Padání vlasů a jeho nejčastější příčiny

Padání vlasů a jeho nejčastější příčiny

Publikováno: 07.09.2015

Zobrazení: 875

Už jste zoufalí z toho, že po vás na zemi zůstávají chomáče vlasů a začínají se vám tvořit nevzhledné lysiny? Zjistěte, jaké jsou příčiny padání vlasů a jak jim lze předcházet.

Vypadávání vlasů postihuje jak muže, tak ženy, osoby nemocné a také osoby vyššího věku. Kvalita a vypadávání vlasů je záležitost individuální a dědičná. Tzv. „plešaté“ geny dědí spíše muži. Vypadávání vlasů je ale například také příznakem příliš hubených dívek. Kvalita vlasů se odvíjí i od stravy. Pestrá strava prospívá nejenom vlasům, ale také kůži, nehtům a celému tělu.

Příčiny vypadávání vlasů u mužů:

Z velké části je padání vlasů způsobené větší či menší dědičnou dispozicí způsobující přeměnu hormonu testosteronu na tzv. DHT (dihydrotestosteron), který oslabuje vlasové cibulky a způsobuje vypadávání vlasů.

Další možné příčiny:

  • Alopecii neboli plešatění může způsobovat suchá pokožka a s ní spojené lupy. Je proto dobré dbát o vlasy použitím kvalitních vyživujících přípravků a vitamínů
  • Stres. Je prokázáno, že stres je jednou z častých příčin, protože působí na vlasové cibulky produkcí tzv. volných radikálů
  • Nedostatek důležitých prvků, jako je železo, měď, zinek, vitamín B
  • Vyšší produkce mazových žláz
  • Špatná péče o vlasy – časté nošení čepic, klobouků a dalších pokrývek hlavy 

Příčiny padání vlasů u žen:

Přestože statisticky jsou na tom s vlasy hůře muži, ženy se tímto problém zabývají častěji. Problémy s vypadáváním vlasů u žen můžou být přechodné (po porodu, při stresu), ale nemusí tomu tak být vždy.

Vypadávání a slábnutí vlasů u žen způsobuje tuhnutí tkáně, která oslabuje kořínek, ze které pak rostou slabší vlasy a začíná například prosvítat pěšinka.

  • Zdravotní problémy se štítnou žlázou. Ať už se jedná o sníženou nebo zvýšenou funkci štítné žlázy, v obou případech má tato porucha za následek padání vlasů
  • Hormonální změny v období těhotenství a kojení
  • Snížená hladina estrogenu (ženských pohlavních hormonů) v období menopauzy 

Mnohdy pomůže změna životního stylu, jídelníčku a pomoci mohou i různé doplňky stravy. Ženám také řídnou vlasy v prvních šesti měsících po porodu – zde se doporučuje zařadit do jídelníčku hodně ryb a ovoce a dbát na přísun vitamínů a minerálů.

Zdravým vlasům neprospívá ani nešetrné česání, či jakákoliv úprava za pomoci tepla v podobě fénování, kulmování či žehlení vlasů. Správná péče o vlasy vyžaduje víc než pouhé mytí.

Dědičný vliv na padání vlasů
03.09.2015

Dědičný vliv na padání vlasů

Pozorujete, že je ve vaší rodině přemíra plešatých mužů? Má genetika vliv na vypadávání vlasů? Pokud ano, jak proti této indispozici můžete bojovat?

Přečtěte si více
Zobrazení: 1311
Padání vlasů a jak tomu předcházet
01.09.2015

Padání vlasů a jak tomu předcházet

Chcete se zbavit zvýšeného vypadávání vlasů? Přečtěte si naše rady, jak mu lze předcházet. Kvalitní stravou, správnou péčí a vhodnými doplňky stravy.

Přečtěte si více
Zobrazení: 600
Vlasy jsou zrcadlem našeho zdraví
09.05.2022

Vlasy jsou zrcadlem našeho zdraví

Všimla jste si, že vám poslední dobou zůstávají v hřebeni stále větší chomáče vlasů? To může mít celou řadu příčin – počínaje nešetrnou péčí přes různé hormonální změny a příliš častý stres až po nedostatek některých důležitých živin.

Přečtěte si více
Zobrazení: 490