Probiotika, strážci našich střev

Probiotika, strážci našich střev

Publikováno: 02.12.2022

Zobrazení: 167

Až 70 % imunitních buněk sídlí ve střevech, a proto je vhodné o svá střeva pečovat. Zdravý střevní mikrobiom je důležitý pro naše celkové zdraví a pohodu. Udržte v kondici svá střeva, a budete v kondici i vy!

Bakteriální rovnováha a zdraví

Ve střevech žije asi 500-1000 druhů bakterií, jejichž rovnováha, či nerovnováha, ovlivňuje funkce systémů našeho těla. K narušení rovnováhy střevního mikrobiomu může dojít působením mnoha faktorů, z nichž nejčastější je užívání antibiotik a jiných léků, nadměrná konzumace alkoholu, ozařování, rozvoj zánětů a infekcí v organismu a stres a absence vlákniny ve stravě. Jak podpořit rovnováhu střevní mikrobioty? Konzumací probiotik!
 

Víte, jak pracuje střevní mikroflóra?

Střevní mikrobiota , to jsou mikroorganismy, které žijí v trávicí soustavě. Některé z bakterií svým hostitelům prospívají, jiné naopak škodí. Střevní mikrobiota nejen, že pomáhá v boji proti patogenům, ale hraje také nezastupitelnou roli při ochraně bariérové funkce sliznice střeva. Důležitou funkcí mikrobioty je samozřejmě její účast při trávení potravy, metabolismu tuků a ovlivňuje též produkci vitaminů B a K. Antibiotika jsou zázračný lék – penicilin zachránil již více než 200 milionů životů. Antibiotika ničí spolu se smrtícími patogeny ale bohužel také „přátelské“ bakterie, které jsou součástí našeho trávicího systému. Výsledkem narušení jejich rovnováhy ve střevech může být i průjem.
.

Probiotika podpoří nejen naši celkovou pohodu

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které, jsou-li podávány v adekvátním množství, přispívají ke zlepšení zdravotního stavu hostitele (definice FAO/WHO, 2002). Probiotika tvoří kolonie prospěšných bakterií či kvasinek podporujících aktivitu střevního mikrobiomu. Přirozeným zdrojem užitečných bakterií jsou zejména zakysané mléčné výrobky a kysaná (kvašená) zelenina, kterých ne vždy konzumujeme dostatečné množství. Vhodnou možností, jak zajistit tělu potřebné množství probiotik, pak představují doplňky stravy, které se o dostatek probiotik postarají za nás.
 

Biopron, pro rovnováhu střevní mikrobioty dětí i dospělých!

Nemáte-li v oblibě potraviny s vysokým obsahem probiotik, řešení, jak doplnit tělu probiotika, je snadné! Řada Biopron, to jsou vysoce kvalitní probiotické produkty, určené nejen dospělým, ale i dětem, a to dokonce již od narození. Biopron produkty obsahují probiotické kmeny, které splňují přísné požadavky včetně prokázané životaschopnosti a odolnosti vůči kyselinám. Široká škála produktů navíc pokrývá různé potřeby různých cílových skupin
 

A jaké jsou naše tipy z řady Biopron?

Chcete podpořit nejen střevní mikrobiotu, ale také imunitu? Pak doporučujeme Biopron 9 Immunity, skvělý způsob, jak doplnit tělu nejen probiotika a prebiotika, ale také vitamin D3, který přispívá k normální funkci imunitního systému.
 
Klasika, bez které se neobejdete, to je Biopron 9 pro každodenní péči o střevní mikrobiotu. Vyvážená kombinace 9 probiotických kmenů v denní dávce 9 miliard CFU*.
 
Probiotika má ale Biopron i pro naše nejmenší! Biopron Baby+ jsou probiotické kapky s vitaminem D, který přispívá ke správné funkci imunitního systému. Vhodné pro děti již od narození. Pro děti od 1 roku doporučujeme Biopron Kids+, expertní probiotika s prebiotiky a komplexem vitaminů B6 a C.
 
Biopron je prémiová řada probiotik, která podpoří rovnováhu střevní mikrobioty, a tím i celkové zdraví, nejen dospělých, ale i dětí, a to dokonce již od narození.
 

* CFU – počet živých mikroorganismů tvořících kolonie (colony-forming units).

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.

Probiotika, doporučovaná suplementace v průběhu užívání antibiotik
07.02.2022

Probiotika, doporučovaná suplementace v průběhu užívání antibiotik

Antibiotika jsou jedním z největších objevů moderní medicíny, díky kterým se bakteriálních infekcí nemusíme tolik obávat. Ačkoliv výhody antibiotické léčby jsou nesporné, jejich užívání může mít negativní vliv na střevní mikrobiom. Podpora naší střevní mikrobioty v průběhu antibiotické léčby může přispět ke zmírnění obtíží projevující se zejména v oblasti zažívání.

Přečtěte si více
Zobrazení: 824
Probiotika, prebiotika a vitamin D! Jak podpořit imunitu a celkové zdraví?
19.10.2021

Probiotika, prebiotika a vitamin D! Jak podpořit imunitu a celkové zdraví?

V chladných měsících, kdy se potýkáme s mnoha respiračními infekcemi, nestačí zásobit tělo jen vitaminem C. Zdraví sídlí ve střevech, a proto je vhodné zaměřit se také na probiotika, prebiotika a vitamin D, který přispívá k normální funkci imunitního systému. Pokud hledáte doplněk stravy s kombinací těchto látek, už hledat nemusíte! Je tu nový Biopron 9 Immunity! 

Přečtěte si více
Zobrazení: 422
Probiotika mohou podpořit duševní pohodu
08.07.2011

Probiotika mohou podpořit duševní pohodu

Výzkumy ukazují, že probiotická úprava střev může následně ovlivňovat mozek a tím i náladu člověka.

Přečtěte si více
Zobrazení: 75
Zdravá střeva jako brána imunity dětí i dospělých
23.01.2024

Zdravá střeva jako brána imunity dětí i dospělých

Věděli jste, že kondice trávícího traktu úzce souvisí také se zdravím celého organismu. Řada Biopron představuje vysoce kvalitní probiotické produkty, které podpoří zdraví Vaší střevní mikrobioty, a tím i Vaše celkové zdraví. Široká škála produktů pokrývá různé potřeby různých cílových skupin včetně dětí. Péče o střevní mikrobiom dětí i dospělých se opravdu vyplatí, protože zdraví sídlí ve střevech!

Přečtěte si více
Zobrazení: 328
Nenechte si rozhodit zažívání
15.07.2020

Nenechte si rozhodit zažívání

Každý z nás se občas potýká s nadýmáním, zácpou nebo „těžkým" žaludkem. Nejčastěji za to mohou špatné stravovací návyky a stres. Kromě úprav životosprávy pomohou také některé bylinky.

Přečtěte si více
Zobrazení: 659
Trápí vás nebo vaše děti střevní chřipka? Pak vám poradíme, na co si dát pozor
19.01.2022

Trápí vás nebo vaše děti střevní chřipka? Pak vám poradíme, na co si dát pozor

Střevní chřipka, gastroenteritida, dokáže svým rychlým nástupem překvapit. I když jde o běžné onemocnění s poměrně rychlým průběhem, díky riziku dehydratace se v některých případech může změnit v život ohrožující onemocnění. Gastroenteritida naštěstí nemá dlouhého trvání a k zotavení dochází během několika málo dnů. Poradíme vám, jak přispět k rychlé rekonvalescenci.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1773
Jak po střevní chřipce přejít zpět na běžnou stravu?
24.04.2023

Jak po střevní chřipce přejít zpět na běžnou stravu?

Gastroenteritida, střevní chřipka, je jedno z nejčastějších onemocnění dětí i dospělých. I když obvykle netrvá dlouho a většinou nevyžaduje návštěvu lékaře, pro nemocného je gastroenteritida velmi nepříjemná. Onemocní-li dítě, senior, nebo osoba chronicky nemocná, onemocnění nepodceňujte a v případě jakýchkoliv pochybností navštivte raději lékaře. Základem léčby jsou dietní opatření, dostatek tekutin a klid na lůžku. Po odeznění obtíží je důležité, aby byl návrat k běžné stravě postupný. Jak na to, vám poradíme!
 

Přečtěte si více
Zobrazení: 25910
Zdravým zažíváním k optimální kondici
23.04.2018

Zdravým zažíváním k optimální kondici

Zdravá střeva jsou nejen důležitou součástí správně fungujícího zažívání a sídlem imunitního systému, ale skrze správně fungující zažívání mohou mít vliv také na naši hmotnost. Redukce hmotnosti je s počátkem roku vždy aktuální téma, a proto vám poradíme, co vás kromě zdravého jídelníčku a pohybu dostane po vánočních svátcích zpět do formy.

Přečtěte si více
Zobrazení: 578
Podpořte imunitu přírodními prostředky
14.02.2024

Podpořte imunitu přírodními prostředky

Trpíte na častá nachlazení a další respirační onemocnění? Zaměřte se na podporu imunity za pomoci aktivních látek přírodního původu a můžete se cítit fit i uprostřed zimy.

Přečtěte si více
Zobrazení: 942
Střeva jsou víc, než se zdá
14.03.2020

Střeva jsou víc, než se zdá

V lidském těle zuří věčný boj – spojenci versus patogeny…

Přečtěte si více
Zobrazení: 3300
Probiotika mohou zmírnit nadýmání u lidí se střevními poruchami
24.06.2011

Probiotika mohou zmírnit nadýmání u lidí se střevními poruchami

Vědci z univerzity v Severní Karolíně (USA) tvrdí, že denní příjem dvou probiotických kmenů může zmírnit symptomy nadýmání u lidí se střevními poruchami.

Přečtěte si více
Zobrazení: 595