Jídelníček pro podporu dětské imunity

Jídelníček pro podporu dětské imunity

Publikováno: 26.07.2023

Zobrazení: 552

Ačkoliv je téma dětské imunity aktuální zejména v chladných měsících, nejeden rodič si uvědomuje, že podporovat dětskou imunitu je důležité během celého roku. Infekce dýchacích cest mohou v létě nemile překvapit a namísto prázdninových radovánek může děti čekat klid na lůžku. Dětskou imunitu lze výrazně ovlivnit také skladbou jídelníčku. Co by v něm nemělo chybět, vám poradíme.  

 

Dětská imunita

Normálně fungující imunitní systém je zásadní pro celkové zdraví, protože jen díky němu se lidský organismus může bránit bakteriím a virům. Oslabený imunitní systém může vést nejen k častější nemocnosti, ale také k pomalejší rekonvalescenci. Opakované virózy, a to především u dětí předškolního a mladšího školního věku, znesnadňují život nejen samotným dětem, ale také jejich rodičům. Jak podpořit dětskou imunitu je proto jedna z častých otázek v ordinacích pediatrů. Nejlepším způsobem, jak podpořit dětskou imunitu v kojeneckém věku je kojení, které zajišťuje nejen správný růst a vývoj děťátka, ale prostřednictvím mateřského mléka jsou dítěti předávány také matčiny protilátky. Dětem od narození je vhodné obohatit kojení vitaminem D3 formou kapek. Vitamin D3 je důležitý pro normální funkci imunitního systému a správný vývoj kostí. Pokud rodiče potřebují podpořit imunitu často nemocných dětí, odborníci radí začít úpravou jídelníčku.
 

Dětský jídelníček

Při prvním seznamování dítěte s novou potravinou je důležité sledovat možné alergické projevy a v případě potřeby kontaktovat lékaře. Dětský jídelníček by měl obsahovat dostatečné množství ovoce a zeleniny, a to především pro svůj vysoký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny. Dětský organismus potřebuje kvalitní bílkoviny, které najdeme v dobře stravitelné formě v mléčných výrobcích jako je např. tvaroh či cottage. Zapomínat bychom neměli ani na dostatečný příjem kvalitního masa, zejména kuřecího a hovězího. Vhodné jsou ryby, které obsahují omega-3 mastné kyseliny a vitamin D. Rostlinné tuky by vždy měly převažovat nad živočišnými. V případě vlákniny je důležité to ale nepřehánět. Nadměrný příjem vlákniny může u malých dětí způsobovat nadýmání a bolesti břicha, a to zejména v případě, že děti nemají dostatek aktivního pohybu a jejich pitný režim není dostatečný.
 

Jde i o to, jak jíme!

Některé potraviny, bohužel často ty, které jsou pro dětský organismus velmi důležité, děti odmítají. Jak jistě dobře hádáte, jde hlavně o zeleninu. Zde hraje roli nejen zpracování, ale také samotné servírování pokrmů. Mladším dětem je důležité servírovat jídlo v lákavé formě, starší děti je možné zapojit do jeho přípravy. Stolování by mělo být rodinnou záležitostí, kterou si budou všichni užívat. Jíst ve spěchu, na gauči, nebo u televize, neprospívá nejen dětem, ale ani dospělým. Pro správný psychomotorický vývoj by dítě mělo mít také dostatek přiměřené fyzické aktivity, dostatečné množství spánku a pobytu na čerstvém vzduchu, a to i v chladných dnech.  Již v batolecím věku je důležité seznamovat dítě s hygienickými návyky jako je mytí rukou po návštěvě toalety, po příchodu z venku a samozřejmě před jídlem. Je vhodné ponechat dítěti přirozený kontakt s cizorodými látkami, aby na ně mohl zareagovat jeho imunitní systém a začít si „vytvářet protilátky“ (např. kontakt se zvířaty, dětský kolektiv, hra v přírodě). Již v kojeneckém a batolecím věku je možné podpořit dětskou imunitu a dětské zdraví kvalitními doplňky stravy určené dětem.
 

Vyzkoušejte Marťánky PROimun!

Marťánci je řada oblíbených doplňků stravy, která je zaměřená na speciální potřeby dětského organismu. Příznivé účinky různých vitaminů, minerálů a bylinných extraktů byly prokázány jako podpora imunity dětí a celkového zdraví. V porfoliu řady Marťánci najdete také doplňky stravy zaměřené především na dětskou imunitu.

Marťánci PROimun

Marťánci ProImun cucací tablety jsou určeny k dlouhodobému užívání pro podporu dětského imunitního systému. Výtažek z černého bezu podporuje zdraví dýchacího ústrojí a funkci imunitního systému. Výtažek z šípků působí jako antioxidant a přispívá k přirozené obranyschopnosti organismu a zdraví dýchacích cest. Vitamin C přispívá ke správné funkci imunitního systému. Marťánci PROimun navíc obsahují také betaglukany z přírodních zdrojů. Vhodné pro děti od 3 let.

Marťánci PROimun sirup

Marťánci Proimun sirup obsahují extrakt z černého bezu, šípků a vitamin C, které přispívají k obranyschopnosti organismu. PROimun Sirup je možné užívat dětmi již od 1 roku.
 

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.

  
Jak podpořit nejen imunitu, ale i celkové zdraví dětí? Vsaďte na Marťánky a Biopron!
15.05.2023

Jak podpořit nejen imunitu, ale i celkové zdraví dětí? Vsaďte na Marťánky a Biopron!

Pobyt v dětském kolektivu, ať už na letním táboře, ve škole, či školce, může představovat zvýšenou psychickou i fyzickou zátěž, což může být spojeno s oslabenou imunitou. Jak podpořit dětskou imunitu a vyvarovat se časté nemocnosti?

Přečtěte si více
Zobrazení: 194
Jak podpořit imunitu často nemocných dětí?
12.09.2022

Jak podpořit imunitu často nemocných dětí?

Každý rodič to dobře zná. Dítě nastoupí do školky či do školy a po několika dnech je nemocné. Opakované infekce u dětí jsou typické pro období, kdy se imunitní systém dítěte poprvé setkává s patogeny, rozvíjí imunitní odpověď a organismus si buduje imunitní paměť. Do určité míry můžeme imunitu dítěte ovlivnit tím, že ji budeme posilovat.

Přečtěte si více
Zobrazení: 6116
Jak se připravit na návrat dětí do školy?
23.08.2022

Jak se připravit na návrat dětí do školy?

Přípravu do školy je vhodné zahájit nejen návštěvou papírnictví, ale také návštěvou e-shopu Klubu Zdraví. I když se děti svých vrstevníků už nemohou dočkat, dětský kolektiv znamená nejen zvýšenou nemocnost, ale s obdobím čepic s sebou přináší nevítaného kamaráda v podobě vši dětské. Přípravu na školu proto nepodceňujte a poohlédněte se nejen po sešitech, ale také po našich produktech!

Přečtěte si více
Zobrazení: 94
Seboroická dermatitida u dětí i dospělých
26.07.2022

Seboroická dermatitida u dětí i dospělých

Seboroická dermatitida se netýká jen dospělých, ale postihuje i děti. Onemocnění vzniká bez alergického podkladu a objevuje se zejména u novorozenců a dospívajících. Ačkoliv seboroická dermatitida není závažná, jde o nepříjemné chronické a často recidivující onemocnění, které zejména u dospívajících negativně ovlivňuje i psychiku.

Přečtěte si více
Zobrazení: 344
Jak pečovat o nosík dětí a dospělých?
10.02.2022

Jak pečovat o nosík dětí a dospělých?

Pečujete o svůj nos? Nos si totiž zaslouží stejnou péči jako např. ústní dutina. Díky nosu nejen dýcháme, ale také cítíme a mnohem intenzivněji prožíváme své emoce. Bohužel na péči o nosní dutiny často zapomínáme, ačkoliv péče o ně je důležitá. Vysušená nosní sliznice ohrožuje nejen samotný nos, ale i naše celkové zdraví.

Přečtěte si více
Zobrazení: 383
Jak na jaře podpořit dětskou imunitu?
03.04.2024

Jak na jaře podpořit dětskou imunitu?

Na jaro se těšíme všichni, i když rodiče malých dětí možná o něco méně. Jarní proměnlivé počasí a dětský kolektiv patří k častým příčinám zvýšeného výskytu respiračních onemocnění, a představuje tak riziko zvýšených absencí nejen dětí ve škole, ale také rodičů v zaměstnání. Mnozí rodiče se proto zajímají, jak podpořit dětskou imunitu.

Přečtěte si více
Zobrazení: 438
Trápí vás nebo vaše děti střevní chřipka? Pak vám poradíme, na co si dát pozor
19.01.2022

Trápí vás nebo vaše děti střevní chřipka? Pak vám poradíme, na co si dát pozor

Střevní chřipka, gastroenteritida, dokáže svým rychlým nástupem překvapit. I když jde o běžné onemocnění s poměrně rychlým průběhem, díky riziku dehydratace se v některých případech může změnit v život ohrožující onemocnění. Gastroenteritida naštěstí nemá dlouhého trvání a k zotavení dochází během několika málo dnů. Poradíme vám, jak přispět k rychlé rekonvalescenci.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1783
Zbavte děti vší snadno a rychle!
20.08.2021

Zbavte děti vší snadno a rychle!

Dětský kolektiv je ideální prostředí pro šíření parazita, který je postrachem snad všech rodičů školou a školkou povinných dětí. Jde o dobře známou vši dětskou. Jak zbavit dětské vlásky nepříjemných vší snadno a rychle, vám poradíme.

Přečtěte si více
Zobrazení: 141
Prvních 1000 dní života dítěte
07.05.2019

Prvních 1000 dní života dítěte

Období od počátku početí do batolecího věku je pro život dítěte zásadní. Každý rodič může ovlivnit cca 80 % celoživotního zdraví svého dítěte. Rozhodujícími faktory jsou výživa, vhodná strava a správné stravovací návyky.

Přečtěte si více
Zobrazení: 600