Co jíst, aby byly vaše klouby zdravé?

Co jíst, aby byly vaše klouby zdravé?

Publikováno: 19.05.2021

Zobrazení: 28701

Pokud nechcete, aby vás trápily problémy s klouby, zvolte pestrý jídelníček. Zařaďte vitamín C a doplňte kolagen. Se vším vám také pomohou doplňky stravy.

Co jíst, aby byly klouby zdravé?

Bolest kloubů může mít na svědomí například zvýšená fyzická zátěž, v horších případech může být indikátorem kloubních onemocnění, jako je osteoartróza či revmatoidní artritida. Zatímco artritidu způsobují především genetické dispozice, artróza je způsobena opotřebením chrupavek. Proto je při ní vhodné zařadit do jídelníčku několik potravin, které napomáhají regeneraci chrupavky.
 

Kolagen, stavební hmota chrupavek

Chrupavka je vlastně jedním z druhů tzv. pojivových tkání. Základní stavební hmotou pojivových tkání je kolagen, a právě s jeho pomocí se můžete pokusit včas opotřebení chrupavky omezit.

Kolagen sice dokáže naše tělo produkovat samo, jenže postupem času tato schopnost slábne, chrupavka ztrácí svou pružnost a dostatečně neplní svoji funkci.
 

Tlačenka a gumoví medvídci

Některé "zaručené" rady tvrdí, že bychom měli zvýšit příjem potravin, které kolagen obsahují, jako je tlačenka, sulc nebo třeba huspenina. Pokud právě tyto pochoutky nepatří mezi vaše nejoblíbenější, nezoufejte. Opravdu nemusíte jíst tlačenku každý den.

Všechny tyto potraviny sice kolagen obsahují ve velkém množství, takže zařadit je do svého jídelníčku je určitě vhodné, ale jak se říká, nic se nemá přehánět.

Podobný případ jsou gumoví medvídci. Ti se sice také vyrábějí ze želatiny - tedy vlastně kolagenu, ale je v nich navíc velké množství cukru. Pokud jste tedy nabyli dojmu, že pytlík gumových medvídků denně, vám zajistí  zdravé  klouby a bezbolestné stáří, musíme vás vyvést z omylu.

Podíl kolagenu v těchto produktech není tak vysoký a museli byste proto spořádat nejmíň celé balení denně, jenže přitom byste navíc dostali do těla zbytečně velké množství cukru.

Pokud chcete doplnit svůj příjem kolagenu, zaměřte se na doplňky stravy, které kolagen obsahují a nadto ještě další látky, které podporují jeho tvorbu, jako je například vitamín C.
 

Přirozená tvorba kolagenu

Jaké potraviny by tedy neměly chybět ve vaší ledničce, aby vaše klouby byly zdravé a pružné i ve vyšším věku? Zdaleka nejlepší cestou je zaměřit se na ty potraviny a jejich složky, které pomáhají přirozené produkci kolagenu ve vašem těle.

Jedná se především o tyto látky:

  • Hořčík - přijímáme ho konzumací banánů, ořechů a mandlí, obilí a celozrnného pečiva, ale je obsažen například také v čokoládě
     
  • Přítomnost hořčíku v naší stravě je důležitá také pro asimilaci vápníku, fosforu, sodíku, draslíku a vitaminu C. Má také pozitivní vliv na normální činnost nervové soustavy a psychickou pohodu.
     
  • Vitamín C – nejvíce vitamínu C obsahují například šípky, z běžně dostupnějšího ovoce pak černý rybíz, kiwi a jahody, co se týče zeleniny, vedou co do obsahu "céčka“ červené papriky, křen nebo brokolice. 

Začněte o své klouby pečovat včas, předejte se tak mnohým komplikacím a nebudete se muset ve vyšším věku omezovat v pohybu.
 

Jak si zregenerovat kolenní klouby
01.12.2015

Jak si zregenerovat kolenní klouby

Bolest kloubů se často objeví náhle, bez ohledu na věk. Onemocnění kloubů se vyskytuje nejčastěji v kloubech, které jsou vystaveny větší zátěži, jako jsou klouby kolenní nebo kyčelní. Kolenní kloub je nejsložitějším kloubem lidského těla a právem si zaslouží velkou péči, ať už v rámci prevence, po vzniku zranění, nebo chronických obtíží.

Přečtěte si více
Zobrazení: 5185
Klouby
16.12.2015

Klouby

Pečujte o své klouby. Dbejte na zdravý životní styl, ale i na doplnění potřebných minerálů a vitamínů pomocí speciálních doplňků stravy, kosmetických a zdravotnických prostředků od renomovaného českého výrobce.

Přečtěte si více
Zobrazení: 394
Vhodný sport při bolavých kloubech? Zkuste nordic walking!
24.10.2022

Vhodný sport při bolavých kloubech? Zkuste nordic walking!

Za bolestmi kloubů se mohou skrývat různé příčiny. Nejčastěji však nadváha, nadměrná fyzická zátěž a věk. První známky opotřebení kloubů se mohou objevit už po třicítce, a proto o své klouby začněte pečovat ještě před tím, než se objeví první bolesti. Jak? Pestrou a vyváženou stravou a pravidelným pohybem. Nordic walking je sport vhodný pro každého, a to dokonce i pro ty, které bolí klouby.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1166