Vějířky nabité energií

Vějířky nabité energií

Publikováno: 04.05.2023

Zobrazení: 154

Už více jak 5 tisíc let jsou využívány účinky jednoho z nejstarších stromů na světě, jehož listy připomínají roztomilé zelené vějířky. Pokud hádáte, že jde o ginkgo bilobu, hádáte správně! Možná vás ale překvapí, co všechno jinan dvoulaločný, jak je tento strom také označován, dokáže s lidským zdravím!

Ginkgo, nejstarší žijící fosilie

Mohutný strom původem z jihovýchodní Asie, je odborníky považován za poslední žijící fosilii, protože roste na Zemi již přes 200 milionů let. Velké úctě a oblibě se těší zejména v Číně, kde je dokonce národním stromem. Jinan dvoulaločný, jak je také strom ginkgo biloba označován, bychom dnes našli růst v různých koutech světa, a to dokonce i v České republice. Vysazován je hlavně v parcích a okrasných zahradách. Jméno tohoto až 40 metrů vysokého majestátního stromu lze volně přeložit z čínštiny jako stříbrná meruňka, ale setkat bychom se mohli i s označením sloní ucho či kachní noha. V Číně mu byla dokonce připisována magická moc odvrátit zlo, a proto byl vysazován před domy a chrámy, kterým měl poskytnout ochranu. Kromě mnoha příznivých účinků na lidské zdraví je ginkgo považován za strom, který se může pyšnit schopností odolat spoustě nepříznivých vlivů. V Japonsku dokonce jinan dvoulaločný přežil i výbuch atomových bomb ve městech Hirošima a Nagasaki. Respekt a obdiv má proto ginkgo biloba zcela zaslouženě.
 

Ginkgo biloba a zdraví

Pro své příznivé účinky na zdraví je využíván pouze extrakt z listů, který obsahuje flavonoidy neboli ginkgo-flavonoidové glykosidy, terpeny, gynkgolidy, vitaminy, minerály a sacharidy. Ginkgo biloba přispívá k podpoře žilního oběhu a periferní mikrocirkulaci krve, zejména v oblasti mozku, očí a uší, podporuje aktivitu mozku, přispívá k mentální výkonnosti a pomáhá udržovat paměť, koncentraci a duševní pohodu. Ginkgo biloba je oblíbeným doplňkem stravy u studentů, kteří jimi během zkouškového období podporují paměť a koncentraci. Vhodný je také u starších osob k podpoře kognitivních funkcí, v případě závratí, hučení v uších a pocitů studených rukou a nohou.
 

 Co jste o ginkgu možná netušili...

  • Johann Wolfgang Goethe patřil k velkým obdivovatelům jinanu a složil o něm dokonce báseň nazvanou Ginkgo biloba.

  • Na Dálném východě vkládají knihovníci listy ginkgo mezi stránky knih, aby předešli jejich napadení škůdci.

  • Když vybuchla v Hirošimě atomová bomba, měla devastující účinek pro lidi i přírodu. Jako zázrakem ale jinan dvoulaločný rostoucí jen několik set metrů od epicentra výbuchu příští rok znovu rozkvetl.

  • V roce 1994 byla v Německu Spolkovým úřadem pro zdraví potvrzena účinnost listů ginkgo biloby při prokrvení a výkonu mozku.

 

GinkoPrim MAX

Vysoce kvalitní standardizovaný výtažek z Ginkgo biloby pro podporu aktivity mozku, obohacený o DMAE a magnesium najdete v prémiovém doplňku stravy GinkoPrim MAX. A proč právě GinkoPrim MAX by měl obohatit Váš jídelníček? 
Protože …

  • Ginkgo biloba podporuje aktivitu mozku a přispívá k mentální výkonnosti.

  • Ginkgo biloba pomáhá udržovat paměť, koncentraci a duševní pohodu s přibývajícím věkem. Ginkgo biloba podporuje žilní oběh a periferní mikrocirkulaci krve (zejména v oblasti mozku, očí a uší).

  • DMAE (Dimethylaminoethanol), je organická sloučenina, která se podobá cholinu a vyskytuje se přirozeně v rybách, jako jsou sardinky a ančovičky.

  • Magnesium (hořčík) přispívá ke správné nervové, svalové a mentální funkci.

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.

Tipy, díky kterým budete fit a plni energie i na konci zimy!
16.03.2023

Tipy, díky kterým budete fit a plni energie i na konci zimy!

Přechod mezi zimou a jarem může být pro organismus náročným obdobím. Chladné počasí, dny bez sluníčka, a navíc změna času může pro mnohé znamenat nejen zvýšenou fyzickou, ale také psychickou zátěž. Jak si čekání na jaro usnadnit?

Přečtěte si více
Zobrazení: 163
Vykročte do nového roku s novou energií
03.02.2018

Vykročte do nového roku s novou energií

V novém roce si většina z nás přeje hlavně zdraví a pohodu. Nezůstávejte jen u symbolického gesta, ale udělejte něco pro to, abyste se tak skutečně cítili. Jak jistě víte, tělesná i duševní kondice je nerozlučně spjata s pestrou stravou, která obsahuje vyvážený poměr těch správných živin. Totéž platí o spokojenosti nebo o kráse.

Přečtěte si více
Zobrazení: 7
Do nového roku s novou energií!
21.02.2018

Do nového roku s novou energií!

Cítíte se unavení, a kdyby to šlo, prospali byste zbytek zimy jako medvědi? Dopřejte tělu důkladnou očistu a zbavte ho škodlivin, které se v něm nahromadily během předchozích měsíců.

Přečtěte si více
Zobrazení: 5
Jarní únava, nedostatek energie a pylové alergie. Bojujte s nejčastějšími jarními nešvary!
22.04.2021

Jarní únava, nedostatek energie a pylové alergie. Bojujte s nejčastějšími jarními nešvary!

I když na jaře venku všechno kvete, příroda se probouzí a venku svítí sluníčko, vy se můžete cítit unavení, bez energie, a navíc vás trápí jarní alergie. I takhle může bohužel pro někoho vypadat jaro. Jarní únava a pylové alergie bývají sice přechodnými obtížemi, ale umí jarní náladu pěkně otrávit. Jak se jim bránit, pokud možno přírodní cestou?

Přečtěte si více
Zobrazení: 926
Jarní únavě se snažte předejít
28.03.2023

Jarní únavě se snažte předejít

Znečistěné životní prostředí, stres, nedostatek pohybu a odpočinku, nevyvážená strava, dlouhodobý nedostatek slunečního svitu, to všechno jsou jevy, jejichž působení vyvolává v lidském těle řadu obtíží. Projevovat se mohou jako nespavost, pocity psychického a fyzického vyčerpání, oslabená imunita a často únava, se kterou se potýkáme zejména na jaře. Nepříjemná jarní únava možná trápí i vás, a proto vám přinášíme tipy, jak s ní účinně bojovat.

Přečtěte si více
Zobrazení: 135
Za jarní únavu možná může nedostatek vitamínů a minerálů
07.04.2021

Za jarní únavu možná může nedostatek vitamínů a minerálů

Pokud patříte mezi ty, kteří na jaře bojují s pocity psychického a fyzického vyčerpání, tedy jarní únavou, vězte, že někdy jen stačí tělu doplnit ty správné vitaminy a minerály. Bez kterých vitaminů a minerálů se na jaře neobejdete? Nastartovat tělo může pomoci vitamin C, vitamin B-komplex a hořčík.

Přečtěte si více
Zobrazení: 2636
Paměť potřebuje trénink a výživu
11.12.2017

Paměť potřebuje trénink a výživu

Vystáli jste důlek před bankomatem, protože jste si nemohli vzpomenout na PIN? A už druhý den marně lovíte v paměti jméno člověka, který vás včera pozdravil na ulici? Nejste sami. Podobné trable trápí spoustu lidí. Pokud si však chcete udržet mozek v kondici, musíte ho začít trénovat.

Přečtěte si více
Zobrazení: 548
Probiotika mohou podpořit duševní pohodu
08.07.2011

Probiotika mohou podpořit duševní pohodu

Výzkumy ukazují, že probiotická úprava střev může následně ovlivňovat mozek a tím i náladu člověka.

Přečtěte si více
Zobrazení: 75
Hořčík chybí zhruba jedné třetině Čechů. Nechybí také Vám?
03.10.2022

Hořčík chybí zhruba jedné třetině Čechů. Nechybí také Vám?

Pocity úzkosti, deprese, nervozita a podráždění, svalové křeče a únava. Pokud jsou vám uvedené příznaky až příliš známé, na vině nemusí být podzimní únava, ale nedostatek hořčíku. Hořčík (magnesium) je označován jako prvek života a v dnešní hektické době je zmiňován zejména v souvislosti se stresem.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1617
Imunita z přírody
04.04.2022

Imunita z přírody

S jarem nastává ten správný čas nastartovat organismus a podpořit jeho odolnost. Možností, jak podpořit normální funkci imunitního systému, a tím i celkové zdraví, je mnoho. Základem je však zdravý životní styl, jehož součástí je dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, tedy v přírodě. A právě tipy z přírody, které podpoří vaši imunitu, vám přinášíme.

Přečtěte si více
Zobrazení: 240