Jak po střevní chřipce přejít zpět na běžnou stravu?
24.04.2023

Jak po střevní chřipce přejít zpět na běžnou stravu?

Gastroenteritida, střevní chřipka, je jedno z nejčastějších onemocnění dětí i dospělých. I když obvykle netrvá dlouho a většinou nevyžaduje návštěvu lékaře, pro nemocného je gastroenteritida velmi nepříjemná. Onemocní-li dítě, senior, nebo osoba chronicky nemocná, onemocnění nepodceňujte a v případě jakýchkoliv pochybností navštivte raději lékaře. Základem léčby jsou dietní opatření, dostatek tekutin a klid na lůžku. Po odeznění obtíží je důležité, aby byl návrat k běžné stravě postupný. Jak na to, vám poradíme!
 

Přečtěte si více
Zobrazení: 26084
Probiotika, strážci našich střev
02.12.2022

Probiotika, strážci našich střev

Až 70 % imunitních buněk sídlí ve střevech, a proto je vhodné o svá střeva pečovat. Zdravý střevní mikrobiom je důležitý pro naše celkové zdraví a pohodu. Udržte v kondici svá střeva, a budete v kondici i vy!

Přečtěte si více
Zobrazení: 167
Nezkazte si dovolenou aneb jak se vyhnout střevní chřipce
25.07.2018

Nezkazte si dovolenou aneb jak se vyhnout střevní chřipce

Chystáte se do exotiky a těšíte se mimo jiné na to, až ochutnáte místní speciality? Kroťte své nadšení. Stačí málo a vytoužená dovolená se spoustou úžasných zážitků se rázem promění v noční můru. 

Přečtěte si více
Zobrazení: 79
Jak pečovat o zdraví střev nejen po kolonoskopii
17.04.2023

Jak pečovat o zdraví střev nejen po kolonoskopii

S přibývajícím věkem přibývají také doporučení preventivních vyšetření pro zachování celkového zdraví. Jedním z nich je vyšetření střev, tzv. kolonoskopie. Preventivní kolonoskopické screeningové vyšetření hradí pojišťovna od 50 let věku, nicméně v případě obtíží lze absolvovat i dříve. Péče o zdraví střev je zásadní v každém věku, a zároveň je to to nejmenší, co pro své zdraví můžeme udělat.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1302
Trápí vás nebo vaše děti střevní chřipka? Pak vám poradíme, na co si dát pozor
19.01.2022

Trápí vás nebo vaše děti střevní chřipka? Pak vám poradíme, na co si dát pozor

Střevní chřipka, gastroenteritida, dokáže svým rychlým nástupem překvapit. I když jde o běžné onemocnění s poměrně rychlým průběhem, díky riziku dehydratace se v některých případech může změnit v život ohrožující onemocnění. Gastroenteritida naštěstí nemá dlouhého trvání a k zotavení dochází během několika málo dnů. Poradíme vám, jak přispět k rychlé rekonvalescenci.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1783