Revma není jen nemocí seniorů

Revma není jen nemocí seniorů

Publikováno: 31.05.2023

Zobrazení: 26857

Za bolestmi kloubů a jejich omezenou hybností se může skrývat také diagnóza revmatoidní artritidy. Postiženy bývají zejména klouby rukou a kolen.  I když se domníváte, že jste na „revma“ ještě příliš mladí, není od věci obtíže kloubů konzultovat s lékařem, protože revma se netýkají jen seniorů.

Revma trápí především ženy

Revmatoidní artritidu, lidově revma, mnoho lidí mylně považuje za onemocnění kloubů. Ve skutečnosti jde o onemocnění imunitního systému, které postihuje nejen klouby, ale i další části těla, jako jsou plíce nebo srdce. Porušený imunitní systém poškozuje tkáně v těle a vyvolává v nich chronický zánět. Onemocnění se zpočátku může projevovat velmi nenápadně. Nejprve se může objevovat ranní ztuhlost kloubů a až po nějakém čase (řádově měsíce až roky) se může objevit zduření a bolestivost, což může vést ke zhoršení hybnosti a časem ke vzniku deformit (pokřivení prstů, rukou apod.). Nejčastěji zánět postihuje klouby ruky, zápěstí, kyčle a kolene. Revmatoidní artritida je onemocnění dlouhodobé, bolestivé, a bohužel onemocnění progredující. Může invalidizovat do té míry, že nemocný není schopen vykonávat běžné každodenní činnosti. Ačkoliv pojem revma mají mnozí spojeni zejména se seniorským věkem, jde o onemocnění vyskytující se zejména u žen středního věku.
 

Nejste si jisti? Navštivte lékaře!

Jak včas zjistit, že trpíte revmatoidní artritidou? Pokud u následujících otázek odpovíte alespoň na jednu nebo dvě „ano“, konzultujte své obtíže s praktickým lékařem, který může doporučit návštěvu specialisty.
 
  • Pozorujete na kloubech prstů a rukou otoky?
  • Probouzíte se ráno s bolestmi kloubů a svalů?
  • Když se po delším sezení postavíte, máte bolesti v kolenním kloubu, které ale po „rozhýbání“ vymizí?
  • Máte ráno ztuhlé prsty rukou?
 

Podpořte zdraví svých kloubů

Ačkoliv kloubní výživa revma nevyléčí, může podpořit jejich zdravé fungování, protože i klouby potřebují péči. Bolesti kloubů, a to nejen v případě revmatoidní artritidy, nejsou nic příjemného, a navíc mnohdy brání ve vykonávání běžných aktivit. Zdravé klouby vyžadují zdravý životní styl s dostatkem aktivního pohybu, a to vždy přiměřeně zdravotnímu stavu a věku.  Zdraví kloubů je vhodné podpořit kvalitní kloubní výživou s obsahem glukosaminu a chondroitinu, které jsou základními stavebními složkami kloubní chrupavky a dalších pojivových tkání. Vhodné je užívat také vitaminem C, který přispívá k tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí a chrupavek. Naším tipem pro zdraví kloubů je Proenzi!
 

Proenzi 3 PLUS, nejkomplexnější kloubní výživa se silou 3 látek

Pokud hledáte komplexní kloubní výživu, vyzkoušejte Proenzi 3 PLUS, která obsahuje kombinaci 3 základních stavebních složek kloubní chrupavky a dalších pojivových tkání, které jsou lidskému tělu vlastní, a sice glukosamin sulfát, chondroitin a Unique MSM. Doplněk stravy Proenzi 3 Plus je obohacen o ExPur complex, kombinaci kolagenu typu II a vitaminu C. Kolagen typu II je jednou ze základních stavebních součástí kloubní chrupavky a vitamin C přispívá k tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí a chrupavek. Kombinace těchto 3 složek je odborníky příznivě hodnocena a upřednostňována před užitím kolagenu samostatně. Proenzi působí ve všech kloubech (kolenních, kyčelních, kloubech rukou a páteře) a efekt přetrvává i po ukončení užívání, a to 2-3 měsíce!
 
Pro podporu zdraví kloubů doporučujeme
  • Doplněk stravy Proenzi Intensive, špičkovou kloubní výživu, jejíž nekompromisní složení bylo vyvinuto na základě hlubokých znalostí problematiky pohybového aparátu.
 

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.

Vhodný sport při bolavých kloubech? Zkuste nordic walking!
24.10.2022

Vhodný sport při bolavých kloubech? Zkuste nordic walking!

Za bolestmi kloubů se mohou skrývat různé příčiny. Nejčastěji však nadváha, nadměrná fyzická zátěž a věk. První známky opotřebení kloubů se mohou objevit už po třicítce, a proto o své klouby začněte pečovat ještě před tím, než se objeví první bolesti. Jak? Pestrou a vyváženou stravou a pravidelným pohybem. Nordic walking je sport vhodný pro každého, a to dokonce i pro ty, které bolí klouby.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1164
Jak si zregenerovat kolenní klouby
01.12.2015

Jak si zregenerovat kolenní klouby

Bolest kloubů se často objeví náhle, bez ohledu na věk. Onemocnění kloubů se vyskytuje nejčastěji v kloubech, které jsou vystaveny větší zátěži, jako jsou klouby kolenní nebo kyčelní. Kolenní kloub je nejsložitějším kloubem lidského těla a právem si zaslouží velkou péči, ať už v rámci prevence, po vzniku zranění, nebo chronických obtíží.

Přečtěte si více
Zobrazení: 5148
Klouby už bolet nemusí!
18.05.2006

Klouby už bolet nemusí!

Na základě vědeckých poznatků doložených klinickou studií působí MSM na klouby především protizánětlivě, čímž zmenšuje zejména bolestivost a pomáhá zlepšovat hybnost postižených kloubů. Navíc pomáhá chránit buňky kloubní chrupavky před dalším poškozením.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1275
Ať vás pohyb nebolí!
20.07.2018

Ať vás pohyb nebolí!

Letní období přímo vybízí ke sportovním aktivitám – cyklistice, pěším túrám, projížďce na in-linech, vodním radovánkám, ale také zábavě s pořádným nádechem adrenalinu.

Přečtěte si více
Zobrazení: 11
Artróza aneb jak poznat opotřebované klouby
29.07.2022

Artróza aneb jak poznat opotřebované klouby

Artróza, přesněji osteoartróza, je považována za nemoc seniorů. Artróza se však týká i mnohem mladších pacientů, především sportovců. Artróza může postihnout jakýkoliv kloub, ale nejčastěji artrózou trpí kyčelní a kolenní klouby. Důležitou roli hraje nejen věk, ale i nadváha či přetěžování kloubů. Pokud vás trápí bolesti kolen a kyčlí, máte problém je ráno rozhýbat a jsou-li vaše bolesti závislé na počasí, možná trpíte artrózou.

Přečtěte si více
Zobrazení: 6219
Jak přežít chladné počasí s bolavými klouby
22.04.2018

Jak přežít chladné počasí s bolavými klouby

Chladné měsíce jsou obávaným obdobím pro ty, kteří trpí revmatoidní artritidou.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1717
Léto bez bolavých kloubů
08.07.2022

Léto bez bolavých kloubů

Letní dovolenou si každý představuje jinak. Někteří touží po klidném odpočinku u moře a jiní dávají přednost aktivní dovolené. Cyklistika, turistika, pobyt v přírodě či práce na zahrádce jsou vyhledávanými způsoby trávení nejen dovolené, ale i volného času. To, co všichni k aktivní dovolené potřebujeme, jsou zdravé klouby. Bolesti kloubů patří mezi nejčastější zdravotní obtíže, se kterými se obracíme na lékaře. Jaké jsou příčiny bolestí a jak o klouby pečovat, abychom si mohli užít aktivní léto bez bolesti?

Přečtěte si více
Zobrazení: 1042
Bolest kloubů: Jak se projevuje artróza
09.06.2021

Bolest kloubů: Jak se projevuje artróza

Bolí vás klouby a chcete vědět, jak se projevuje artróza? Udělejte si přehled o nejčastějších příznacích a zjistěte, jak ji předcházet.

Přečtěte si více
Zobrazení: 28855
Jak vybrat tu správnou kloubní výživu?
24.08.2023

Jak vybrat tu správnou kloubní výživu?

Ztuhlé klouby a jejich omezená pohyblivost se netýká jen těch dříve narozených. Stav kloubů ovlivňuje nejen věk, ale také nadváha a nadměrná fyzická zátěž. Chcete-li zůstat aktivní a soběstační i v pozdějším věku, začněte o své klouby pečovat už po třicítce. Jak vybrat tu správnou kloubní výživu, vám poradíme.

Přečtěte si více
Zobrazení: 366
Jak ovlivňuje změna počasí naše klouby?
10.11.2021

Jak ovlivňuje změna počasí naše klouby?

Patříte mezi ty, kteří by podle bolestí kloubů mohli předpovídat počasí? Změny a výkyvy atmosférického tlaku ovlivňují zejména příznaky osob trpících revmatoidní artritidou. Díky chladnějšímu počasí může docházet ke stupňování bolestí, které onemocnění, lidově zvané „revma“, doprovází. Jak na podzim a v zimě proti bolestem kloubů bojovat?

Přečtěte si více
Zobrazení: 531
Kolagen pro kondici kloubů, vlasů i pleti!
26.04.2023

Kolagen pro kondici kloubů, vlasů i pleti!

Kolagen je pro mnohé stále tak trochu tajemstvím. Je spojován s jeho přítomností v kloubech, ale také v souvislosti s pletí, vlasy, nehty a zuby. Pojďme se na tuhle nerozpustnou bílkovinu podívat zblízka, protože by byla velká škoda na kolagen zapomínat.

Přečtěte si více
Zobrazení: 704