Potřebujete zvýšit bdělost a dodat energii? Zkuste guaranu!

Potřebujete zvýšit bdělost a dodat energii? Zkuste guaranu!

Publikováno: 23.02.2023

Zobrazení: 78

Máte pocit, že už vám chybí sluníčko, jste unavení, ospalí a bez energie? Možná je na čase zařadit do jídelníčku guaranu! Bylinu, která je svým pozitivním vlivem na vitalitu a energii známá od nepaměti.

Magická guarana

Guarana (paulinie nápojná) je rostlina keříkovitého charakteru, původem z Amazonie a Brazílie, kde byla zdejšími domorodci považována za rostlinu s magickými účinky. Magický je ovšem také její vzhled. Její zralé plody připomínají otevřené oko, což z ní dělá bylinu vskutku nevšední. Amazonské kmeny využívali guaranu nejen na podporu energie a životní vitality, ale také na podporu imunity a celkového zdraví. Díky tomu, že guarana přirozeně obsahuje vysoké množství kofeinu, je i dnes považována za „elixír života“, a proto patří mezi oblíbené doplňky stravy s povzbuzujícím účinkem.

 
Co všechno umí guarana?

Guarana obsahuje celou řadu aktivních látek, které mají příznivý vliv na lidské zdraví. Semena guarany obsahují kofein, theofylin a theobromin, antioxidanty se stimulačním účinkem a vitaminy B a C. Guarana přispívá ke zvýšení bdělosti a koncentrace, podporuje fyzickou aktivitu, normální mentální výkonnost a přispívá ke snížení únavy. Je využívána při kontrole normální tělesné hmotnosti a známý je také její příznivý vliv na imunitní systém. Zatímco kávová semena obsahují „pouhé“ 2 % kofeinu, semena guarany jich obsahují dokonce 6 %! Oproti kávě se guarana uvolňuje déle, a díky tomu její účinek trvá až 8 hodin. Navíc mnozí ocení to, že nedráždí žaludek, a je proto vhodná i pro osoby s citlivějším zažíváním. Guaranu, stejně jako kofeinové nápoje, není vhodné konzumovat v odpoledních a večerních hodinách, protože by mohlo dojít k narušení kvalitního spánku.

 
Pro koho je guarana vhodná?

Vzhledem k tomu, že guarana přispívá k podpoře mentální i fyzické výkonnosti, je oblíbená nejen u sportovců, ale také studentů ve zkouškovém období a dalších osob, jejichž zaměstnání vyžaduje maximální bdělost, pozornost a soustředěnost. Guaranu lze užívat nejen ve formě doplňků stravy, ale také sirupu, nápojů, žvýkaček a jemného prášku, který může být přidáván do pokrmů. V dnešní době se guarna těší velké oblibě, a proto nesmí chybět ani v nabídce Klubu zdraví, kde ji najdete v prémiovém doplňku stravy Guarana 800 mg. U guarany, stejně jako u všech doplňků stravy, je nutné dodržovat doporučené dávkování. Užívání guarany by se měly vyhnout těhotné a kojící ženy, osoby s vysokým krevním tlakem a onemocněním srdce, osoby užívající léky na ředění krve a léky na srdce. Vhodná není ani pro ty, kteří trpí žaludečními vředy.
 


 

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.

Jak mít dostatek energie uprostřed zimy?
10.01.2024

Jak mít dostatek energie uprostřed zimy?

Zvýšená únava, skleslost, přecitlivělost, změny nálad a poruchy spánku mohou signalizovat, že vás navštívil „zimní splín“. Není divu, sluníčka je málo a jaro v nedohlednu. Na to, abyste se cítili dobře a plni energie ale nemusíte čekat, až se venku oteplí. Poradíme vám, jak získat energii a mít dobrou náladu i v době, kdy je venku nevlídno.

Přečtěte si více
Zobrazení: 169
Matcha čaj osvěží a dodá energii
18.07.2023

Matcha čaj osvěží a dodá energii

Zelený čaj matcha je známý svými blahodárnými účinky na zdraví již po staletí. Obliba matcha čaje v posledních letech výrazně vzrostla a matcha čaj si tak můžete dát dokonce i v mnoha restauracích. Matcha čaj má podle některých studií pozitivní vliv na řadu tělesných funkcí. Jedním z jeho benefitů je povzbuzující a detoxikační účinek. Důvody, proč by se tento „zelený zázrak“ měl stát součástí vašeho jídelníčku, vím přinášíme.

Přečtěte si více
Zobrazení: 864
Načerpejte energii ze sluníčka!
29.07.2021

Načerpejte energii ze sluníčka!

Lidé byli odjakživa zvyklí řídit se sluncem. Jeho paprsky nás každé ráno budí a ohlašují příchod nového dne. Při východu slunce se otevírají květy a začínají zpívat ptáci.

Přečtěte si více
Zobrazení: 206
Tipy, díky kterým budete fit a plni energie i na konci zimy!
16.03.2023

Tipy, díky kterým budete fit a plni energie i na konci zimy!

Přechod mezi zimou a jarem může být pro organismus náročným obdobím. Chladné počasí, dny bez sluníčka, a navíc změna času může pro mnohé znamenat nejen zvýšenou fyzickou, ale také psychickou zátěž. Jak si čekání na jaro usnadnit?

Přečtěte si více
Zobrazení: 168
Jarní únava? Podpořte energii přírodní cestou!
19.03.2024

Jarní únava? Podpořte energii přírodní cestou!

I když venku začíná všechno kvést a příroda se probouzí ze zimního spánku, vy byste nejraději zůstali v posteli. Ačkoliv únava je spojována hlavně s podzimem, někteří nadměrnou únavou a vyčerpáním trpí právě na jaře. Abyste se necítili unavení a bez energie, vyzkoušejte naše tipy a užívejte si jaro naplno!

Přečtěte si více
Zobrazení: 1086
Buďte fit! Jak se správně starat o svoje tělo?
16.11.2020

Buďte fit! Jak se správně starat o svoje tělo?

Zdraví, ať už fyzického, nebo psychického charakteru, by mělo být pro každého člověka na předním místě hodnotového žebříčku. Vždyť jak se říká, zdraví máme všichni jen jedno. Jak se ale o svoje zdraví ideálně starat?
 

Přečtěte si více
Zobrazení: 538
Chronický únavový syndrom versus únava: Znáte rozdíl?
26.05.2022

Chronický únavový syndrom versus únava: Znáte rozdíl?

Pod pojmem chronický únavový syndrom se neskrývá jen pouhá únava a vyčerpání, jak by si mnozí mohli myslet. Chronický únavový syndrom je onemocnění, které pacientům dokáže život pořádně znepříjemnit. Postihuje mnoho orgánů najednou a projevuje se jak psychickými, tak i neurologickými symptomy. Pokud býváte velmi často unavení, zkuste se zamyslet, jestli se právě vás chronický únavový syndrom netýká.

Přečtěte si více
Zobrazení: 32910
Jarní únavě se snažte předejít
28.03.2023

Jarní únavě se snažte předejít

Znečistěné životní prostředí, stres, nedostatek pohybu a odpočinku, nevyvážená strava, dlouhodobý nedostatek slunečního svitu, to všechno jsou jevy, jejichž působení vyvolává v lidském těle řadu obtíží. Projevovat se mohou jako nespavost, pocity psychického a fyzického vyčerpání, oslabená imunita a často únava, se kterou se potýkáme zejména na jaře. Nepříjemná jarní únava možná trápí i vás, a proto vám přinášíme tipy, jak s ní účinně bojovat.

Přečtěte si více
Zobrazení: 135
Trpíte padáním vlasů a únavou? Na vině může být nedostatek železa!
25.03.2022

Trpíte padáním vlasů a únavou? Na vině může být nedostatek železa!

Vlasy jsou zejména u žen korunou krásy, vizitkou osobnosti a formou sebevyjádření. Zatímco v dívčím věku bývají vlasy pevné, lesklé a plné života, s přibývajícími léty se jejich pevnost, lesk a zdravý vzhled postupně vytrácí. Pokud se navíc přidá padání vlasů, ženy mohou být nemile překvapeny. Trpí-li ženy navíc únavou, je vhodné se zamyslet, zda není na vině kromě věku také nedostatek železa.

Přečtěte si více
Zobrazení: 4253
Za jarní únavu možná může nedostatek vitamínů a minerálů
07.04.2021

Za jarní únavu možná může nedostatek vitamínů a minerálů

Pokud patříte mezi ty, kteří na jaře bojují s pocity psychického a fyzického vyčerpání, tedy jarní únavou, vězte, že někdy jen stačí tělu doplnit ty správné vitaminy a minerály. Bez kterých vitaminů a minerálů se na jaře neobejdete? Nastartovat tělo může pomoci vitamin C, vitamin B-komplex a hořčík.

Přečtěte si více
Zobrazení: 2639
Nenechte jarní únavu, aby vás zdolala!
24.03.2022

Nenechte jarní únavu, aby vás zdolala!

Cítíte se unavení a vyčerpaní, jste stále skleslí a pěkné počasí vám nedělá radost? Pak na vás patrně dopadla jarní únava, která se po zimě vyhne jen málokomu. Tipy, jak s jarní únavou bojovat, abyste si užívali jaro plni energie a elánu, najdete právě v tomto článku.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1102
Hořčíkem proti stresu a vyčerpání!
19.11.2019

Hořčíkem proti stresu a vyčerpání!

Pokud jste neustále unavení, trpíte migrénami či bolestmi hlavy, trápí vás změny nálad, jste úzkostní, máte problémy s usínáním a svalovými křečemi, může za tím stát nedostatek hořčíku (magnesia). Nízká hladina hořčíku patří mezi nejčastější minerální poruchy. Hořčík je jedním z nejdůležitějších prvků, který udržuje tělo v dobré fyzické a psychické kondici, a proto je také označován jako prvek života.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1409