Jak předcházet bolestem kloubů?

Jak předcházet bolestem kloubů?

Publikováno: 26.06.2014

Zobrazení: 1439

Bolesti kloubů se často objeví náhle, bez ohledu na věk. Na možnosti prevence a léčby kloubních potíží jsme se proto zeptali MUDr. Michaely Tomanové, primářky Rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí.

  • Se kterými klouby bývají nejčastěji problémy a komu nejvíce hrozí?

Onemocnění kloubů se vyskytuje nejčastěji v kloubech, které jsou vystaveny vetší zátěži, jako kolenní, hlezenní a kyčelní klouby. Výjimkou ale nejsou ani menší klouby jako například rameno, loket či páteř, jejichž opotřebení vzniká zejména z nadměrného jednostranného zatěžování až přetěžování. Dalšími příčinami může být také nadváha, nedostatek pohybové aktivity, dědičnost, vrozené vady, špatné držení těla či nevhodná obuv.

  • Jaké jsou možnosti prevence?

Chcete-li předcházet zdravotním problémům kloubů, vyvarujte se nadměrného přetěžování kloubů, hlídejte si váhu, dbejte na výživu a zdravý životní styl. Jako účinná prevence funguje přiměřená pohybová aktivita, která nepřetěžuje klouby. Vhodné je například plavání nebo rehabilitace ve vodě, protože klouby jsou v tomto prostředí odlehčené a snadněji se s nimi pohybuje. 

  • Které sportovní disciplíny bychom měli naopak omezit?

Sport a kloubySporty nejvíce ohrožující klouby jsou obecně ty, které jsou spojeny s nárazovým zatížením kloubů. Jde například o tenis nebo squash. Dále jsou to kolektivní sporty, jako je volejbal nebo fotbal, u nichž je obtížné přizpůsobit tempo vlastním potřebám. Pokud si nejste jistí, zda vám určitý pohyb neškodí, poraďte se raději se svým rehabilitačním lékařem. 

  • Jak můžeme podpořit dobrý stav kloubů? 

Nejčastější příčinou bolesti kloubů je opotřebení kloubní chrupavky, která ztrácí svoji pružnost a ztenčuje se. Podpůrně mohou působit například přípravky s obsahem glukosamin sulfátu, chondroitin sulfátu, kyseliny hyaluronové a kolagenu

  • V jaké fázi bychom měli vyhledat lékařskou pomoc? 

Při déletrvajících bolestech kloubů je nutné vyšetření odborným lékařem, který poté stanoví diagnózu. Je třeba rozlišit, zda se jedná o poškození měkkých tkání kloubu, nebo zda jde o poškození chrupavky, jako je tomu u artrózy. Lékaře vyhledejte i v případě, kdy se k bolesti přidávají další příznaky, např. otok, zatuhnutí, zarudnutí. 

  • Jak může pomoci léčebná rehabilitace? 

Z počátku lze problémy s klouby řešit i pomocí léčebné rehabilitace. S metodou INFINITY vás fyzioterapeut při rehabilitaci naučí cviky, které synchronizují funkci postiženého kloubu a zároveň nepřetěžují klouby.  

  • Můžete metodu INFINITY blíže představit? 

Tato metoda má jednoduchý princip, ale současné nabízí i velké množství variací. Cvičení je založeno na zlepšení stability těla, zároveň klade důraz na uvolnění, protažení a posílení celého pohybového ústrojí. Metoda učí pacienty koordinovat, vnímat, ovládat a kontrolovat své vlastní tělo. 

  • Pro koho je tato metoda vhodná? 

Metodu INFINITY doporučujeme pro léčbu poruch pohybového systému. Patří sem například onemocnění pátëře, kloubů či svalů, poúrazové a pooperační stavy a některá neurologická onemocnění. Současně slouží jako preventivní pohybový program pro lidi, kteří chtějí udělat něco pro své zdraví.

Co jíst, aby byly vaše klouby zdravé?
19.05.2021

Co jíst, aby byly vaše klouby zdravé?

Pokud nechcete, aby vás trápily problémy s klouby, zvolte pestrý jídelníček. Zařaďte vitamín C a doplňte kolagen. Se vším vám také pomohou doplňky stravy.

Přečtěte si více
Zobrazení: 28646
Jak si zregenerovat kolenní klouby
01.12.2015

Jak si zregenerovat kolenní klouby

Bolest kloubů se často objeví náhle, bez ohledu na věk. Onemocnění kloubů se vyskytuje nejčastěji v kloubech, které jsou vystaveny větší zátěži, jako jsou klouby kolenní nebo kyčelní. Kolenní kloub je nejsložitějším kloubem lidského těla a právem si zaslouží velkou péči, ať už v rámci prevence, po vzniku zranění, nebo chronických obtíží.

Přečtěte si více
Zobrazení: 5148
Klouby
16.12.2015

Klouby

Pečujte o své klouby. Dbejte na zdravý životní styl, ale i na doplnění potřebných minerálů a vitamínů pomocí speciálních doplňků stravy, kosmetických a zdravotnických prostředků od renomovaného českého výrobce.

Přečtěte si více
Zobrazení: 391