Jak se léčí zánět močových cest

Jak se léčí zánět močových cest

Publikováno: 20.11.2015

Zobrazení: 59807

Musíte se vypořádat se zánětem močových cest a netušíte, jak se s ním vypořádat a jak probíhá jeho léčba? Připravili jsme pro vás přehled, který vám tuto problematiku objasní.

S močovými infekcemi se během svého života setká každá druhá žena, u mužů se tyto záněty objevují častěji po 60. roce věku ve spojitosti s problémy s prostatou. Léčba akutního zánětu močových cest trvá obvykle 3 – 5 dní.
 

Antibiotika nejsou vždy nutná:

Diagnostiku zánětu močových cest provádí praktický lékař, urolog nebo gynekolog. Zánět je diagnostikován ve chvíli, kdy se v moči nachází významné množství bakterií a současně se objeví  charakteristické   příznaky. Obě tyto podmínky musí být splněny současně. K lékaři bychom měli jít ve chvíli, kdy pocity pálení při močení a bolesti břicha  trvají déle než 24 až 36 hodin a pokud se v moči objeví krev a pálení je provázeno výtokem z pochvy nebo penisu.

Jak si můžeme už při zaregistrování  prvních příznaků pomoci sami – je důležité dodržovat pravidelný pitný režim, který je důležitý zejména v letním období. Také je důležité být v klidu a v teple (v teple by měla být zejména oblast podbřišku a zad v oblasti ledvin). 
 

Zásady správné léčby:

  • Pokud lékař nasadí antibiotika, vždy je berte po určenou dobu a nevysazujte je dřív
     
  • Dodržujte pitný režim (během zánětu je třeba vypít 3 – 4 litry tekutin)
     
  • Pokud se infekce vyskytne 3x a více do roka, je třeba naplánovat s urologem komplexnější léčbu (např. v podobě dlouhodobého užívání nízkých dávek antibiotik a imunoterapie)

Na zánět močových cest je vhodný také urologický čaj. Pomáhají i různé rostlinné extrakty, které lze užívat i preventivně.

Pokud nám lékař předepíše antibiotika, je důležité dobrat celé balení právě proto, aby se nám infekce znovu nevrátila. Zákeřnost zánětu močových cest totiž spočívá v tom, že pokud se jednou objeví, rád se opakovaně vrací. Pokud vás bolí i záda v oblasti bederní páteře, lékař bude muset zhodnotit i funkci ledvin. To je možné na základě odebrání krve a její analýzy a také ultrazvuku ledvin, močové trubice a měchýře.

Pokud tedy zánět močových cest podceníte, nenavštívíte včas lékaře anebo nedodržujete řádně léčbu, mohou nastat komplikace. Bez řádného léčení antibiotiky se množení bakterií nezastaví a ty se začnou šířit z močového měchýře nahoru do ledvin. Zánět ledvin je pak nebezpečný u dětí, starších lidí a těhotných žen, protože u nich existuje riziko selhání funkce ledvin. Navíc ženy, kterým se záněty často vrací a nevěnují mu pozornost se vystavují riziku neplodnosti.

Příznaky zánětu močových cest
03.06.2021

Příznaky zánětu močových cest

Mezi první příznaky zánětu močových cest patří bolest v podbřišku. Člověk má také nutnost častého močení, ale s produkcí jen malého množství moči. Dále při močení můžeme cítit nepříjemně řezavou a pálivou bolest, zejména ke konci močení.

Přečtěte si více
Zobrazení: 20514
Vitaminy a minerály mohou snížit riziko rakoviny močového měchýře
12.01.2010

Vitaminy a minerály mohou snížit riziko rakoviny močového měchýře

Zvýšený příjem vitaminu E může snížit riziko rakoviny močového měchýře o 35 procent, uvádí nová studie mezinárodního týmu výzkumníků. Závěry byly zveřejněny v Cancer Causes and Control a ukázalo se také, že karotenoidy, niacin, thiamin a vitamin D mohou snížit riziko rakoviny močového měchýře u starších lidí.

Přečtěte si více
Zobrazení: 269
Antibiotika pomáhají i škodí
10.11.2017

Antibiotika pomáhají i škodí

Tomu, že občas musíte užívat antibiotika, asi nezabráníte. Někdy to zkrátka jinak nejde. Tím to ale nekončí. Po dobrání léků je narušena střevní mikroflóra, kterou je důležité obnovit. V opačném případě si jen koledujete o další problém. Antibiotika totiž neničí jen ty škodlivé, ale i prospěšné bakterie, které žijí nejen ve střevech, ale osidlují celý náš organismus, od úst, po kůži přes pohlavní orgány.

Přečtěte si více
Zobrazení: 2977