Strážci našeho zažívání

Probiotika tvoří kolonie prospěšných bakterií či kvasinek, které podporují aktivitu naší střevní mikroflóry. Jejich zdrojem jsou především zakysané mléčné výrobky a doplňky stravy.

28.7.2014

V tenkém a zejména v tlustém střevě každého z nás žijí miliardy bakterií. Je jich desetkrát víc, než máme buněk v těle. Živí se tím, co sami jíme, a spolurozhodují o tom, jak svou potravu využíváme.

Jak pracují bakterie

Probiotické bakteriální kultury podporují aktivitu střevní mikroflóry (tzv. biomu) a obnovují ji, pokud ji poškodíme či oslabíme především užíváním antibiotik či jiných léku, pitím alkoholu, nebo naopak, když konzumujeme stravu chudou na vlákninu.

Důsledkem mohou být průjmy nebo zácpy, nadýmání a jiné zažívací problémy. Zároveň probiotika pomáhají účinně chránit naše tělo před nepřátelskými (patogenními a hnilobnými) bakteriemi.

„Přátelské" bakterie v tlustém střevu nejen blokují růst bakterií, které mohou působit infekce, ale dokonce zpomalují přeměnu dusičnanu (ze zeleniny či uzenin) na rakovinotvorné dusitany. Spoluvytvářejí v těle bioaktivní vitaminy B-komplexu a vitamin K.

Tato užitečná střevní mikroflóra, které zmíněné konzervanty, alkohol, antibiotika a nadbytečná „chemie v jídle" doslova překážejí, má také význam při trávení mastných kyselin z tuku a vstřebávání minerálních látek jako hořčíku a vápníku.

Podpořme trávení

Potřebu zdravého zažívání a efektivního vstřebávání stravy si uvědomíme vždy, když se zamýšlíme nad tím, zda nás pokrmy opravdu zásobují energií a potřebnými stavebními látkami, namísto toho, abychom se po něm cítili unavení a slabí.

Když si představíme, jak je trávení složitý mechanizmus, obsahující jak fyzikální (mechanické), tak biochemické procesy, hned nás napadne, jak bychom mohli být tomuto dění nápomocni. Podpora aktivity střevních bakterií přírodními probiotiky (z živých jogurtů nebo z kvalitního doplňku stravy) je tedy velmi žádoucí.

Přirozeným zdrojem užitečných bakterií jsou zejména zakysané mléčné výrobky a kysaná (kvašená) zelenina. K normalizaci funkce střevní mikroflóry také pomohou doplňky stravy s probiotiky, popřípadě s tzv. prebiotiky, tj. látkami, kterými se probiotické bakterie samy živí a které mají v zásadě povahu vlákniny (tzv. fruktoligosacharidy).

Pohodlné je, když se takový výrobek nemusí chladit, protože si jej často bereme na cesty do tropických oblastí, kde nám záleží na tom, aby náš biom převzal ochrannou funkci před patogenními bakteriemi z vody, jídla a ze vzduchu (účinná ochrana před tzv. cestovními průjmy).

Komu jsou probiotika určena:

  • Pacientům po prodělaných infekcích léčených antibiotiky.
  • Osobám živícím se překyselenou, technologicky nešetrně zpracovanou a nevyváženou stravou bez vlákniny a zakysaných mléčných výrobku.
  • Lidem s oslabenou imunitou.

Diskuse

Počet reakcí: 0 | poslední: 1.1.1 0:00:00

Buďte první, kdo vloží svůj názor do diskuse.

Vstoupit do diskuse

ShopRoku 2014

 

Vytisknout


WALMARK, a.s., Oldřichovice 44, 739 61 Třinec, Česká republika, IČO: 00536016, DIČ: CZ699003348
Zápis v OR: u rejstříkového soudu v Ostravě, oddíl B, vl. č. 2501
Základní kapitál: ?352 340 000,- Kč