Toužíte po zdravých lesklých nehtech? Objevte sílu zinku!

Toužíte po zdravých lesklých nehtech? Objevte sílu zinku!

Publikováno: 07.01.2016

Zobrazení: 849

Vzhled nehtů odráží vitalitu celého organismu. Máte je suché a polámané? Dříve než je schováte pod gelové náhrady nebo do rukavic, zkuste zlepšit přísun vitaminů a zásadního prvku zinku.

Škaredé nehty ubírají na přitažlivosti ženám i mužům. Především však bývají signálem, že v lidském organismu není něco v pořádku. Drahé masti a kosmetické procedury ošetřují na povrchu, ale skutečné příčiny slabých lámavých nehtů neřeší. Ozdravení je třeba zahájit zevnitř, a to dodáním tělu důležitých prvků pro obnovu nehtů – zinku a selenu.

Zvlášť pokud nejíte maso, máte odpor k zelenině nebo držíte drastickou dietu, roztřepené, lámavé čí hrbolaté nehty vás varují před nedostatkem vitaminů v těle. Dlouhodobé defekty ve tvaru i zabarvení mohou dokonce odrážet hlubší onemocnění ledvin, jater nebo štítné žlázy. V takových případech neváhejte na příznaky upozornit praktického lékaře, případně dermatologa.

Se slabými nehty zatočí zinek

Zinek dodává nehtům pevnost a lesk. Naopak při jeho nedostatku jsou nehty křehké a polámané, často s bílými tečkami nebo čarami. Denní příjem zinku můžete snadno zvýšit pomocí vitaminových doplňků s obsahem  látek důležitých pro růst nehtů, vlasů a výživu pokožky. Mezi potravinové zdroje zinku patří celozrnné pečivo, obiloviny, luštěniny, houby, drůbež a mořské plody

Selen – dobrý sluha, zlý pán

Stejně zásadním prvkem jako zinek je pro dobrý stav nehtů také selen. Přispívá ke správné tvrdosti nehtů a jejich odolnosti vůči okolním vlivům. Na jeho nedostatek nehty odkazují výraznými bílými kořeny. Když ho mají málo, trápí svého majitele přílišnou lámavostí. Z potravin selen obsahují mořské ryby, ořechy a vnitřnosti

Vyhněte se chemikáliím 

Nehty jsou odrazem fyzické i psychické odolnosti člověka. Cítíte se naprosto fit, a přesto jsou vaší jedinou vadou na kráse nehty? Pokud myjete nádobí i několikrát denně, chraňte své ruce před saponáty rukavicemi. Pokud si často lakujete nehty, používejte výhradně odlakovače bez acetonu. Oproti vlasům nebo pokožce nehty obsahují mnohem méně tuků a olejů, proto se ani při dobrém zdraví nevyhnou občasnému vysušení. Krátká olejová lázeň jim opět dodá svěží vzhled a pružnost. 

Domácí wellness pro vaše nehty

Ponořte konečky prstů na 15 minut do horké vody s trochou olivového oleje, poté pečlivě osušte a vmasírujte hydratační krém. Tuto levnou a snadnou proceduru aplikujte dvakrát týdně,

Nehty rostou rychlostí přibližně jeden milimetr za 10 dní. Celý nehet od lůžka ke špičce se tedy tvoří i několik měsíců. Kompletní ozdravení nehtů pomocí doplňků stravy či změnou jídelníčku proto vyžaduje trpělivost. Nejdéle za půl roku vám budou odměnou krásné pevné nehty.

Jak předcházet lámavosti nehtů?
24.09.2015

Jak předcházet lámavosti nehtů?

Lámání nehtů může být následkem celé řady nemocí nebo také nesprávného zacházení. Zatímco některým onemocněním se zkrátka vyhnout nedá, na ochraně svých nehtů zapracovat můžete. Nenechte si proto ujít následující tipy, které vám pomohou předcházet lámavosti nehtů.

Přečtěte si více
Zobrazení: 211
Konečně slunce a teplo! Znáte pravidla zdravého pobytu na slunci?
04.07.2023

Konečně slunce a teplo! Znáte pravidla zdravého pobytu na slunci?

Také jste se nemohli dočkat sluníčka a teplého počasí? Ani se sluncem bychom to ale neměli přehánět, protože sluneční paprsky umí lidskému zdraví i škodit. Poradíme vám, jaká pravidla se vyplatí během horkých letních dní dodržovat.

Přečtěte si více
Zobrazení: 540
Vitamin C, selen a zinek, spolehlivá podpora imunity nejen u dětí
18.01.2024

Vitamin C, selen a zinek, spolehlivá podpora imunity nejen u dětí

Dětský organismus má v zimě napilno. Kromě náročného vývoje musí děti čelit častým nachlazením, zejména pokud navštěvují dětský kolektiv, kde se viry velmi snadno šíří. Snad každý rodič se tak v zimě potýká s koloběhem nachlazení, které si děti přináší ze školek a škol. Poradíme vám, čím obohatit jídelníček, a podpořit imunitu a celkové zdraví, a to nejen u dětí, ale také u dospělých.

Přečtěte si více
Zobrazení: 2216