Bolest kloubů: Jak se projevuje artróza

Bolest kloubů: Jak se projevuje artróza

Publikováno: 09.06.2021

Zobrazení: 28853

Bolí vás klouby a chcete vědět, jak se projevuje artróza? Udělejte si přehled o nejčastějších příznacích a zjistěte, jak ji předcházet.

Artróza je bolestivé onemocnění kloubů, které postihuje především osoby vyššího věku. Neznamená to však, že příznaky artrózy nemohou trpět i lidé podstatně mladší. Artrózou jsou postiženy nejčastěji velké klouby, páteř a některé malé klouby rukou. Nemoc se projevuje nejen bolestí, ale i omezením funkčnosti kloubů.
 

Projevy artrózy:

Kloubní chrupavka se stává méně pružnou a v jejím hladkém povrchu se tvoří štěrbiny, které se časem prohlubují až ke kosti. Úlomky chrupavky se uvolňují do kloubního prostoru a tím dochází k poškození měkkých částí (vazů). Správnou výživu můžeme chrupavce dodat  pomocí doplňků stravy.

Bolesti kloubů při artróze se zvětšují k večeru, po celodenní námaze, se změnou počasí nebo s neopatrným pohybem.

Příznaky artrózy:

  • Bolest

Bolest kloubů při zvýšené zátěži či pohybu je pro artrózu typická. Je to jeden z prvních příznaků.

  • Pohybová ztuhlost

Při vstávání z postele, křesla či při změně polohy má člověk pocit, že je ztuhlý a musí se pomalu a obtížně dostat zpět do plné pohyblivosti

  • Otok kloubu

Dochází k němu při městnání tekutiny (výpotku) v kloubu při zánětu.

  • Deformace kloubu

Známka pokročilého stádia artrózy. Kloub na první pohled nápadně vystupuje.

Artróza je jednou z civilizačních chorob. Na jejím vzniku se velkou měrou podílí životní styl. Především bohatá a tučná strava, která způsobuje obezitu a nedostatek kvalitního pohybu.

Příčiny všeobecné: obezita, nadměrné zatěžování kloubů, dědičnost, cukrovka

Příčiny lokální: jednostranné zatěžování (např. v zaměstnání), sport, úraz

Které klouby jsou nejčastěji postiženy artrózou?

  • Kolena, kyčle, ramena, malé klouby rukou, páteř

Prevence artrózy:

Spočívá v udržování optimální váhy, fyzické kondice, pohyblivosti kloubů a svalů. To lze docílit pravidelným cvičením, které není silové a jednostranně nezatěžuje určité klouby.

Důležité je také správné stravování s obsahem vitamínů a minerálů. Doplňky stravy obsahující  např. kolagen, masážní gely nebo vitamín C kloubům jenom prospějí.
 

Vaše klouby potřebují péči, proto se o ně postarejte včas.

Klouby potřebují péči
26.09.2014

Klouby potřebují péči

O své kosti a klouby se většinou začneme zajímat, až když nás začnou bolet. Co můžeme udělat pro to, abychom se mohli až do vyššího věku pohybovat snadno a bez bolesti, jsme se zeptali prof. MUDr. Pavla Horáka, CSc., ze III. interní kliniky FN a LF UK Olomouc.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1805
Klouby už bolet nemusí!
18.05.2006

Klouby už bolet nemusí!

Na základě vědeckých poznatků doložených klinickou studií působí MSM na klouby především protizánětlivě, čímž zmenšuje zejména bolestivost a pomáhá zlepšovat hybnost postižených kloubů. Navíc pomáhá chránit buňky kloubní chrupavky před dalším poškozením.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1275
Bolest kloubů: Jak jí předcházet
27.10.2015

Bolest kloubů: Jak jí předcházet

Bolavé klouby nemusí být váš případ. Naučte se, jak jim předejít. Věnujte se vhodným sportům, zaměřte se na zdravý životní styl a doplňte stravu o správně vybrané potraviny.

Přečtěte si více
Zobrazení: 830