Nové možnosti léčby průjmů

Nové možnosti léčby průjmů

Publikováno: 14.10.2014

Zobrazení: 670

Nepříjemností zvanou průjem onemocněl podle průzkumu minimálně jednou za život každý člověk bez ohledu na věk, pohlaví čí pracovní pozici. Při průjmu je porušeno vstřebávání vody a některých dalších látek ze střeva zpět do krevního oběhu a navíc dochází k vysokým ztrátám tekutin.

Příčiny průjmu

Nejčastější příčinou průjmu jsou infekce, a to bakteriální nebo virové. Typické jsou také průjmy cestovatelů způsobené nákazou vdané oblasti nepatogenním, ale pro samotného cestovatele patogenním kmenem určité bakterie.

Další příčinou jsou tzv. alimentární nákazy (při nich se často kombinují infekce s vlivem nevhodně upravené nebo závadné potraviny). Průjmy vznikají i při intoleranci (nesnášenlivosti) některých složek potravy, anebo je mohou vyvolat i některé léky, např. antibiotika.

Akutní nebo chronický

Typickým projevem akutního průjmu je mnoho (desítky) vodnatých nebo neformovaných stolic denně, někdy s příměsí hlenu či krve. Mohou se objevit bolesti i křeče břicha, zvýšená teplota nebo horečky, případně zvracení. Akutní průjmy mohou odeznít samy od sebe po několika hodinách, jindy přetrvávají několik dní.

Oproti tomu chronické průjmy nastupují pozvolna, jejich projev je proměnlivý, frekvence stolic bývá nižší než u akutních průjmů a ve stolici se také muže objevit krev nebo hlen. V každém případě však platí doporučení, že každý pacient s chronickým průjmem by měl být vyšetřen lékařem ke stanovení diagnózy.

Tammex family léčí průjemMožnosti léčby

Základním opatřením je hydratace. Pokud jsou ztráty tekutin závažnější, je na místě konzultace s lékařem. To platí zejména u malých dětí či u starých lidí.

Existuje celá řada protiprůjmových léků, které fungují buď na bázi zahušťování stolice, nebo tlumí pohyblivost střev. Úspěšně se u průjmů používají i prebiotika, která podporují růst a aktivitu střevní mikroflóry, nebo probiotika, která ovlivňují její složení. Zvláště v České republice jsou populární antibakteriální léčiva, o jejichž skutečném klinickém přínosu lze do určité míry pochybovat z hlediska „evidence-based medicine“ – tedy medicíny založené na důkazech.

Účinně a bezpečně

Společnost Walmark na český trh uvádí novinky Tammex Family a Tammex Family Plus s unikátním složením diosmektitu a prebiotik.  

Tato léčiva lze doporučit jako účinná a zcela bezpečná v léčbě průjmů jakékoliv příčiny, zvláště pak u akutních průjmů a u průjmů s bakteriální nerovnováhou (nedostatek „prospěšných“ a nadbytek „patogenních“ bakterií).

Zdravotnické prostředky Tammex Family a Tammex Family Plus představují nový trend v léčbě průjmu různého původu.

  • CO JE DIOSMEKTIT?

Diosmektit je účinná látka, kterou doporučuje většina odborných společností při léčbě průjmů jakékoliv příčiny, včetně léčby průjmů u dětí.

Diosmektit je přírodní jíl se silnými absorpčními vlastnostmi. Jíl nemá vedlejší účinky syntetických léků. Existuje celá rada studií, které potvrzují účinnost a bezpečnost diosmektitu v léčbě akutních i chronických průjmů.

Bakterie v těle: jaká je jejich úloha?
19.09.2023

Bakterie v těle: jaká je jejich úloha?

Už Hippokrates říkal, že základ zdravého fungování organismu začíná ve střevě. Dnes už je vědecky ověřeno, že právě střevní mikrobiota může ovlivňovat funkce všech systémů našeho těla.  Jak o střevní mikrobiotu pečovat a podpořit její rovnováhu a celkové zdraví? Téma, které je pro mnohé aktuální zejména s příchodem podzimu, v období vystavení organismu zvýšené zátěži.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1738
Střeva jsou víc, než se zdá
14.03.2020

Střeva jsou víc, než se zdá

V lidském těle zuří věčný boj – spojenci versus patogeny…

Přečtěte si více
Zobrazení: 3300