Ve kterých potravinách se skrývá velké množství hořčíku

Ve kterých potravinách se skrývá velké množství hořčíku

Publikováno: 04.01.2016

Zobrazení: 117848

Chybí vám hořčík a potřebovali byste ho akutně doplnit? Jedním z kroků může být správná a vyvážená strava. Podívejte se na přehled potravin, ve kterých je hořčíku dostatek.

Hořčík je často přezdíván „prvkem života“. Toto pojmenování si získal díky své nepostradatelnosti pro život většiny tvorů na zemi. Doporučená denní dávka hořčíku je 300 mg na osobu a den. Tato dávka je však jen orientační, protože potřeba hořčíku se zvyšuje se stoupajícím věkem, vyšší potřeba je také v těhotenství a při kojení, při onemocnění srdce a podobně.
 

Nejlepší zdroje hořčíku:

Pro milovníky čokolády je to dobrá zpráva – jedním z nejlepších zdrojů hořčíku je kakao, ale také celozrnné výrobky, banány, brambory, pomeranče nebo špenát. Na druhé straně existuje mnoho potravin, které využití hořčíku ze stravy ztěžují – např. bílé pečivo, uzeniny, alkohol.
 

Vysoký obsah hořčíku podle druhu potravin:

Nejideálnější je přijímat hořčík v přirozené podobě. U mnoha potravinových zdrojů hořčíku platí, že pokud potraviny obsahují vlákninu, je v nich přítomný i tento minerál. Za skvělé zdroje hořčíku jsou považovány tyto druhy potravin:

  • ovoce - datle, banán, sušené meruňky
  • zelenina a luštěniny – špenát, artyčok (tepelně upravený a bez soli), vařená čočka, hrách
  • maso a ryby – candát, tuňák, vařená kuřecí prsa
  • ořechy – mandle, piniová semínka, kešu
  • nápoje – mrkvová, grapefruitová nebo pomerančová šťáva, červené víno 
 

Proč nepřijímáme dostatek hořčíku z jídla?

Změna stravovacích návyků v posledních 100 letech, změny klimatu – včetně faktoru kyselých dešťů s vyšším vyplavováním hořčíku z půdy, významné zvýšení intenzity zemědělské produkce jsou alespoň některé z příčin, které můžou za to, že se snížilo množství přijímaného hořčíku potravou. Složení stravy v mnoha případech navíc omezuje vstřebávání hořčíku ve střevě. 
 

Faktory snižující vstřebávání hořčíku ze střeva

  • potraviny s vysokým obsahem vápníku, fosfátu a zinku ( tavené sýry, průmyslově vyrobené potraviny, sladkosti... )
     
  • Nedostatek vitamínů B1, B2, B6
     
  • Vysoký příjem tuků a sacharidů

Není jednoduché zjistit, že v organismu magnesium chybí. V počátečních fázích se jeho nedostatek projevuje hlavně nechutenstvím, únavou, slabostí, bolestmi hlavy nebo podrážděností. Pokud s deficitem tohoto minerálu bojuje člověk déle, vyskytují se svalové křeče, brnění končetin nebo poruchy srdečního rytmu.

Zamezte těmto nepříjemným příznakům a myslete na to, že hořčík je pro naše tělo nezbytný.

Hořčík
25.08.2014

Hořčík

Hořčík je důležitým minerálem, který zajišťuje správnou funkci svalového a nervového systému, podporuje dobrou stavbu kostry, přispívá k udržení normálního stavu zubů, pozitivně působí proti únavě a vyčerpání.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1221
Minerály pro zdravé a silné kosti
18.05.2018

Minerály pro zdravé a silné kosti

Kosti tvoří nedílnou součást našeho těla – chrání vnitřní orgány a společně s klouby nám umožňují pohyb. 

Přečtěte si více
Zobrazení: 2788
Hořčík má pozitivní vliv na krevní tlak
15.02.2012

Hořčík má pozitivní vliv na krevní tlak

Doplňky stravy obsahující hořčík mohou přispět k malému, ale klinicky významnému snížení krevního tlaku podle výsledků nové meta-analýzy provedené ve Velké Británii.

Přečtěte si více
Zobrazení: 5410