Cennejší než rubíny

Cennejší než rubíny

Publikováno: 11.07.2011

Zobrazení: 7

Plody amerických brusinek velkoplodých vynikají vysokým obsahem biologicky aktivních látek a osvědčily se jako přírodní antiseptikum močových cest.

Zánět močového měchýře a močové trubice se projevuje typickými příznaky, jako jsou bolesti, pálení a řezání při močení, zvýšená teplota a pobolívání v podbřišku či bedrech, případně celkovou nevolností.

Potíže obvykle začínají náhle a předchází jim prochladnutí nebo jiné oslabení organizmu, příčinou mohou být i nevhodné návyky, mezi než patří například malý příjem tekutin, zadržování močení atd. Důsledkem je pak pomnožení patogenních bakterií v močových cestách.
V 80 -90 % případů bývá vyvolavatelem bakterie Escherichia coli.

V těchto případech představují cennou pomoc velkoplodé brusinky (Vaccinium macrocarpon) pěstované v Severní Americe. Rubínově zbarvené plody vynikají obsahem anthokyanů, flavonoidů, tříslovin, organických kyselin, pektinů, fenolových glykosidů (arbutin a methylarbutin), sacharidů, vitaminů A, C apod. Díky těmto látkám mají významné antioxidační, antibakteriální, antivirotické a adstringentní účinky.

Standardizované výtažky z plodu velkoplodých brusinek se používají ve formě rostlinných přípravků jako antiseptikum močových cest, protože dovedou omezovat schopnost bakterií přilnout k vnitřní výstelce močového měchýře a močové trubice. Extrakt se zároveň využívá jako pomocné léčivo při tvorbě některých typu ledvinových kamenů.

Víte, že...

Podle nejnovějších studií mohou být velkoplodé brusinky účinné i proti herpes viru typu 2,
který v lidském těle způsobuje nejčastěji opary?

Vitaminy a minerály mohou snížit riziko rakoviny močového měchýře
12.01.2010

Vitaminy a minerály mohou snížit riziko rakoviny močového měchýře

Zvýšený příjem vitaminu E může snížit riziko rakoviny močového měchýře o 35 procent, uvádí nová studie mezinárodního týmu výzkumníků. Závěry byly zveřejněny v Cancer Causes and Control a ukázalo se také, že karotenoidy, niacin, thiamin a vitamin D mohou snížit riziko rakoviny močového měchýře u starších lidí.

Přečtěte si více
Zobrazení: 269
Prevence zánětu močových cest
07.12.2015

Prevence zánětu močových cest

Zánět močových cest je potíž, která trápí mnohem častěji ženy než muže. Nejde o nijak závažné onemocnění, nepříjemné na něm však je, že se často vrací. Jak se zánětům vyvarovat?

Přečtěte si více
Zobrazení: 1897
Příčiny zánětu močových cest
03.12.2015

Příčiny zánětu močových cest

Zánět močových cest postihuje častěji ženy než muže, a to z důvodu odlišné anatomické stavby močového ústrojí. V České republice někdy prodělalo zánět močových cest 70 % žen a u 15 % se záněty vrací opakovaně.

Přečtěte si více
Zobrazení: 7269