Hořčík

Hořčík

Publikováno: 25.08.2014

Zobrazení: 1220

Hořčík je důležitým minerálem, který zajišťuje správnou funkci svalového a nervového systému, podporuje dobrou stavbu kostry, přispívá k udržení normálního stavu zubů, pozitivně působí proti únavě a vyčerpání.

Přítomnost hořčíku v naší stravě je důležitá také pro asimilaci vápníku, fosforu, sodíku, draslíku a vitaminu C. Má také pozitivní vliv na normální činnost nervové soustavy a psychickou pohodu.

Hořčík přijímáme konzumací banánů, ořechů a mandlí, obilí a celozrnného pečiva, ale je obsažen například také v čokoládě.

Polovina až tři čtvrtě hořčíku v našem těle se nachází v kostech nebo v zubech. Celkově naše tělo obsahuje přibližně 30g hořčíku.

Hořčík - kosti, zuby, nervyNedostatek hořčíku se často projevuje svalovými křeči, psychickou nerovnováhou, nervozitou či nespavostí (souvisí rovněž s problémy s ranním vstáváním).

Hořčík je úzce spjat s činností nadledvin, které produkují antistresové hormony. Nedostatek hořčíku se také projevuje v kvalitě vlasů a nehtů – jejich lámáním nebo vypadáváním. Deficit může být také příčinou aterosklerózy nebo snížené sexuální touhy.

Pravidelně doplňovat hořčík se doporučuje především osobám, které jsou často vestavené stresu dále ženám, která užívají hormonální antikoncepci, diabetikům nebo sportovcům.

Hořčík a jeho význam pro lidské tělo
25.08.2015

Hořčík a jeho význam pro lidské tělo

Hořčík je minerál, který naše tělo potřebuje ke správné funkci nervového a svalového systému. Přečtěte si další pozitiva hořčíku a dopřejte ho svému organismu.

Přečtěte si více
Zobrazení: 8776