Klouby potřebují péči

Klouby potřebují péči

Publikováno: 26.09.2014

Zobrazení: 1805

O své kosti a klouby se většinou začneme zajímat, až když nás začnou bolet. Co můžeme udělat pro to, abychom se mohli až do vyššího věku pohybovat snadno a bez bolesti, jsme se zeptali prof. MUDr. Pavla Horáka, CSc., ze III. interní kliniky FN a LF UK Olomouc.

Jak se projevují první příznaky poškození kloubů?

Osteoartróza (OA) je chronicky se rozvíjející choroba kloubů spojená se ztrátou chrupavky a se změnami měkkých tkání a kosti, s tvorbou osteofytu a s kloubním zánětem. Nejčastěji se OA projevuje v oblasti drobných kloubů rukou, kde způsobuje bolesti a funkční ztrátu, ale postižení kolen, páteře a kyčlí je pro postižené významnější. Mezi první příznaky OA patří bolest, která se zpočátku objevuje při námaze či po větší zátěži. Bolest se může stát stálou, je omezena pohyblivost v postiženém kloubu, dochází k omezení jeho funkce a může se objevit nitrokloubní tekutina.

Co je možné udělat hned v počáteční fázi pro to, aby se tento strav nezhoršoval, nebo alespoň zpomalil?

Při prvních příznacích OA je důležitá změna životního stylu, redukce hmotnosti či nepřiměřené kloubní zátěže a nefarmakologická léčba spočívající ve cvičení či aplikaci fyzikální léčby. V pozdějších fázích choroby má své místo farmakoterapie, použití léku a přípravku tlumících bolesti, zlepšujících funkci a umožňujících pohyb.

Které látky by měla naše strava obsahovat, abychom měli jistotu, že kosti a klouby dostávají optimální výživu?

Klouby potřebují péčiVyvážená strava by měla obsahovat v dostatečné míře minerály, vitaminy, mastné kyseliny a bílkoviny jako základní stavební kameny kostí, chrupavek i pojivové tkáně. Do stravy je možné zařadit potraviny bohaté na kolagen, ale také ovoce a zeleninu.

V lidové či orientální medicíně je doporučována řada rostlin či přírodních produktů, které mohou obsahovat látky potřebné pro zdravý vývoj kloubů.

V souvislosti s péčí o klouby se často mluví o látce N-acetylglukosamin. Čím je významná?

N-acetylglukosamin je přirozeným a v lidském těle hojně zastoupeným prekurzorem, tedy výchozí látkou pro vznik amino-monosacharidu glukosaminu a následně chondroitinsulfátu a kyseliny hyaluronové, které jsou hlavními stavebními kameny chrupavčité tkáně. Hlavní část molekuly N-acetylglukosaminu obsahuje glukosamin, který hraje důležitou roli v metabolizmu chrupavky. Ve většině kloubních přípravků je glukosamin obsažen ve formě sulfátu, případně chloridu.

V lidském těle existuje 27 typů kolagenu. Proč je pro nás tak důležitý právě kolagen typu II?

Klouby potřebují péčiKolagen typu II je základní stavební jednotkou chrupavky a poskytuje jí základní oporu. Představuje až polovinu všech proteinů zastoupených v chrupavce. Jeho léčebné použití vychází z jeho role základní stavební jednotky chrupavky. Využívá se však nejen jeho nutriční, ale také imunomodulační efekt, kdy malé množství antigenu (kolagenu) podané perorálně (ústy) může imunologickými mechanizmy navodit autotoleranci, tedy schopnost organizmu tolerovat jeho vlastní struktury, při autoimunitních kloubních zánětech typu revmatoidní artritidy a muže snižovat aktivitu tohoto onemocnění.