Kam mizí vitaminy?

Jak vyplývá z výsledku srovnávacích studií, vitaminů a minerálů v ovoci a zelenině kvapem ubývá a nelze se na ně spoléhat jako na dostatečný zdroj. Tím naopak mohou být multivitaminové a multiminerální doplňky stravy.

28.1.2014

Ovoce a zelenina mají tradičně pověst „nejzdravějších potravin“, především pro svůj vysoký obsah vitaminů a Kam mizí vitaminyminerálů. Tato dobrá pověst ovšem v posledních letech značně utrpěla poté, kdy byly zveřejněny výsledky srovnávacích studií. Vědecké práce, které probíhaly od roku 1930 do roku 2002, přinesly velká a dost nepříjemná překvapení.

Odhalily totiž obrovský úbytek vitaminů i minerálů v jednotlivých druzích ovoce a zeleniny, které konzumujeme s přesvědčením, že nám dodávají kompletní zásobu těchto důležitých látek.

Nejmarkantněji je to vidět například u rajčat, u nichž se snížil podíl vápníku oproti roku 1930 o neuvěřitelných 98 %, u mrkve to bylo o 94%. Extrémně nízké hodnoty byly zjištěny také u hořčíku, kde jeho obsah u rajčat poklesl o 87% a u mrkve dokonce o 95%.

Kde hledat důvody?

V dnešním uspěchaném světě se ovoce a zelenina sklízejí nedozrálé, uchovávají se v chladicích boxech a následně se nechávají narychlo „dozrávat“ v umělé atmosféře. Na druhou stranu se uměle „vyhánějí“, aby se dosáhlo co největších přírůstků. Málokdy také víme, za jakých podmínek nebo v jaké půdě zelenina vyrostla.

K pěstování ovoce a zeleniny se oproti minulosti hojně využívá pesticidů, dusičnanů, fungicidů, herbicidů a jiných zdraví škodlivých látek. Například u jablek se za rok provede asi 15–20 postřiků proti škůdcům. Dovážená zelenina a ovoce se zase pěstují ve velkých sklenících a někdy ani nepřijdou do kontaktu s půdou.

Pod přísnou kontrolou

Vzhledem k tomu, že nám většina ovoce a zeleniny, které se prodávají v obchodech, a nespadají do BIO produkce, nemůže dát záruku kompletní zásoby vitaminů a minerálů, nabízí se prostor pro doplňky stravy, které obsahují buď jednotlivé potřebné látky, anebo rovnou celé spektrum požadovaných multivitaminů a multiminerálů.

Jejich výhody určíte stojí za zvážení – především garantují přesně stanovené množství účinné látky a také podléhají přísné kontrole ze strany příslušných státních orgánu.

Potvrzeno studiemi z let 1930 – 2002:
1. Anne-Marie Mayer Historical changes in the mineral content of fruits and vegetables (British Food Journal 99/6;2007;207-211) - data from 1930 and 1980; 2. Donald R. Davis, PhD, FACN, Melvin D. Epp, PhD and Hugh D. Riordan, MD; Changes in USDA Food Composition Data for 43 GardenCrops, 1950 to 1999“; 3. Geigy Pharmakonzern, Switzerland (1985), Lebensmittellarbor Karlsruhe (1996), Sanatorium Oberthal (2002)

Diskuse

Počet reakcí: 2 | poslední: 27.5.2016 1:18:20

  • 27.5.20161:18:20

    Multivi

    Mě z nedostatku vitamínů v těle doporučil pak lékař jeden vysoce kvalitní multiv...

  • 24.5.201611:32:19

    vitamins

    Někdo má vitamínů v těle míň a někdo zase víc :) Pořiďte si multivitamín lidi, k...

Vstoupit do diskuse

ShopRoku 2014

 

Vytisknout


WALMARK, a.s., Oldřichovice 44, 739 61 Třinec, Česká republika, IČO: 00536016, DIČ: CZ699003348
Zápis v OR: u rejstříkového soudu v Ostravě, oddíl B, vl. č. 2501
Základní kapitál: ?352 340 000,- Kč