Vitamin C

Vitamin C

Publikováno: 16.05.2016

Zobrazení: 503

Vitamin C neboli kyselina askorbová je důležitým ve vodě rozpustným vitaminem a živinou. Je citlivý na teplo a zejména na oxidaci. Působí jako antioxidant.

Vitamin C

  • Podporuje činnost imunitnímu systému a to i během intenzivního fyzického výkonu.
     
  • Podílí se na tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní a kůže.
     
  • Zajišťuje normální činnost energetického metabolismu, nervové a psychické soustavy.
     
  • Chrání tělo před oxidačním stresem, únavou a vyčerpáním.

Bohatými zdroji vitaminu C jsou rybíz, rakytník, citrusové plody, jahody, paprika, rajčata, květák, brukvovitá zelenina a brambory.

Nedostatek vitamínu C způsobuje ztrátu pružností cév, což při zvýšené námaze může vést ke krvácení do kůže (vytvářejí se modřiny) nebo kloubů. Deficit vitaminu C může mít za následek zvýšenou kazivost či viklání zubů, sníženou obranyschopnost organismu nebo pocit vyčerpanosti.

Avitaminóza (úplný nedostatek daného vitamínu) způsobuje nemoc kurděje. Touto nemocí trpěli zejména chudí lidé a námořníci při dlouhých plavbách, jejichž strava se skládala výhradně z masa a sucharů. Kurděje byly hrozbou zejména v 15. století, kdy se začaly podnikat výpravy k novému kontinentu Americe. Tato nemoc byla hlavní příčinou vysoké úmrtnost námořníků při dlouhých plavbách a často způsobila smrt až poloviny posádky. Nemoc byla zkrocena až po roce 1772, kdy skotský lékař James Lind, publikoval studii, kde nápoj z octu, mořské vody, šťávy z citrónu a dvou pomerančů vyléčil i těžké stádium kurdějí.

Dnes už je tato choroba poměrně vzácná, vyskytuje se jen zřídka ve velmi chudých oblastech třetího světa.