Dědičný vliv na padání vlasů

Dědičný vliv na padání vlasů

Publikováno: 03.09.2015

Zobrazení: 1311

Pozorujete, že je ve vaší rodině přemíra plešatých mužů? Má genetika vliv na vypadávání vlasů? Pokud ano, jak proti této indispozici můžete bojovat?

vypadávání vlasů má strach skoro každý z nás. Je ale úplně normální, že vlasy padají, jedná se o přirozený proces obměny – vlasy vypadnou a místo nich narostou vlasy nové. Není nutné se ihned obávat, že začínáte plešatět.

Průměrně roste člověku na jeho hlavě asi 100 tisíc vlasů. U zrzavých o 20 tisíc méně, u blonďatých i o 40 tisíc více. Na každý centimetr čtvereční se vtěsná až 120 vlasů.1 

Padání vlasů a jeho nejčastější příčiny

Příčiny padání vlasů a jak jim předcházet 

Odborný název pro dědičné vypadávání vlasů je tzv. androgenetická alopecie. Způsobují ji mužské hormony – androgeny, které svou zvýšenou aktivitou působí negativně na vlasové kořínky. Tím pak vlasy vypadávají a díky těmto hormonům trpí ztrátou vlasů více muži než ženy. 

Poruchy růstu vlasů lze rozdělit na dvě hlavní skupiny: 

  • Onemocnění vrozená, kdy již od dětského věku dochází ke vzniku lysých ložisek na hlavě, nebo mohou vlasy chybět úplně. Toto onemocnění se většinou nedá léčit.
  • Poruchy získané během života, které jsou častější. Malou skupinu tvoří chorobné změny kůže hlavy, kde může dojít k zániku vlasových cibulek a nevratné ztrátě vlasů v postižené lokalitě.

Zejména u mužů dochází k vypadávání vlasů, které začíná na čele a pak postupně pokračuje dále. Při tomto vypadávání vlasů hraje důležitou roli dědičnost a již zmíněné mužské pohlavní hormony.

Dědičnost je ale jen jedním z faktorů, kvůli kterému dochází k vypadávání vlasů. U mužů dědičné vypadávání vlasů může postihnout i velmi mladé jedince, například vznikem koutů, lysinek nebo kolečkem vzadu na hlavě.

U žen se pak dědičné vypadávání projevuje spíše zhoršením kvality vlasů, nebo jejich celkové prořídnutí. I u žen se můžou vyskytnout lysinky nebo kouty, které si ale mnohdy způsobí samy nešetrným zacházením s vlasy, zejména častým barvením a odbarvováním, kdy se vlasy začínají ztenčovat a řídnout. 

Co říká statistika?

Jenom 10 procent případů je dáno dědičností, za zbytek mohou nemoci a civilizační vlivy. Stres a špatné životní prostředí mají totiž velmi nepříznivý vliv na pokožku, ve které jsou umístěny vlasové cibulky. Drobné cévky, které by je měly vyživovat, jsou stažené a k cibulkám se tak dostane málo výživných látek, jako je například biotin či selen. Vlas pak neroste, až vypadne.2

Krásné vlasy jsou odrazem celkového zdraví organismu. Nenechte se zaskočit vypadáváním vlasů a doplňte svou stravu o vhodné doplňky stravy

1 http://www.aktivityprozdravi.cz/zdravotni-problemy/alopecie-padani-vlasu
2 http://www.celostnimedicina.cz/padaji-vam-vlasy-to-neni-jenom-dedicnost.htm


 

Padání vlasů a jak tomu předcházet
01.09.2015

Padání vlasů a jak tomu předcházet

Chcete se zbavit zvýšeného vypadávání vlasů? Přečtěte si naše rady, jak mu lze předcházet. Kvalitní stravou, správnou péčí a vhodnými doplňky stravy.

Přečtěte si více
Zobrazení: 601
Vlasy jsou zrcadlem našeho zdraví
09.05.2022

Vlasy jsou zrcadlem našeho zdraví

Všimla jste si, že vám poslední dobou zůstávají v hřebeni stále větší chomáče vlasů? To může mít celou řadu příčin – počínaje nešetrnou péčí přes různé hormonální změny a příliš častý stres až po nedostatek některých důležitých živin.

Přečtěte si více
Zobrazení: 491
Konečně slunce a teplo! Znáte pravidla zdravého pobytu na slunci?
04.07.2023

Konečně slunce a teplo! Znáte pravidla zdravého pobytu na slunci?

Také jste se nemohli dočkat sluníčka a teplého počasí? Ani se sluncem bychom to ale neměli přehánět, protože sluneční paprsky umí lidskému zdraví i škodit. Poradíme vám, jaká pravidla se vyplatí během horkých letních dní dodržovat.

Přečtěte si více
Zobrazení: 539