Nízká hladina vitaminu B12 může způsobit zmenšování objemu mozku

Nízká hladina vitaminu B12 může způsobit zmenšování objemu mozku

Publikováno: 14.10.2011

Zobrazení: 1570

Nová studie udává, že nedostatek vitaminu B12 může zvyšovat riziko zhoršení mentálních funkcí a ztrátu objemu mozku u starších lidí.

Vědci z Chicaga publikovali v periodiku Neurology, že markery vitaminu B12 (ne hodnoty vitaminu B12 samotné) byly spojovány s nižšími hodnotami kognitivních testů a menším celkovým objemem mozku.

Toto však není první zpráva o potenciálních výhodách vitaminu B12 v souvislosti se zmenšováním mozkového objemu. V roce 2008 uvedli vědci z univerzity v Oxfordu, že lidé mající vyšší hladinu tohoto vitaminu v krvi měli šestkrát nižší pravděpodobnost, že budou mít zkušenost se zmenšováním mozkového objemu, v porovnání s lidmi s nižšími hodnotami vitaminu B12 v krvi

Vitamin B12, rovněž známý jako kobalamin, se nachází výhradně v potravinách živočišného původu (maso, mléko, vejce). Doporučená denní dávka vitaminu B12 v Evropě je 2,5 mikrogramu.

Detaily studie

Pro účely Chicagské studie byly odebrány krevní vzorky u celkem 121 lidí starších 65 let. Po 4,5 letech bylo účastníkům studie proveden MRI sken mozku. Tento byl proveden proto, aby se změřil celkový objem mozku a popřípadě se našly další známky poškození mozku.

Markery vitaminu B12, jako metylomalonát, cystationin a 2-metylcitrát byly spojovány se slabší pamětí, zatímco homocystein byl spojován se snížením celkového mozkového objemu.

Vědci uvádějí: “Naše výsledky podporují tvrzení, že  nízký obsah vitaminu B12 může být rizikovým faktorem pro atrofii mozku, což ve výsledku může přispět k poškození kognitivních funkcí.“

Zdroj: Neurology

Autoři: C.C. Tangney, N.T. Aggarwal, H. Li, R.S. Wilson, C. DeCarli, C.A. Evans, M.C. Morris: Vitamin B12, Cognition, And Brain Mri Measures: A Cross-Sectional Examination

Pro starší osoby je vhodné podávání nízkých dávek vitaminu B12 a kyseliny listové
19.08.2008

Pro starší osoby je vhodné podávání nízkých dávek vitaminu B12 a kyseliny listové

Podle výsledků nové studie z Holandska je obohacování pečiva kyselinou listovou a nízkými dávkami vitaminu B12 účinné při zvyšování hladiny vitaminů v krvi ve stáří.

Přečtěte si více
Zobrazení: 441
Vitamin D - pro mozek a plíce
10.08.2009

Vitamin D - pro mozek a plíce

Zvýšený příjem vitaminu D může zpomalit s věkem spojený pokles mentálních funkcí a zlepšit dýchání u astmatiků.

Přečtěte si více
Zobrazení: 462
Vitamin C a jeho zdravotní potenciál pro oči a mozek
20.07.2011

Vitamin C a jeho zdravotní potenciál pro oči a mozek

Nová studie říká, že vitamin C může napomoci správné funkci nervových buněk v oku. A navíc rovněž předpokládá, že tento vitamin může být také velmi důležitý pro mozkové funkce.

Přečtěte si více
Zobrazení: 397