Jak předcházet lámavosti nehtů?

Jak předcházet lámavosti nehtů?

Publikováno: 24.09.2015

Zobrazení: 211

Lámání nehtů může být následkem celé řady nemocí nebo také nesprávného zacházení. Zatímco některým onemocněním se zkrátka vyhnout nedá, na ochraně svých nehtů zapracovat můžete. Nenechte si proto ujít následující tipy, které vám pomohou předcházet lámavosti nehtů.

Chraňte nehty, používejte rukavice

To nejjednodušší, co můžete pro své nehty udělat? Chránit je. Obzvlášť pokud často pracujete se saponáty nebo jinými chemikáliemi. Na rukavice však nezapomínejte ani při běžném úklidu doma nebo mytí nádobí. Máčení v teplé vodě spolu se saponátem může na vašich nehtech napáchat opravdu velké škody.

Selen a zinek pro zdravé nehty

Pro zdraví nehtů můžete využít také některé minerály, nejčastěji se hovoří o zinku a selenu. Nejvíce zinku obsahují mořské ryby, kravské mléko a žloutky. Zinek najdete také v libovém mase a vnitřnostech. Vnitřnosti jsou také bohatým zdrojem selenu, stejně tak mořské ryby. Jako další potraviny můžeme uvést vejce, ovesné vločky nebo třeba fazole.

Nejvíce selenu však obsahují ořechy. Dejte ale pozor, například para ořechy můžou obsahovat opravdu velké množství selenu a jejich nadměrná konzumace může vyvolat předávkování. Daleko nejjistější cesta je užívání selenu jako doplňku stravy.

Nemučte se dietou, mučíte i nehty

Pokud si chcete udržet pevné a zdravé nehty, vyvarujte se jednostranných redukčních diet, při kterých je tělo ochuzeno o celou řadu živin, což pak mohou odnést právě nehty a nejen ty. Pokud, například ze zdravotních důvodů, redukční dietu prostě držet musíte, nezapomínejte na doplňky stravy, které vám zajistí přísun potřebných minerálů.

Lámavé nehty: co je na vině?
09.06.2021

Lámavé nehty: co je na vině?

Lámou se vám nehty? Příčin může být hned několik. Někdy může jít jen o špatnou péči, jindy je na vině nemoc. Lámavé nehty často postihují starší lidi, jde totiž o přirozený projev stárnutí.

Přečtěte si více
Zobrazení: 7069
Selen může snížit riziko vzniku cukrovky
23.04.2010

Selen může snížit riziko vzniku cukrovky

Zvýšená hladina selenu může snížit riziko nesprávného metabolismu cukru v krvi u mužů a tím může chránit proti cukrovce, říká nová studie z Francie.

Přečtěte si více
Zobrazení: 121
Vitamin C, selen a zinek, spolehlivá podpora imunity nejen u dětí
18.01.2024

Vitamin C, selen a zinek, spolehlivá podpora imunity nejen u dětí

Dětský organismus má v zimě napilno. Kromě náročného vývoje musí děti čelit častým nachlazením, zejména pokud navštěvují dětský kolektiv, kde se viry velmi snadno šíří. Snad každý rodič se tak v zimě potýká s koloběhem nachlazení, které si děti přináší ze školek a škol. Poradíme vám, čím obohatit jídelníček, a podpořit imunitu a celkové zdraví, a to nejen u dětí, ale také u dospělých.

Přečtěte si více
Zobrazení: 2211