Probiotika mají příznivý vliv na průjem vyvolaný užíváním antibiotik

Probiotika mají příznivý vliv na průjem vyvolaný užíváním antibiotik

Publikováno: 24.09.2012

Zobrazení: 754

Z  nové metaanalýzy vyplývá, že užívání probiotik je spojeno se snížením rizika vzniku průjmu, jakožto vedlejšího účinku vyvolaného užíváním antibiotik.

Výsledky metaanalýzy publikované v Journal of the American Medical Association odhalily, že konzumace „přátelských bakterií“ ve formě probiotik v potravinách, jako je např. jogurt, je spojována se snížením rizika vzniku průjmu, který je častým vedlejším účinkem při užívání antibiotik. Užívání antibiotik narušuje střevní mikroflóru, která může vést ke vzniku průjmu až u 30% pacientů. Probiotika  mají schopnost udržet nebo obnovit  střevní mikrobiální prostředí v průběhu nebo po antibiotické léčbě.

Byla srovnávána data z 63 randomizovaných, kontrolovaných studií zaměřených na vznik průjmu v souvislosti s užíváním antibiotik a vlivu probiotik na něj.  Do studií bylo zapojeno 11 811 účastníků. Zkoumaly se účinky bakterií rodů Lactobacillus, Bifidobacterium, Saccharomyces, Streptococcus, Enterococcus a/nebo Bacillus. Ve většině studií byl použit Lactobacillus – buďto samostatně nebo v kombinaci s jinými rody bakterií.

Porovnáním 63 studií bylo zjištěno, že užívání probiotik vedlo k 42% snížení rizika vzniku průjmu – oproti kontrolní skupině, kde probiotika neužívali. Z výsledků studií však zcela jasně nevyplynulo, které bakteriální kmeny mají největší vliv na zabránění vzniku průjmu. V budoucnu bude tedy zapotřebí dalších sledování, kde by bylo jasně určeno, které kmeny či kombinace probiotických bakterií účinkují lépe než ostatní nebo fungují nejlépe s určitými typy antibiotik.

Zdroj: Hempel S, Newberry SJ, Maher AR, Wang Z, Miles JN, Shanman R, Johnsen B,Shekelle PG. Probiotics for the prevention and treatment of antibiotic-associated diarrhea: a systematic review and meta-analysis. JAMA. 2012 May9;307(18):1959-69. Review. 

 

Antibiotika pomáhají i škodí
10.11.2017

Antibiotika pomáhají i škodí

Tomu, že občas musíte užívat antibiotika, asi nezabráníte. Někdy to zkrátka jinak nejde. Tím to ale nekončí. Po dobrání léků je narušena střevní mikroflóra, kterou je důležité obnovit. V opačném případě si jen koledujete o další problém. Antibiotika totiž neničí jen ty škodlivé, ale i prospěšné bakterie, které žijí nejen ve střevech, ale osidlují celý náš organismus, od úst, po kůži přes pohlavní orgány.

Přečtěte si více
Zobrazení: 2977
Probiotika mohou podle studie u mužů sportovců zmírňovat symptomy nachlazení a chřipky
21.04.2011

Probiotika mohou podle studie u mužů sportovců zmírňovat symptomy nachlazení a chřipky

Každodenní užívání probiotika Lactobacillus fermentum může zkrátit výskyt projevů infekcí respiračních cest u mužů sportovců, uvádí výsledky studie z Austrálie.

Přečtěte si více
Zobrazení: 37
Probiotika mohou zmírnit nadýmání u lidí se střevními poruchami
24.06.2011

Probiotika mohou zmírnit nadýmání u lidí se střevními poruchami

Vědci z univerzity v Severní Karolíně (USA) tvrdí, že denní příjem dvou probiotických kmenů může zmírnit symptomy nadýmání u lidí se střevními poruchami.

Přečtěte si více
Zobrazení: 595