Jak předcházet nadýmání

Jak předcházet nadýmání

Publikováno: 30.06.2014

Zobrazení: 755

Kvašení je chemický proces v tlustém střevě, který má příznivý vliv na lidský organizmus. Nadměrné kvašení však doprovází plynatost a průjem. Zda a jak lze nadýmání předcházet, jsme se zeptali MUDr. Evy Meisnerové ze IV. interní kliniky gastroenterologie a hepatologie, VFN v Praze.

  • Jaký je vlastní důvod vzniku nadýmání? 

V zažívacím ústrojí denně vzniká kolem dvou litrů plynu způsobených spolykáním vzduchu během jídla a chemickými pochody při trávení. Množství tohoto plynu je závislé na dietních zvycích, pohybové aktivitě, ale i na psychické pohodě. Nerovnováha mezi příjmem a výdejem plynu v zažívacím ústrojí vede ke vzniku plynatosti. Hovoříme pak o zvýšeném množství plynu v trávicí trubici (meteorismu) a zvýšeném vylučování plynu (flatulenci).

  • Kteří lidé jsou nadměrnou plynatostí nejčastěji postiženi a jedná se pouze o společenský handicap?

Až pětina kojenců ve třetím měsíci trpí kolikami, které jsou provázeny distenzí břicha (tzv. nafouklé bříško) a zvýšeným odchodem plynu. V dospělosti nadýmání častěji postihuje ženy. Zvýšená plynatost představuje společenský handicap, ale muže také signalizovat přítomnost tekutiny v dutině břišní, onemocnění jater, ledvin nebo slinivky břišní a další zdravotní problémy.

  • Má na zvýšenou tvorbu plynu vliv i způsob stravování?

Nadměrná tvorba střevních plynu je výrazně ovlivněna stravovacím režimem. Je důležité důkladné zpracování potravy v dutině ústní, protože nedostatečné rozmělněná strava ovlivňuje negativním způsobem činnost střev. Každé jídlo bychom si měli vychutnat, nejíst ve spěchu a ve stresu. Před větším jídlem se doporučuje nenáročná tělesná aktivita, například krátká procházka. Lidé se sklonem k plynatosti by také neměli popíjet nápoje brčkem. 

  • Jistě záleží i na obsahu našeho jídelníčku. 

Složení stravy ovlivňuje tvorbu plynu v zažívacím ústrojí. Hnití, což je chemický proces, při kterém se bílkoviny rozkládají na škodlivé metabolity – fenol askatol, se zvyšuje při nerovnováze střevní mikroflóry způsobené např. střevní resekcí, užíváním antibiotik a intolerancí k určitým potravinám, zejména mléčným výrobkům.

  • Které konkrétní pokrmy mohou způsobovat plynatost?

Mezi nadýmavé potraviny radíme například luštěniny, cibuli, česnek, zelí nebo brokolici... Nadměrná plynatost se objevuje i při nepřiměřeném přijmu sladkostí, vlivem jednoduchých cukru. Mohou ji způsobit i některé druhy ovoce (hrušky, švestky, brusinky), zvýšený příjem sycených nápojů a piva nebo žvýkání žvýkaček.

  • Jaké prostředky pomáhají při nadýmání?

Nadýmání pomáhá zmírnit heřmánek, kmín, anýz, máta, fenykl, meduňka, rozmarýn a tymián. Na trhu jsou také různé zdravotnické prostředky (Degasin, Ceolat, Espumisan, Sab Simplex...) s odlišnou silou léčebné látky – simetikonu, což je silikonový olej aktivovaný koloidním oxidem křemičitým, který mění povrchové napětí vzduchových bublin. Například zdravotnický prostředek Degasin obsahuje nejvyšší množství aktivní látky simetikonu v jedné tobolce – 257,5 mg.

Degasin proti nadýmání a plynatosti

  • Proč je vhodné užívat jednorázové prostředky proti nadýmání před diagnostickými vyšetřeními břicha?

Některá pracoviště doporučují jednorázové prostředky proti nadýmání například před ultrazvukovým vyšetřením, aby se dosáhlo snížení množství plynu v zažívacím ústrojí. Velké množství plynu totiž muže znesnadnit diagnostické vyšetření.