Prevence zánětu močových cest

Prevence zánětu močových cest

Publikováno: 07.12.2015

Zobrazení: 1897

Zánět močových cest je potíž, která trápí mnohem častěji ženy než muže. Nejde o nijak závažné onemocnění, nepříjemné na něm však je, že se často vrací. Jak se zánětům vyvarovat?

5 pravidel prevence zánětu močových cest:

  • Hygiena po vykonání potřeby – správné očištění po vykonání potřeby je samozřejmostí.
     
  • Pravidelné vyprazdňování – moč, která se delší dobu hromadí v močovém měchýři, vytváří příznivé prostředí pro množení bakterií. Proto není správné potlačovat nutkání na močení a důležitý je také pitný režim, který zajistí časté proplachování močových cest.
     
  • Hygiena před a po pohlavním styku – podle některých lékařů snížíte riziko zánětu močových cest také tehdy, když se před sexem důkladně osprchujete a brzy po něm se dojdete vymočit.
     
  • Vhodné spodní prádlo – mělo by být nejlépe bavlněné, protože takové dobře vsaje i nepatrné zbytky moči, které by jinak mohly sloužit jako vhodné místo k množení bakterií. Spodní prádlo by také nemělo být příliš těsné.
     
  • Kosmetické produkty – prevencí je rovněž snažit se vyvarovat přípravkům, které by mohly podráždit intimní oblasti (například parfémované vložky, ale i pěny do koupele).

Jak si můžeme pomoct sami?

Nejlepším způsobem, jak se vypořádat se zánětem močových cest, je účinně mu předcházet. Kromě dodržování výše zmíněných pravidel můžete svou stravu doplnit o přípravky, které obsahují účinné extrakty, které napomáhají v péči o močové ústrojí.  V řadě produktů Urinal najdete nejenom doplňky stravy, které obsahují unikátní kombinaci extraktů z brusinek, vitaminu D a zlatobýlu obecného a působí na správné funkce močového ústrojí. Také i zdravotnický prostředek Urinal Medical, který léčí a také  působí jako prevence před opakovanými infekcemi močových cest.

Pamatujte, že zánět vyvolaný infekcí může postihnout jakoukoliv část močového traktu, tedy močovou trubici, močový měchýř, močovody nebo ledviny.

Brusinky a péče o močové cesty
08.08.2023

Brusinky a péče o močové cesty

Ačkoliv s infekcemi močových cest se setkávají především ženy, nevyhýbá se ani mužům a dětem. Pokud se objeví časté nucení na močení a bolest nebo pálení při močení, zpozorněte! Díky včasné diagnostice si můžete ušetřit mnoho nepříjemných chvil. A protože s podporou zdraví močových cest jsou často spojovány brusinky, pojďme si jejich účinky představit, stejně jako řady Urinal a Uroval, které extrakty z brusinek obsahují.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1054
Příčiny zánětu močových cest
03.12.2015

Příčiny zánětu močových cest

Zánět močových cest postihuje častěji ženy než muže, a to z důvodu odlišné anatomické stavby močového ústrojí. V České republice někdy prodělalo zánět močových cest 70 % žen a u 15 % se záněty vrací opakovaně.

Přečtěte si více
Zobrazení: 7269
Vitaminy a minerály mohou snížit riziko rakoviny močového měchýře
12.01.2010

Vitaminy a minerály mohou snížit riziko rakoviny močového měchýře

Zvýšený příjem vitaminu E může snížit riziko rakoviny močového měchýře o 35 procent, uvádí nová studie mezinárodního týmu výzkumníků. Závěry byly zveřejněny v Cancer Causes and Control a ukázalo se také, že karotenoidy, niacin, thiamin a vitamin D mohou snížit riziko rakoviny močového měchýře u starších lidí.

Přečtěte si více
Zobrazení: 269