Bioflavonoidy

Bioflavonoidy jsou druhotné rostlinné metabolity, které v rostlinných tělech zastávají úlohu barviv.

19.8.2014

Ta propůjčuje některým plodům žlutou, oranžovou, červenou i fialovou barvu, kterou známe například u citrusových plodů, plodů slivoní a příbuzných stromů (meruňky, třešně), borůvek či plodů šípkových růží. Největší koncentrace bioflavonoidů se nachází v bílé dužině citrusových plodů.

Bioflavonoidy mají synergický účinek s některými vitaminy (především s vitaminem C), tzn. že zvyšují vstřebatelnost tohoto vitaminu a tím mnohonásobně zvyšují jeho účinek.

Bioflavonoidy jsou často zařazovány do skupiny „vitaminu P".

K nejznámějším bioflavonoidům patří Rutin, Hespidin nebo Citrin.

Diskuse

Počet reakcí: 0

Buďte první, kdo vloží svůj názor do diskuse.

Vstoupit do diskuse

ShopRoku 2014

 

Vytisknout


WALMARK, a.s., Oldřichovice 44, 739 61 Třinec, Česká republika, IČO: 00536016, DIČ: CZ699003348
Zápis v OR: u rejstříkového soudu v Ostravě, oddíl B, vl. č. 2501
Základní kapitál: ?352 340 000,- Kč