Vitamíny a minerály - přehled

Vitamíny a minerály - přehled

Publikováno: 09.06.2021

Zobrazení: 13836

Přehled vlastností vitamínů a minerálů, kde je najdete a jak působí na lidský organizmus.

A (retinol) B1 (thiamin) B2 (riboflavin) B3 (niacin, PP)
B5 (kys. pantotenová) B6 (pyridoxin) B12 (kobalamin) B15 (Pangamát kalcia)
C (Kyselina askorbová) D (kalciferol) E (tokoferol) H (biotin)
K (Metyl Naftochinon) kyselina listová bioflavonoidy (rutin, P) fluor
fosfor hořčík (magnezium) chrom jód
měď selen vápník (kalcium) zinek
železo

 


B1 - Thiamin

Reguluje enzymy (látek podporujících) reakce organismu, které jsou zapojeny do využití sacharidů a v důsledku toho i do činnosti nervů, svalů a srdce. Odbourává cukry, zajišťuje peristaltiku střev. Rozpustný ve vodě, proto oloupanou zeleninu a brambory nemáčíme dlouho.

Výskyt:

  • Celozrnný chléb, klíčky, ořechy, luštěniny, med, kvasnice, brambory, mléko, žloutek, květák, mrkev, petržel, celer, paprika, rajčata, zelí, mandle, kapusta, proso, pohanka, brokolice, kedluben, salát, artyčoky, baklažán, fazole.

Nedostatek:

  • Srdeční slabost, nechutenství, únava, bolest kloubů, otoky končetin (hromadění vody v tkáních), poruchy spánku. Závažnější nedostatek se projevuje zácpou, depresemi, zhoršováním paměti, po operačních výkonech, úrazech, alkoholovou závislostí Wernicke - Korsakoffův syndrom.

B2 - Riboflavin - Laktoflavin

Reguluje aktivitu enzymů, podílí se na štěpení sacharidů a přeměn tuků na energii i proteinů (bílkovin), na na využití vitaminu ze skupiny B a produkci hormonů nadledvinek. Důležitý pro tvorbu hemoglobinu (červeného barviva). Podporuje vidění za šera a detoxikační funkci jater.

Výskyt:

  • Zdrojem je mléko, houby, jahody, meruňky, broskve, vejce, vločky, celozrnný chleba, luštěniny, ořechy, mandle, špenát, kvasnice, pažitka, petržel, křen, květák, cibule, česnek, okurky, ředkvička, brambory, pastiňák, vločky, kukuřice.

Nedostatek:

  • K deficiencím dochází při užívání antikoncepčních přípravků, neuroleptika, antidepresiva - obsahující estrogeny. U osob s malabsorpčními poruchami a se silnou alkoholovou závislostí, velkých chirurgických výkonů. Projevuje se trhlinkami v koutech úst, na kůži, sliznicích zarudnutím, vypadáváním vlasů, tvorba lupů, lámavé nehty, zvýšená citlivost na světlo (fotofolie), tupozrakost (amblyopie).

B3 - Niacin - PP

Se skládá z kyseliny nikotinové a nikotinamidu. Aktivuje enzymy, které se účastní při metabolismu sacharidů, tuků, bílkovin, je přenašeč vodíku. Spolupůsobí při získávání energie. Podporuje funkci jater, kůže, sliznic, produkci pohlavních hormonů, funkci nervového a trávicího systému. Má protialergické účinky. Organismus si může vyrobit niacin z tryptofanu - aminokyseliny přítomné v proteinech (bílkovinách).

Výskyt:

  • Celozrnné obilniny, fazole, čočka, soja, med, ořechy, rýže, klíčky, droždí, slunečnice, špenát, houby, mléko, vejce, kapusta, paprika, zelí, rajčata, kešu oříšky, mandle, třešně, citróny, kukuřice, rybíz, hrušky, švestky, maliny, ostružiny, květák, tykev, celer, pistácie, brambory. V obilninách je přítomen v chemické vazbě, kterou není lidský organismus schopen absorbovat, pouze část se uvolňuje a stává se dostupnou při pečení.

Nedostatek:

  • Průjmy, úzkostlivost, roztěkanost, zhrubnutí pokožky, záněty v zažívacím traktu, porucha jater - onemocnění se nazývá PELAGRA (tam, kde se převážně živí kukuřicí - nízký obsah nikotinamidu).

Nadbytek:

  • Hrozí onemocnění DNOU, u diabetiků potom stoupá hladina cukru v krvi a moči - objevuje se aceton.

B5 - Pantotenová kyselina

Má význam pro aktivity enzymů podílejících se na metabolismu sacharidů a tuků, produkci glykokartikoidů a pohlavních hormonů na využití ostatních vitamínů na funkci nadledvin, nervového systému, normálním růstu a vývoji.

Výskyt:

  • Ve všech zeleninách, obilninách, vejcích.

Nedostatek:

  • K nedostatku nedochází. Může ji vyvolat pouze malabsorpční porucha, těžká alkoholová závislost, větší chirurgické výkony. Únava, bolest hlavy, nauzea, bolest břicha, necitlivost, svalové křeče - v těžkých případech může vzniknout peptický vřed.

B6 - Pyridoxin

Význam pro metabolismus kyselin a bílkovin. Přispívá k přirozené funkci látkové výměny, zachovávání zdravé kůže, aktivitě hormonů, snižuje podrážděnost. Podporuje krvetvorbu - erytrocyty. Je růstovým faktorem pro baktérie, kvasinky. V malých množstvích vyrábějí pyridoxin střevní bakteire - není dosud ověřeno, jak je vstřebáván. poskytuje úlevu při premenstruačním syndromu (50 - 100 mg).

Výskyt:

  • Listová zelenina, banány, vajíčka, otruby, celozrnné obilniny, klíčky, kadeřávek, květák, brambory, mléko, ořechy, luštěniny, med, avokádo, vyskytuje se ve všech potravinách.

Nedostatek:

  • Při dlouhodobém užívání antikoncepčních přípravků, u starších lidí s nedostatečnou výživou, osoby s maloabsorbčními poruchami, alkoholiků, lidé léčeni - penicilinem, isoniaridem. Slabost, podráždění, deprese, kožní afekce, zánět ústní dutiny, jazyka, praskání rtů, anémie, u dětí vede k záchvatům.

Nadbytek:

  • Až ve stonásobných dávkách způsobuje neuritidu, periferní neuropatie.

B12 - Kobalamin

Kobalamin

Zúčastňuje se tvorby červených krvinek a syntézy DNA. Důležitý pro funkci nervové soustavy, kostní dřeně, při využití kyseliny listové, složky B komplexu, sacharidů.

Výskyt:

  • Mléko, sýry, obiloviny, jablka, ementál, eidam, vejce, hrách, soja, fazole.

Nedostatek:

  • Anémie = při nedostatku dochází téměř výhradně v důsledku neschopnosti absorbovat vitamin B12 ze střevního traktu. Trpící melabsorpcí v důsledku střevních postižení. zanícený jazyk, ústní dutina, necitlivost, brnění, ztráta paměti, deprese.

B15 - Pangamát kalcia

Zvyšuje výměnu tuků, podporuje absorpci kyslíku v tkáních a srdci, játrech.

Výskyt:

  • Rýže, semena, kvasnice.

Kyselina listová

Hraje vitální roli v aktivaci enzymů zapojených do tvorby nukleových kyselin (genetického materiálu buněk), tedy i do tvorby erytrocytů - červených krvinek, ovlivňuje růst, nervový systém. Důležitá při kojení a v těhotenství. tvoří se ve střevech.

Výskyt:

  • Zelenina, luštěniny, mrkev, rajčata, klíčky, kapusta, špenát, čekanka, kadeřávek, celozrnný chléb, endivie, houby, ořechy, vaječný žloutek.

Nedostatek:

  • Při kojení, těhotenství, u dětí narozených předčasně, s nízkou porodní vahou, u lidí podrobujících se léčení dialýzou, psoriáza, megaloblastóza, při krevním onemocnění, maloabsorční poruchy, alkoholová závislost, užívání antikoncepčních přípravků, analgetika, kortikoidy, sulfonamidy. Ztížené trávení. boláky kolem úst, u dětí zpomalený růst.

Nadbytek:

  • Zvýšený příjem kys. listové se nedoporučuje, neboť může maskovat deficienci vitaminu B12.

K - Metyl Naftochinon K1, K2, K3

Hrají zásadní roli při tvorbě látek podporujících krevní srážlivost.
K1 - je syntetizován v kyselině listové
K2 - je produkován střevními mikroorganismy - citlivý na var, světlo, alkálie a kyseliny.

Výskyt:

  • Ořechy, rajčata, luštěniny, mrkev, listová zelenina.

Nedostatek:

  • Zvýšená náchylnost ke krvácení. nedostatek vzniká užíváním sulfonamidů, salycilátů a antibiotik - vzniká tak porucha jater.

Nadbytek:

  • Játrový ikterus.

Jód

Základní význam při tvorbě hormonů štítné žlázy T3 - trijodtyroinu, T4 tyroxinu. Řídí rychlost tělesného metabolismu, růst a vývoj.

Výskyt:

  • Mléko, sýry, máslo, margarin, celozrnné obilniny, chléb, sůl.

Nedostatek:

  • Vzniká struma (vole) nebo hypotyreóza (u novorozenců kretenismus). Omezení aktivity štítné žlázy - tyreotoxikóza.

A - Retinol - Provitamin beta - karoten

Organismus dokáže využít vitamin A jen v přítomnosti tuků. K přeměně dochází v játrech. Je nutný k regeneraci pokožky a sliznice, metabolismus slizových látek, ovlivňuje vývoj chrupavky, metabolismus bílkovin tuků, sacharidů, zasahuje do žláz s vnitřní sekrecí (štítná žláza). Je součástí pigmentů. Slouží k léčbě těžkých případů akné.

Výskyt:

  • Mrkev, luštěniny, zelí, kedluben, salát, mangold, mléčné výrobky, žloutky, špenát, rajčata, paprika, meruňky, petržel, čekanka, brokolice, cukety, kukuřice, endivie, kapusta, salát, chřest, ibišek, květák, olivy, pór, patočnice.

Nedostatek:

  • Většinou k němu dochází v důsledku neschopnosti dostatečné resorbce vitamínu ze střevního traktu při malabsorpci, kterou mohou způsobit cystická fibróza nebo obstrukce žlučovodů. zhoršená schopnost vidění za šera, vysychání a zánětí oční rohovky (xeroftalmie), snížená odolnost vůči infekcím, vysychání kůže, padání vlasů, poruchy plodnosti, narušení respiračního a trávicího traktu.

Nadbytek:

  • Nadměrný příjem může vyústit v hypervitaminózu - bolesti hlavy, nauzea, ztráta vlasů, nepravidelná menstruace, poškození sleziny a jater, kostí, mozku. V průběhu těhotenství může přispět ke vzniku vrozených vad, deformace lebky až k potratu - vyvolává toxické příznaky.

C - Kyselina askorbová

Podporuje střevní sliznice, imunitní systém. Dostatek vitaminu C zastavuje slučování AMINŮ s NITRO skupinami na rakovinné NITROSAMINY. Význam pro hojení ran a pro absorpci železa z potravy, dále pro tvorbu určitých neutrotransmiterů (látek zodpovídajících za přenos nervových impulsů mezi nervovými buňkami) a hormonů nadledvin, růst kostí, vazů.

Výskyt:

  • Kopřiva, křen, paprika, citróny, pomeranče, rybíz, petrklíč, listová zelenina, petržel, šípek, mangold, luštěniny, žampiony, baklažán, cukety, tuřín, topinamkur, kopr, jahody, jablka.

Nedostatek:

  • Zvyšuje riziko rakoviny žaludku, jícnu. Celková únava, otoky dásní, krvácení z nosu. Nedostatečnost při používání antikoncepčních přípravků, horečkách, v prostředí tabákového kouře a výfukových plynů.

Nadbytek:

  • Způsobuje průjem, podněcuje tvorbu ledvinových kamenů.

Fe - železo

Absorpce probíhá v horní části střev. Obsaženo v krvi a slučuje se s bílkovinami. V enzymech podporuje metabolismus proteinů, s nimi a mědí se slučuje a vytváří HEMOGLOBIN, ten přenáší kyslík do plic. U žen je vyšší potřeba. je nenahraditelné v těhotenství. Patří mezi nejobtížněji stravitelné minerály. Asi 90% zůstává nerozpuštěno. (Např. při užívání aspirinu). Vitamín C podporuje absorpci železa Fe. S vitamínem B12 a kys. listovou.

Výskyt:

  • Vejce, celozrnné obiloviny, chléb, kvasnice, čočka, meruňky, mandle, špenát, houby, hrášek, kokos, oříšky, játra, ledviny. Nízká biodostupnost (<20 % absorbce).

Nedostatek:

  • Má za následek anémii. Závratě, únava.

Nadbytek:

  • Vzácné u zdravých dospělých, může vzniknout náhodně u dětí. Dávka 3 g je u malých dětí smrtelná. Zabraňte dětem v přístupu k lékům obsahujícím železo.

H - Biotin (koenzym R)

biotin

Uplatňuje se při biosyntéze mastných kyselin. Uvolňuje se dlouhým varem. Rozpouští se ve vodě a v alkáliích - je termolabilní. Ve žloutcích se váže na avidin, vazba je pevná, proto se stává nevyužitelný.

Výskyt:

  • Houby, špenát, květák, luštěniny, sója, rajčata, žloutky, burské oříšky, banány, grepy, melouny, sušené fazole, droždí.

Nedostatek:

  • Brzdí růst dětí, vývoj. šupinatění kůže, úbytek tukových rezerv, spavost, snížená odolnost vůči nemocem.

D - Kalciferol

Skupina příbuzných látek ergokalciferolu D2 a cholekalciferolu D3, sehrávající vitální roli. Podílí se na regulaci rovnováhy KALCIA a FOSFORU, na absorpci kalcia ze střevního traktu, výstavbě zubů a kostí. Vzniká vlivem UV-záření - ultrafialovým světlem v kůži z provitamínu, může se v těle syntetizovat i z jiných látek. Slouží k léčbě osteoporózy.

Výskyt:

  • Vejce, mléko, droždí, máslo.

Nedostatek:

  • Změny na kostech, křivice (rachitis), poruchy trávení, křeče.
  • Toxicita: anorexie, selhání ledvin, metastatické kalcifikace.

Nadbytek:

  • Nadměrné dávky jsou jedovaté.

E - Tokoferol

Chrání hormony, vitamíny a nenasycené mastné kyseliny v těle před oxidací. Má vliv na látkovou přeměnu tuků, cukrů a vody, podporuje tvorbu svalů, činnost srdce, pohlavní žlázy, je důležitý v době těhotenství. Zvyšuje rezistenci vůči nádorovému bujení. Chrání plíce a ostatní orgány před působením škodlivin z ovzduší, zabraňuje destrukci červených krvinek jedovatými látkami obsaženými v krvi, zpomaluje proces stárnutí.

Výskyt:

  • Klíčky, luštěniny, jahody, cibule, celer, brokolice, artyčoky, salát, kapusta, mangold, zelí, tapinambura, vejce - žloutek, ořechy, listová zelenina, rostlinné oleje.

Nedostatek:

  • Atrofie svalů, poruchy při tvorbě červených krvinek, anémie, způsobuje edémy (hromadění tekutiny v tkáních).

Nadbytek:

  • Břišní bolesti, nevolnost, zvracení, průjem, Zhoršená absoprce A, D, K ze střevního traktu.

Vápník (kalcium, calcium)

Udržuje pevné kosti, tvorba zubů, snižuje riziko zlomenin a prořídnutí kostí, omezuje riziko rakoviny tlustého střeva, podpora pravidelné srdeční činnosti, nespavost, vstřebávání železa, mechanizmus přenosu nervových impulzů.

Výskyt:

  • Mléko, mléčné výrobky, sójové boby, tofu, sardinky, losos, arašídy, slunečnicová semena, fazole, brokolice.

Nedostatek:

  • Křivice u rostoucího organizmu, řídnutí kostí, zvýšená kostní lomivost (osteoporóza).

Nadbytek:

  • Hyperkalcinemie - vyvolává zácpu a zvýšené riziko tvorby ledvinových kamenů a infekcí močového ústrojí.

Hořčík (magnezium, magnesium)

Potlačuje depresivní stavy, působí na oběhový systém, prevence infarktu, předčasný porod a potrat, zdravý chrup, prevence vzniku ledvinových a žlučníkových kamenů, uklidňující prostředek, svalové kontrakce, aktivace enzymů

Výskyt:

  • Nemleté obilí, fíky, ořechy, tmavá listová zelenina, banány, mandle, mořské ryby.

Nedostatek:

  • Hypomagneziémie, nervosvalová dráždivost.

Nadbytek:

  • Hypermagneziemie, hypotenze, selhání dechu, srdeční poruchy.

Zinek

Kratší doba hojení vnějších i vnitřních poranění, omezuje bílé skvrny pod nehty, podporuje chuť k jídlu, pomáhá při léčení neplodnosti, tlumí zvětšování prostaty, růst, psychická výkonnost, nachlazení, zamezuje ukládání cholesterolu.

Výskyt:

  • Maso, játra, ústřice a jiní mořští korýši, obilné klíčky, pivovarské kvasnice, vajíčka, netučné mléko, semena dýně.

Nedostatek:

  • Retardace růstu, hypogonadismus, acrodermatitis enteropathica, arterioskleróza, snížená funkce vaječníků, nedostatek vzniká při cirhóze.

Nadbytek:

  • Zažívací obtíže, poruchy imunity, toxické příznaky.

Měď

Zajišťuje plnou resorbci železa a tím brání chudokrevnosti, složka enzymů, hemopoéza, tvorba kostí

Výskyt:

  • Vnitřnosti, ústřice, ořechy, luštěniny, celozrnné obilniny, švestky, plody moře.

Nedostatek:

  • Chudekrevnost, otoky, defekty kostí, menkeho syndrom pokroucených vlasů.

Nadbytek:

  • Hepatolentikulání degenerace, některé biliární cirhózy.

Chrom

Podporuje tělesný růst, brání vzniku diabetu.

Výskyt:

  • Telecí játra, obilné klíčky, pivovarské kvasnice, kuřecí maso, kukuřičný olej, plody moře.

Nedostatek:

  • Pravděpodobně zvýšený výsky arteriosklerózy a diabetu.

Selen

Antioxidant, snižuje riziko vzniku některých druhů nádorů, ochrana proti ischemické chorobě srdeční a mozkovým příhodám, pružnost vazivových tkání, brání návalům horka v menopauze, prevence padání vlasů, zvyšuje počet a aktivitu spermií

Výskyt:

  • Dary moře, ledviny, játra, obilné klíčky, otruby, tuňák, cibule, rajčata, brokolice, česnek, hnědá rýže.

Nedostatek:

  • Snížení nebo ztráta odolnosti organizmu, kardiomyopatie při Keshanově chorobě.

Nadbytek:

  • Toxické příznaky - poruchy funkce zažívání, zapáchající dech, lomivost nehtů, vypadávání vlasů, dermatitida, kovová chuť v ústech, nažloutlá kůže.

Fluor

Snižuje kazivost zubů, posiluje kosti.

Výskyt:

  • Pitná voda obohacená fluoridy, plody moře, čaj.

Nedostatek:

  • Predispozice k zubním kazům.

Nadbytek:

  • Skvrnité a dolíčkovité zuby, fluoróza, exostózy páteře.

Fosfor

Tvorba kostí a zubů, acidobazická rovnováha, složka nukleových kyselin, ukládání a uvolňování energie, snižuje bolesti při artritidě.

Výskyt:

  • Ryby, drůbež, maso, celozrnné obilniny, vajíčka, ořechy a semena.

Nedostatek:

  • Křivice, dráždivost, slabost, poruchy krvinek, dysfunkce GIT a ledvin.

Nadbytek:

  • Hyperfosfátemie při selhávání ledvin.

P - Rutin - Bioflavonidy - rutin, citrin

Mají protirakovinný účinek. Aktivují a udržují vitamín C.

Výskyt:

  • Rybíz, borůvky, švestky, hrozny, višně, maliny, pampeliška, šípky, paprika, pohanka.

Nedostatek:

  • Vede k nádorům, hlavně mozkovým, ztrátě pružnosti cév, kapilár, ke vzniku hemeroidů, křečových žilek, bércových vředů.
Víte, který doplněk stravy vám skutečně pomůže?
03.10.2008

Víte, který doplněk stravy vám skutečně pomůže?


Následujících 5 kroků vám pomůže poznat rozdíly mezi doplňky stravy a odhalí, na co se zeptat ve vaší lékárně.

Přečtěte si více
Zobrazení: 146
Vitaminy skupiny B mohou poskytnout úlevu od migrény
13.05.2009

Vitaminy skupiny B mohou poskytnout úlevu od migrény

Suplementace* vitaminy B6 a B12 a kyselinou listovou může snížit frekvenci, vážnost migrény a invaliditu způsobenou výskytem migrény.

Přečtěte si více
Zobrazení: 405
Jak získat z ovoce a zeleniny co nejvíce vitaminů?
25.05.2023

Jak získat z ovoce a zeleniny co nejvíce vitaminů?

Zdravý a pestrý jídelníček obsahující dostatek ovoce a zeleniny je základem celkového zdraví, nicméně důležité také je, v jaké podobě ovoce a zeleninu konzumujeme. A nejen to! Roli hraje také jejich skladování. Máme pro vás tipy, díky kterým mohou být vaše gurmánské zážitky o něco zdravější.

Přečtěte si více
Zobrazení: 615