Co je to prostata a jak funguje?

Co je to prostata a jak funguje?

Publikováno: 23.06.2016

Zobrazení: 45779

Potíže s prostatou jsou přirozenou součástí mužského stárnutí a jejich intenzita se stupňuje s věkem. Již muži kolem 40 let věku pociťují tyto komplikace.

Milé manželky, dcery a přítelkyně,

pozorujete Vám blízkého muže, jak se postupně mění. Jeho sebevědomí, radost z tváře, chuť k cestování a novým činnostem. A navíc navštěvuje toaletu častěji, než dříve, neklidně spí? A mohlo by to spolu souviset?

Muži jsou vedeni k tomu, aby nedávali najevo své emoce, pocity a strasti, a neumějí požádat o pomoc. Tento postoj si muži udržují proto, že se domnívají, že právě takto deklarují své sebevědomí. My ženy dobře víme, že opak je pravdou.

Jedním z úhlavních milníků mužského sebevědomí je jeho přirození, sexualita a jeho chlouba, penis. Také samostatnost, fyzická zdatnost a dobrý zdravotní stav. Jak tedy můžeme pomoci našim mužům, na kterých nám záleží?

Potíže s prostatou, jsou přirozenou součástí mužského stárnutí, a jejich intenzita se stupňuje s věkem. Nezřídka, již muži kolem 40 let věku pociťují tyto komplikace. Kolem 50 roku věku je zvětšená prostata již nejčastější zdravotní potíž, kterou muži v této době řeší.  
 

Co to ta prostat vlastně je, jaká je funkce prostaty?

Prostata je mužská předstojná žláza. Normální velikosti prostaty je zhruba stejná, jako velikost vlašského ořechu. Je úzce spojena s močovou trubicí  a je součástí mužského pohlavního systému. Hlavní funkce prostaty je produkce výměšků, důležitých pro výživu a transport spermií.
 

Jak vznikají potíže s prostatou:

Prostata obklopuje močovou trubici. Na začátku puberty, prostata zdvojnásobí svůj objem. Okolo 25 roku života začíná prostata opět růst. Prostata od této chvíle stále roste. Potíže začínají, když její stav již není fyziologický. Tento stav se často označuje jako zbytnělá prostata. Zvětšení prostaty je tedy nezhoubné přemnožení buněk prostaty. Tím jak se prostata zvětšuje, tlačí na okolní místa. Zejména tedy na močovou trubici.
 

Vlivem toho, zažívají tyto nepříjemné projevy zvětšené prostaty:

  • Močový měchýř se rychleji naplní
  • Moč nemůže odtékat
  • Objevuje se časté močení
  • Má muž slabý proud moče
  • Může docházet přemnožení bakterií vlivem městnání moči
 

Jak poznat, že má muž potíže s prostatou? Sledujte tyto faktory:

  • Má velice silné nucení na močení (velmi rychle se rozběhne na toaletu, všeho prudce nechá...)
  • Močení v noci (časté návštěvy toalety, vstávání, přerušovaný spánek)
  • Delší čas na toaletě (v důsledku malého proudu moči)
  • Bývá nervózní z výletů (kde není možné navštívit ihned toaletu, např. při cestě autem)
 

Pocity a poznatky mužů při potížích s prostatou – samovyšetření prostaty:

  • Proud moči není stálý
  • Pocit nedostatečného vyprázdnění
  • Namáhavé či bolestivé močení
  • Přerušované močení
  • Svévolné úniky moči
  • Časové prodlení při močení

Pokud pozorujete tyto potíže, je podezření na zbytnělou prostatu na místě. Můžete také otestovat stav své prostaty pomocí PSA testu. PSA test Vám doma během deseti minut odhalí hodnotu Vašeho specifického prostatického antigenu. Specifický prostatický antigen (PSA – prostatic specific antigen) je látka, kterou produkuje tkáň prostaty, pokud není zcela v pořádku, a funguje jako výborný ukazatel potíží.
 

Vyšetření prostaty

Je záležitost sice nepříjemná, ale rozhodně nebolestivá. Provádí se neinvazivní metodou pohmatem a také krevními testy. Péče o zdraví nebolí, to co následuje, pokud tuto péči zanedbáte, většinou ano.
 

Dýňová semínka pomáhají při prostatických potížích a chrání před infarktem
01.12.2004

Dýňová semínka pomáhají při prostatických potížích a chrání před infarktem

Dýňová semínka doporučují odborníci jako užitečnou prevenci proti zbytnění prostaty. To po padesátce postihne víc než polovinu mužů. Jestliže se začne prostata, žláza velikosti vlašského ořechu, která obklopuje močovou trubici pod močovým měchýřem, nadměrně zvětšovat, dochází k poruchám močení - zejména jeho začátku. Muži také v noci častěji navštěvují toaletu.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1642
Vitamín E chrání prostatu
11.05.2004

Vitamín E chrání prostatu

Snížená spotřeba tuku, sójové bílkoviny ve stravě, deriváty vitamínu E a selen mohou být ochranné účinky proti rakovině prostaty.

Přečtěte si více
Zobrazení: 868