Jsou vaše děti unavené? Za vším hledejte vitaminy!

Jsou vaše děti unavené? Za vším hledejte vitaminy!

Publikováno: 03.02.2016

Zobrazení: 541

Dostatek vitaminů přijatých ve stravě je alfou a omegou zdravého vývoje všech dětí. Co ale dělat s vybíravým potomkem, který odmítá jíst zeleninu, ovoce nebo mléčné výrobky?

Většinu vitaminů a minerálů si tělo samo vyrobit nedokáže, je proto nutné mu je dodat ve vyváženém jídelníčku. S tím ale nechoďte na děti! Těm jsou zásady zdravého stravování upřímně jedno – jídlo jim musí především chutnat. Zajistit dítěti dostatečný přísun vitaminů je tak pro mnoho rodičů nekončící bojovou hrou. Vyhrát mohou s vitamínovými doplňky, které dětí lákají příjemnou chutí i lákavou vůní a dětskému tělu dodají vše potřebné.

Zpozornět by měli především rodiče, kteří si u svých dětí všímají malátnosti, únavy, poruch spánku, svalových bolestí nebo nechutenství. Jak prokázala řada studií, nejčastěji je na vině nedostatek vitaminu C, dále pak snížený příjem vitaminů ze skupiny B, vitaminu D a v neposlední řadě také vitaminů A a E.

Pět porcí zeleniny denně?

Pro fyziologický růst a zdraví dítěte jsou vitaminy a minerály v dostatečném množství naprosto zásadní – zajišťují látkovou výměnu a podporují ještě ne zcela vyvinutou imunitu. Pro správný vývoj potřebuje dětský organismus výrazně vyšší přísun vitaminů a minerálů než dospělý. V ideálním případě by mělo dítě sníst až pět porcí zeleniny a ovoce denně. Neméně důležité jsou také mléčné výrobky, vejce, libové maso, ryby, rostlinné oleje a luštěniny.

Vitaminy, které chutnají

Pro většinu rodičů je těžké takové dávky vitaminů a minerálu v běžném jídelníčku ohlídat. Proto odborníci doporučují vitaminové doplňky stravy, které denní potřebu důležitých látek spolehlivě obsáhnou a to nejen v případech, kdy dítě odmítá jíst pestrou stravu nebo mu v tom brání alergie. Vitaminové produkty podporují přirozenou obranyschopnost dětského organismu, dodávají aktivním a sportujícím dětem dostatek energie a zajišťují zdravý fyziologický vývoj. Speciální vitaminové doplňky stravy si navíc děti rychle oblíbí díky lákavé chuti, tvaru a vůni. 

Pozor však na přípravky určené jen dospělým! Dětský organismus potřebuje vlastní vyvážené dávkování vzhledem k tělesnému vývoji a hmotnosti, to nabízejí speciální doplňky stravy pro děti do 15 let.

Kyselina listová může mít vliv na vývoj řeči u malých dětí
21.10.2011

Kyselina listová může mít vliv na vývoj řeči u malých dětí

Nová studie uvádí, že výhody užívání doplňků stravy obsahujících kyselinu listovou v průběhu těhotenství nemusí souviset jen s předcházením vzniku různých vývojových vad plodu, ale že rovněž mohou snižovat riziko závažného opoždění ve vývoji řeči u dětí do tří let.

Přečtěte si více
Zobrazení: 190
Základní pravidla pro udržení zdraví v dětském kolektivu
09.10.2023

Základní pravidla pro udržení zdraví v dětském kolektivu

Pár dnů ve škole a vaše dítko je opět nemocné? Podobnou zkušenost má většina maminek dětí předškolního a školního věku, protože právě v dětských kolektivech se velmi dobře daří virovým infekcím. Co dělat pro to, aby vaše děti nebyly tak často nemocné? Máme pro vás tipy, které pomohou podpořit imunitu a udržet zdraví dětí v dětských kolektivech.  

Přečtěte si více
Zobrazení: 539
Vitaminy a minerální látky mohou snížit riziko vzniku ekzémů u dětí
04.02.2010

Vitaminy a minerální látky mohou snížit riziko vzniku ekzémů u dětí

Zvýšený příjem beta karotenu, vitaminu E, kyseliny listové a železa může snížit riziko atopické dermatitidy (AD) dle nové studie.

Přečtěte si více
Zobrazení: 290